Ο Ομηρος και η Αννίτα με τα... χρυσά κουφέτα!

COVER STORYΟ Ομηρος και η Αννίτα με τα... χρυσά κουφέτα!Σάββατο, Νοέμβριος 1, 2014 - 16:30

Ζώντας σε μια ήρεμη γειτονιά, στο Πέραμα, ο Ομηρος Ευστρατιάδης, ο σκηνοθέτης που οι παλαιότεροι τον θυμούνται από τις soft ερωτικές ταινίες της δεκαετίας του '70 (με την Αννα Φόνσου, τον Ανδρέα Μπάρκουλη, τον Θεόδωρο Ρουμπάνη,

την Γκιζέλα Ντάλι, τον Χρήστο Νομικό, την Ελένη Ανουσάκη) και οι νεότεροι από το σίκουελ της κινηματογραφικής ταινίας «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα», συνεχίζει να ονειρεύεται, να δημιουργεί, να στοχάζεται, να φαντάζεται, να χαμογελάει και να καυτηριάζει τα κακώς κείμενα του χώρου του.

Της Δήμητρας Δάρδα

Παρά την οικονομική κρίση που βιώνει και ο ίδιος στο πετσί του, έχει καταφέρει να βρει το ελιξίριο της ευτυχίας στο πλευρό της συζύγου του Πόπης Δημητριάδη και των δύο παιδιών τους, του 8χρονου Ομηρου-Μάριου και της 2χρονης Χρύσας. Τα Σαββατοκύριακα αγαπούν να πηγαίνουν οικογενειακώς στο εξοχικό τους σπίτι, στην Αίγινα. Η διαδρομή από τον Πειραιά έως το νησί του Αργοσαρωνικού είναι πάντα απολαυστική, καθώς το καράβι σκίζει το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και τα πιτσιρικάκια τους παίζουν κρυφτό στο κατάστρωμα φωνάζοντας χαρούμενα.
Οσο αγαπά την περιπέτεια, το γέλιο και τη δράση των φιλμ του άλλο τόσο ο Ομηρος Ευστρατιάδης εκτιμά καθετί όμορφο που του φέρνει απρόσμενα η ζωή. Από την ώρα που ο ήλιος ανατέλλει και λούζει στο φως τον κήπο του με τα χρωματιστά λουλούδια -του απορροφά καθημερινά πολλές ώρες κηπουρικής- μέχρι την ώρα που σκεπάζει τα παιδάκια του για ύπνο καληνυχτίζοντάς τα με ένα γλυκό φιλί.
Κάπως έτσι απρόσμενα συνάντησε και πάλι τον έρωτα, πριν από δέκα πέντε χρόνια, στο πρόσωπο της δημοσιογράφου Πόπης Δημητριάδη. Ισως είναι από τις σπάνιες φορές που ο ίδιος δέχτηκε να μιλήσει για την προσωπική του ζωή. Πολλοί μάλιστα δεν γνωρίζουν ούτε ότι είναι παντρεμένος. Ο γάμος του με την Πόπη (ο τρίτος κατά σειρά για τον σκηνοθέτη, αλλά πρώτος για την εντυπωσιακή σύζυγό του) τελέστηκε πριν από 10 χρόνια, με κουμπάρα την Αννίτα Πάνια που κατόπιν έγινε νονά στο πρώτο παιδάκι που απέκτησαν, τον 8χρονο σήμερα Ομηρο-Μάριο. Το ζευγάρι πριν από δύο χρόνια απέκτησε και ένα κοριτσάκι, τη γλυκιά Χρύσα.

Ο έγγαμος βίος

«Ο γάμος μας δεν έγινε γνωστός, γιατί εμείς δεν θέλαμε να τον δημοσιοποιήσουμε» αποκαλύπτει η Πόπη Δημητριάδη. «Με τον Ομηρο περνάμε ωραία, άλλοτε εύκολα και άλλοτε δύσκολα, αλλά η αγάπη μας είναι τόσο δυνατή που τα ξεπερνάμε όλα. Ναι, υπάρχει διαφορά ηλικίας, όμως τα χρόνια κάνουν την αγάπη; Ο γιος μας πήρε και το όνομα του μπαμπά του, γιατί ήταν δική μου έντονη επιθυμία και χαίρομαι πολύ που έγινε πραγματικότητα». Κάθε Κυριακή πρωί η Πόπη, που είναι δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, μαζί με τον Ομηρο junior παρουσιάζει την παιδική εκπομπή «Prime time» στο Kontra channel.
Ο σκηνοθέτης έχει ακόμη μία κόρη από προηγούμενο γάμο του, την Αλεξάνδρα, που σήμερα είναι 34 χρόνων.

«Οταν ήταν μικρή, την έβαζα να κάνει περάσματα στις ταινίες μου. Ηταν πολύ χαριτωμένο κοριτσάκι και της άρεσε πολύ να τριγυρνά στα παρασκήνια των γυρισμάτων» θυμάται.

Αποχή

Ο ίδιος μπορεί να απέχει από την τηλεόραση συνειδητά, όμως δεν παύει να σκέφτεται και να δημιουργεί πρωτότυπα κόνσεπτ εκπομπών, που τα φυλάει στο συρτάρι του γραφείου του. Πριν από δύο χρόνια είχε την ιδέα μιας πρωτότυπης εκπομπής, αφιερωμένης στους... πεθαμένους. Με... σπόνσορα γραφείο κηδειών, η εκπομπή με παρουσιαστή τον Βασίλη Τσιγαρά, τον ηθοποιό που υποδυόταν τον βιαστή Μάχο Αράθυμο στη θρυλική σαπουνόπερα «Καλημέρα Ζωή» του Νίκου Φώσκολου, βγήκε όντως στον αέρα του τηλεοπτικού σταθμού Ζoom, έκανε τον γύρο του διαδικτύου και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τον Τύπο και τους τηλεθεατές.

Ωστόσο το«Αντίο για πάντα, δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ» σταμάτησε πέρυσι, νωρίτερα από το προγραμματισμένο. «Οι πεθαμένοι δεν έχουν... μία κι έτσι δεν προσελκύουν σπόνσορες. Τα γραφεία κηδειών έχουν πέσει και αυτά θύματα της οικονομικής κρίσης. Κι αν δεν υπάρχει χορηγός, δεν υπάρχουν εκπομπές. Γι' αυτό και βλέπετε πλέον να πουλάνε κατσαρόλες και δαχτυλίδια σε κάθε κανάλι» τονίζει

Μπορεί να αναβιώσει σήμερα το «Χρυσό κουφέτο», η εκπομπή που άνοιξε την πόρτα για όλα τα μετέπειτα reality; «Εχω έτοιμη μια ωραιότατη εκπομπή με τίτλο "Τα καημένα τα νιάτα", που συνοδεύεται από το σλόγκαν "Ελα να ενώσουμε τις συντάξεις μας για ένα καλύτερο αύριο και για να έχουμε δύο έσοδα". Είναι το αντίστοιχο "Χρυσό κουφέτο", αλλά με πολύ χαμηλό μπάτζετ και απευθύνεται αποκλειστικά στους συνταξιούχους που... κατακρεούργησε η πολιτική της κρίσης. Και σκέφτηκα, πριν τους πάρει ο Θεός ας τους δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στη ζωή, τη χαρά, την αγάπη και τη συντροφικότητα. Δύο παρουσιαστές θα έχει, απλώς δεν έχω σκεφτεί ακόμη ποιοι θα ταίριαζαν».

Κι όμως, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, δεν θα πρότεινε την παρουσίαση στην κουμπάρα του.

«Στην Αννίτα δεν θα το έδινα. Αυτή η Αννίτα που βλέπω σήμερα στην τηλεόραση είναι μια άλλη, πολύ καλή στο είδος της παρουσιάστρια, αλλά όχι η δική μου Αννίτα. Δεν είναι όπως παλιά, που την περίμενε ο κόσμος πώς και πώς να βγει στην εκπομπή και να χαμογελάσει το χειλάκι του. Δεν πρόκειται για μια απλή παρουσιάστρια. Εχει διχάσει, προβληματίσει και συζητηθεί πολύ. Ελπίζω κάποια στιγμή να μας δοθεί η ευκαιρία να ξανασμίξουμε και να επαναλάβουμε την επιτυχία που κάναμε την περασμένη δεκαετία. Είναι αυθεντική, την αγαπώ πολύ, την έχω σε μεγάλη εκτίμηση και οι σχέσεις μας εξακολουθούν να είναι άριστες» λέει ο Ευστρατιάδης και εξηγεί γιατί δεν βρίσκεται ακόμη στο πλευρό της.

«Δεν την ακολούθησα στον Alpha. Η διοίκηση του καναλιού της Κάντζας, όταν μεταπήδησε εκεί από το Αlter, μου έδινε τον μισθό δημοσιογράφου, της τάξης των 1.200 ευρώ, ύστερα από 110 κινηματογραφικές ταινίες και εκατοντάδες ώρες στον τηλεοπτικό αέρα. Δεν τα δέχτηκα. Ευτυχώς, έχω μια μικρή σύνταξη -μικρότερη δεν υπάρχει!- και ένα έξτρα έσοδο από ένα διαμέρισμα που νοικιάζω και τα βγάζω πέρα. Δεν πείνασα, αλλά χρειάστηκε να μειώσω πολύ αγαπημένες συνήθειες».

Ο Ομηρος Ευστρατιάδης έχει τόσο μεγάλο αρχειακό υλικό που, όπως ομολογεί, σκέφτεται να προχωρήσει στη δημιουργία της αυτοβιογραφίας του. «Το σκέφτομαι σοβαρά να γράψω την αυτοβιογραφία μου. Ολα όσα έζησα στα 60 χρόνια κινηματογράφου. Προσωπικά βιώματα αλλά και έντονες, άγνωστες στιγμές με ηθοποιούς, γυρίσματα, ταινίες, συμφωνίες. Την ιδέα μού την έβαλε ο δημοσιογράφος Ιάσονας Τριανταφυλλίδης, τον οποίο συνάντησα τυχαία στην παράσταση της Μιμής Ντενίση στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Και όσο το σκέφτομαι, τόσο πιο πολύ μου αρέσει και με εξιτάρει. Ομως εγώ μπορώ να αφηγηθώ, αλλά όχι να γράψω. Αν το αναλάβει ο Ιάσονας, θα το κάνω» λέει και στη συνέχεια αναφέρεται στην πρωταγωνίστρια και παραγωγό.

«Η Μιμή Ντενίση μου αρέσει πάρα πολύ. Η φετινή της παράσταση "Σμύρνη μου αγαπημένη" είναι έργο δυνατό, εξαιρετική παραγωγή, με σπουδαίο καστ. Η Μιμή δεν θα μπορούσε να είναι πρωταγωνίστρια σε ταινία μου. Δεν είναι της κωμωδίας. Δεν είναι Ρένα Βλαχοπούλου, ούτε Μάρθα Καραγιάννη. Εχει τη δική της μεγάλη ιστορία. Κάνει αυτό που κάνει σωστά και δεν μπαίνει σε ξένα χωράφια».

Τι έχει να πει όμως για τους συναδέλφους του που έχουν διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ; «Τι να πω για τον κινηματογράφο σήμερα; Ηταν ταινία αυτή του Γιώργου Λάνθιμου, (σ.σ.: εννοεί τον «Κυνόδοντα», φιλμ που ήταν μάλιστα υποψήφιο για Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας), στην οποία βλέπαμε μόνο πόδια; Και οι πρωταγωνιστές για να μπουν στο κάδρο έπρεπε να σκύψουν; Μα είναι δυνατόν; Ωστόσο δεν μπορώ να μην του αναγνωρίσω ότι είναι πολύ "ξύπνιος". Κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να κάνει θόρυβο. Ξάφνιασε» λέει και συνεχίζει:

«Από την άλλη, ο πολυβραβευμένος Θεόδωρος Αγγελόπουλος, δεν λέω, καλός σκηνοθέτης ήταν, όμως είχε πολύ αργό ρυθμό. Νόμιζε ότι αυτό λειτουργούσε στον κοσμάκη, αλλά προκαλούσε το αντίθετο. Οι θεατές στον κινηματογράφο κοιμούνταν στις ταινίες του. Κατά τη δική μου άποψη ο κινηματογράφος πρέπει να έχει αφηγηματικότητα. Και εγώ ως σκηνοθέτης είμαι πιο κοντά στον κινηματογράφο ψυχαγωγίας παρά του προβληματισμού. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ποτέ δεν με πλησίασε για να χρηματοδοτήσει ταινία μου. Δεν ανήκω στην "παρέα" του και δεν το επιθυμώ. Ολοι γνωρίζουμε πως είναι μια πολύχρονη "οικογενειακή κατάσταση". Δεν συχνάζω σε μπαράκια, καφέ και καφενεία για να κάνω δημόσιες σχέσεις. Ομως, όλα καλά».

«Εγώ έκανα σταρ τον Στάθη Ψάλτη και το άξιζε»

«Αν μου προκύψει πρόταση από κανάλι, είμαι έτοιμος να παραδώσω τόσο κόνσεπτ εκπομπών όσο και τηλεοπτικές σειρές. Ετοιμάζω ένα σίριαλ σε δική μου σκηνοθεσία, με πρωταγωνιστές τον Στάθη Ψάλτη και τον Δημήτρη Πιατά. Τίτλος του, "Οι άστεγοι". Το σενάριο το γράφει ο Γιώργος Χασάπογλου και περιμένω να το διαβάσω. Μακάρι να ενδιαφερόταν κάποιο κανάλι γι' αυτή τη δουλειά. Πιθανότατα θα μπορούσε να γίνει πολύ μεγάλη επιτυχία» λέει για το project που έχει στα σκαριά.

Οσο για τον δημοφιλή ηθοποιό των 80s; «Τον Στάθη Ψάλτη τον πήρα και τον έκανα σταρ. Και το άξιζε. Και ως ηθοποιός και ως ποιότητα ανθρώπου είναι εξαιρετικός, σπουδαίος και με ήθος. Θέλω να συνεργαστώ ξανά μαζί του και να δημιουργήσω έναν νέο Στάθη Ψάλτη. Η φίρμα της δεκαετίας του '80 στη δεκαετία του 2000 να είναι ένας άλλος. Εχει αποδείξει ότι είναι μεγάλος ηθοποιός και μπορεί να κάνει υποκριτικά τα πάντα».

Η Δημόσια Τηλεόραση του χρωστάει 2.500.000 €

«Η Δημόσια Τηλεόραση τότε και η ΝΕΡΙΤ τώρα δεν είναι χώρος για όλους. Πρέπει να έχεις γνωριμίες, να είσαι της παρέας, ειδάλλως εκπομπή δεν παίρνεις. Γι' αυτό και ποτέ δεν σκέφτηκα, δεν μπήκα καν στον πειρασμό να καταθέσω εκεί πρότασή μου για εκπομπή ή σίριαλ. Παρόλο που από συνεργασίες μού χρωστάνε 2.500.000 ευρώ σε ακάλυπτες επιταγές, προτιμώ να παραμείνω σταθερός στις αξίες μου, παρά να κάνω πράγματα που χλευάζω και δεν μου τα επέτρεπαν ο χαρακτήρας και τα πιστεύω μου» δηλώνει, αναφερόμενος στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Keywords
ομηρος, ομηρος, το νησι, kontra channel, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αννα, πειραιας, δραση, φιλμ, φως, ομηρο, junior, time, kontra, channel, alpha, εξιτάρει, σταρ, project, ΕΣΡ, αλλαγη ωρας, βασιλικος γαμος, eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, αγγελοπουλος, αλλαγη ωρας 2013, γιωργος αγγελοπουλος, η ζωη ειναι ωραια, εξτρα, η ζωη, ξανα, βλαχοπουλου, ελενη, οικονομικη κριση, αιγινα, γαμος, δουλεια, ηθοποιος, λουλουδια, νησι, σλογκαν, σταρ, ταινιες, τηλεοραση, φως, ωρα, alpha, kontra, kontra channel, αγαπη, αλεξανδρα, αννα, αξιζε, βρισκεται, γειτονια, γελιο, γινει, γκιζελα νταλι, γραφεια, γυρισματα, δαχτυλιδια, δημοσιο, διοικηση, δικη, δοθει, εγινε, εδινα, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εκτιμηση, εξιτάρει, επρεπε, επιτυχια, επιθυμια, ζωη, ιδεα, η δικη, ειδος, ηλιος, υπνο, θεος, ιασονας, φιλμ, μιμης, μιμη ντενιση, νοεμβριος, νονα, νταλι, παντα, ο ηλιος, ονομα, οπως παλια, παιδακια, παρουσιαση, πιατα, πιο πολυ, ποιοτητα, πορτα, πρωταγωνιστες, πρωι, ρενα βλαχοπουλου, σειρες, σεναριο, συζυγο, συνεχεια, συνταξη, σειρα, σιριαλ, σκηνοθεσια, σπιτι, τσιγαρα, τιτλος, φιλι, φιρμα, χαρα, ωρες, channel, εξοχικο, εκπομπες, ετοιμη, γλυκο, project, junior, κειμενα, κινηματογραφος, κηπο, κυριακη, ομηρο, της παρεας, θελω να, υλικο, βιωματα, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα
Ομηρος, Αννίτα,omiros, annita