Οι δύο «χρησμοί» του Γκίκα

ΠΟΛΙΤΙΚΗΟι δύο «χρησμοί» του ΓκίκαΠέμπτη, Ιούλιος 10, 2014 - 15:40

Σε μια ομιλία που δεν πρόσφερε κάτι καινούργιο στα οικονομικά πράγματα της χώρας προέβη από το βήμα του συνεδρίου του «Economist» ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Αντίθετα, η ομιλία του δημιούργησε πολλά ερωτήματα που κάποια στιγμή, όπως ελπίζουν οι συντάκτες του οικονομικού ρεπορτάζ, θα απαντηθούν. Ενδεχομένως από τον εκπρόσωπο Τύπου που ο ίδιος ο υπουργός (όπως και στη Γερμανία) ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να του διαθέσει η κυβέρνηση, αφού η σχέση του με τη δημοσιότητα δεν είναι και πολύ καλή.
Ο υπουργός ξεκίνησε

την ομιλία του με μαθήματα προς τους πολιτικούς. Ζήτησε συναίνεση και συνεννόηση, καθώς, όπως είπε: «Τον λογαριασμό τον πληρώνουμε εμείς, όλοι μαζί. Ας λέμε λιγότερα για εκλογές και περισσότερα για το μέλλον της οικονομίας».


Στη συνέχεια προχώρησε σε δύο... χρησμούς. Ο πρώτος προκύπτει με τη φράση «η κυβέρνηση θα προβεί σε κρίσιμες αλλαγές στη φορολογική πολιτική», χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. Θα είναι αλλαγές που θα φέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία, θα είναι αλλαγές τεχνικού τύπου (όπως οι online ταμειακές μηχανές που είναι το όνειρο του κάθε νέου υπουργού) ή θα είναι αλλαγές που θα έχουν κοινωνικό πρόσωπο;
Στις φορολογικές αλλαγές περιλαμβάνονται η ανταμοιβή των συνεπών φορολογουμένων, η αλλαγή του ποινολογίου, η εφαρμογή αυστηρών όρων όσον αφορά το λαθρεμπόριο με ελέγχους στα συστήματα εκροών - εισροών κ.ά.
Ο δεύτερος χρησμός βρίσκεται στην φράση του «σταδιακά θα εξαλείψουμε τα έκτακτα μέτρα». Αυτό το σταδιακά είναι αόριστο. Πότε θα εξαλειφθούν τα έκτακτα μέτρα; Φέτος ή σε πέντε χρόνια;
Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι η προσοχή θα στραφεί σε πέντε κρίσιμα πεδία:
Πρώτον, στην αύξηση της ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό θα γίνει με την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταθετών.
Δεύτερον, στον σωστό χειρισμό του ιδιωτικού χρέους.
Τρίτον, να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις για το άνοιγμα των αγορών.
Τέταρτον, να εργαστούμε όλοι για τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Πέμπτον, να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Στο μεταξύ, η Ελλάδα βγαίνει και πάλι στις αγορές με 3ετές ομόλογο, ύψους 2,5-3 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο αναμένεται να είναι στην περιοχή του 3%-3,5%.

Για τις τράπεζες

Καμπανάκι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διά στόματος του Ρίτσι Γογιάλ, του νούμερο 2 της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, μετά τον Τόμσεν, που δεν εμφανίστηκε στο συνέδριο. Ο Γογιάλ τόνισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα αν δεν καταφέρουν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.
Σχετικά με τον χρηματοοικονομικό τομέα, εξέφρασε τις ανησυχίες του υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται «η ρευστότητα στις τράπεζες για να μπορέσουν να βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει μπει σε μία κατάσταση που οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν ρευστότητα και υπάρχουν πολλά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται».

Κώστας Ζαφειρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα