Ο Ολυμπος ψηλώνει κάθε χρόνο κατά ένα χιλιοστό!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟ Ολυμπος ψηλώνει κάθε χρόνο κατά ένα χιλιοστό!Τρίτη, Νοέμβριος 28, 2017 - 17:55

❱❱ Μπορεί να μη φαίνεται, αλλά ο Ολυμπος ψηλώνει!

Το εμβληματικό βουνό των θεών, που είναι το ψηλότερο της Ελλάδας, «παίρνει» κάθε χρόνο ένα χιλιοστό, σαν... έφηβος, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ,

καθηγητή Αδαμάντιο Κίλια!

«Ο Ολυμπος ψηλώνει κάθε χρόνο κατά ένα χιλιοστό και αυτή η άνοδός του είναι ενεργή. Τα αίτια που αυξάνουν το ύψος του παραμένουν άγνωστα. Μπορεί να οφείλονται σε ενεργά ρήγματα, σε κάποιο δόμο άλατος ή σε άλλα, όμως το σίγουρο είναι ότι συνεχίζει να ψηλώνει!» δήλωσε ο κ. Κίλιας, ο οποίος παρουσίασε πρόσφατα σε εκδήλωση τις φάσεις τεκτονικής εξέλιξης του βουνού ως «τεκτονικό παράθυρο» της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας, που «ξεφύτρωσε» μέσα στην ευρωπαϊκή, με μια γρήγορη γεωλογική ανύψωση, η οποία συνεχίζεται έως σήμερα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Σπυρίδωνα Παυλίδη, ο Ολυμπος έχει «κοιμισμένα» ρήγματα και το ύψος του το πήρε μέσα σε 2.000.000 χρόνια.

Κίνηση

«Ο Ολυμπος έχει ρήγματα και η μεγαλύτερη κίνηση είναι ασεισμική. Δηλαδή, είναι σαν ένα παιδί που ψηλώνει και δεν το καταλαβαίνεις, απλώς μια μέρα διαπιστώνεις ότι ψήλωσε!» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παυλίδης πρόσθεσε ότι στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου υπάρχει ένα ενεργό ρήγμα, το οποίο όμως δεν έχει δώσει σεισμό εδώ και 2.000 χρόνια, ενώ το ρήγμα Κολινδρού - Αιγινίου ενεργοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας μικρούς σεισμούς 3,5 Ρίχτερ.

«Θα πρέπει να μελετήσουμε τα ρήγματα αυτά. Ειδικά εκείνο που ξεκινά από τη Βεργίνα, φτάνει στις εκβολές του Αλιάκμονα και ίσως διατρέχει τη θαλάσσια περιοχή, γιατί βρίσκονται και κοντά στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή σε μια απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων» κατέληξε ο κ. Παυλίδης.

Ο Ολυμπος έχει ύψος 2.917 μέτρα στην κορυφή Μύτικας και είναι το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, από τις Αλπεις έως τον Καύκασο. Η γεωλογική ιστορία της περιοχής φαίνεται από τη μορφολογία του. Για τις χαρακτηριστικές βαθιές χαράδρες και τις δεκάδες ομαλές κορυφές του κηρύχτηκε το 1938 ο πρώτος εθνικός δρυμός της χώρας.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα