Οι κίνδυνοι που κρύβουν οι υπέρηχοι

ΥΓΕΙΑΟι κίνδυνοι που κρύβουν οι υπέρηχοιΠαρασκευή, Ιανουάριος 22, 2016 - 17:02

Κινδύνους για την υγεία επιφυλάσσει η έκθεση στους υπερήχους, όχι όμως τους διαγνωστικούς, που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό ασθενειών, ή τους θεραπευτικούς, που χρησιμοποιούν φυσιοθεραπευτές, αλλά για τους υπερήχους που εκπέμπονται από συσκευές οι οποίες συνήθως βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ

Λέιγκτον, έκανε μετρήσεις σε μια σειρά από δημόσιους χώρους στους οποίους σύχναζαν εκατοντάδες άτομα καθημερινά. Ειδικότερα, συνέλεξαν στοιχεία από σχολεία, γήπεδα, σιδηροδρομικούς σταθμούς, μουσεία και βιβλιοθήκες.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι ενήλικες και παιδιά εκτίθονταν σε μόνιμη βάση σε υπερήχους που είχαν συχνότητες μεγαλύτερες από 20kHz. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι πηγές από τις οποίες προέρχονται οι υπέρηχοι είναι πολλές και διάφορες, από τα μεγάφωνα αναγγελιών έως τους αισθητήρες που ανοίγουν πόρτες. «Τα άτομα τα οποία δεν γνωρίζουν ότι εκτίθενται στους υπερήχους διαμαρτύρονταν ότι τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους υπέφεραν από μια σειρά αρνητικών καταστάσεων» επισημαίνει ο Βρετανός ερευνητής. Πιο συγκεκριμένα, όπως κατέγραψε η έρευνα, υπέφεραν από ναυτία, ζαλάδες, ημικρανίες, αίσθημα κόπωσης και εμβοές. «Εδώ και αρκετά χρόνια οι εργαζόμενοι που εκτίθονταν τακτικά στους υπερήχους εξαιτίας της δουλειάς τους παρουσίαζαν τις ίδιες αρνητικές καταστάσεις που καταγράψαμε στην έρευνα» αναφέρει ο Λέιγκτον.

Μέτρα προστασίας

Κάτι τέτοιο, για παράδειγμα, έχει καταγραφεί σε όσους εργάζονταν σε γεωτρήσεις ή συνεργεία βιομηχανικού καθαρισμού. Αιτία ήταν ο χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός.

Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν μέτρα προστασίας για να περιορίσουν τις δυσάρεστες συνέπειες, διότι γνωρίζουν από πού πηγάζουν. Αντίθετα, όσοι συχνάζουν σε χώρους όπου υπάρχει εκπομπή υπερήχων, δεν λαμβάνουν κάποια προφύλαξη, διότι δεν έχουν επίγνωση ότι μπορεί να ευθύνονται οι υπέρηχοι για τυχόν προβλήματα υγείας.

Γι' αυτόν τον λόγο ο Τιμ Λέιγκτον ζητά να καθοριστούν κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των πολιτών στους δημόσιους χώρους. Σημειώνει, τέλος, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα της επίδρασης των υπερήχων στην υγεία, ώστε να υπάρξουν οριστικά συμπεράσματα και να καθοριστεί δέσμη μέτρων προστασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα