Ο Ελληνας που γλίτωσε από τον τζιχαντιστή

ΚΟΣΜΟΣΤρόμος και αίμα στο ΣίδνεϊΟ Ελληνας που γλίτωσε από τον τζιχαντιστήΤρίτη, Δεκέμβριος 16, 2014 - 16:10

Αυτοανακηρυγμένος ιερέας με πολύ βαρύ ποινικό μητρώο, που απασχόλησε πρώτη φορά την αστυνομία πριν από επτά χρόνια, όταν αποκαλύφθηκε ότι έγραφε επιστολές μίσους σε οικογένειες νεκρών Αυστραλών στρατιωτών, είναι ο πρωταγωνιστής της 16ωρης ομηρίας στην καρδιά του Σίδνεϊ. Ο Ιρανός Μαν Χάρον Μόνις έπεσε τελικά νεκρός από σφαίρες αστυνομικών που επενέβησαν όταν άκουσαν πυρά μέσα από το καφέ όπου ο 50χρονος είχε εισβάλει.
Από τους συνολικά 17 ομήρους, ένας 34χρονος και μια

38χρονη, είναι νεκροί, ενώ υπάρχουν τέσσερις τραυματίες, η ζωή των οποίων δεν διατρέχει κίνδυνο. Ο Μόνις, που είχε εξασφαλίσει άσυλο από την Αυστραλία τη δεκαετία του '90, κατηγορήθηκε πέρυσι ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας της πρώην συζύγου του και μητέρας δύο παιδιών, το πτώμα της οποίας βρέθηκε κατακρεουργημένο και απανθρακωμένο. Πρόσφατα κατηγορήθηκε για πάνω από 50 περιστατικά σεξουαλικής επίθεσης, που διαπράχθηκαν το διάστημα που ακολουθούσε καριέρα «πνευματιστή-θεραπευτή». Δήλωνε επίσης ειδικός σε θέματα αστρολογίας, αριθμολογίας και μαύρης μαγείας. Για να δικαιολογήσει τη σωρεία των κατηγοριών σε βάρος του, ο Σεΐχ Χαρόν ή Μοχάμαντ Χασάν Μαντέγκι, όπως είναι μερικά από τα ονόματα που έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς, συνέκρινε τον εαυτό του, μέσω της ιστοσελίδας του, με τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, υποστηρίζοντας ότι όσα του αποδίδονται είναι ψευδή και τα κίνητρα είναι πολιτικά.
«Η ιδεολογία του είναι τόσο ισχυρή που θολώνει τη λογική του και την αντικειμενικότητά του» δήλωσε τις πρώτες ώρες της ομηρίας ο Μάνι Κοντίτσις, συνήγορος του δράστη, μιλώντας στο ABC News. Πρόσθεσε την εκτίμησή του ότι δεδομένου πως ο πελάτης του ήταν αντιμέτωπος έτσι κι αλλιώς με σοβαρές κατηγορίες, προφανώς ένιωθε ότι δεν είχε κάτι να χάσει με την ακραία ενέργειά του. Μια ενέργεια με τραγικά αποτελέσματα. Η αστυνομία με ριπές αυτόματων όπλων και χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης εισέβαλε στο Lindt cafe της Martin Place και έδωσε τέλος με δραματικό τρόπο στην περιπέτεια των ομήρων. Ο Μόνις έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με άντρες των ειδικών δυνάμεων. Ο ερασιτεχνισμός του δράστη αποδείχτηκε «αρωγός», αφού όμηροι κατάφεραν να ξεφύγουν από τις πίσω πόρτες του καφέ. Προσπαθούσε να επιβάλει τα αιτήματά του παροτρύνοντάς τους να κάνουν σχετικές αναρτήσεις στα social media, ενώ τούς επέτρεπε να μιλούν ακόμη και με δημοσιογράφους προκειμένου να κοινοποιήσει τα αιτήματά του, που ήταν η τοποθέτηση σημαίας των τζιχαντιστών έξω από το καφέ και ένα τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό Τόνι Αμποτ.
Οι μουσουλμάνοι της Αυστραλίας, όταν έγιναν γνωστά τα αιτήματα και τα στοιχεία του δράστη, εξέδωσαν ανακοινώσεις καταγγέλλοντας τη δράση του και υποστηρίζοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να ανήκουν σε πραγματικό μουσουλμάνο. Το twitter γέμισε με το hashtag #Illridewithyou σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί κύμα ισλαμοφοβίας στη χώρα, αλλά και από selfies κάποιων που αντιμετώπισαν την ομηρία ως... αξιοθέατο.

Κατερίνα Νικολοπούλου

Ο Ελληνας που έζησε τον εφιάλτη

Τυχερός μέσα στην ατυχία του στάθηκε ο ομογενής δικηγόρος Στέφαν Μπαλαφούτης, ο οποίος ήταν μεταξύ των πρώτων πέντε ομήρων που κατόρθωσαν να δραπετεύσουν από την καφετέρια Lindt. Για τον Ελληνα δικηγόρο η αγωνία και η ταλαιπωρία τελείωσαν σχετικά νωρίς, καθώς γλίτωσε από τα χέρια του δράστη, πληροφορίες για τον οποίο -αλλά και για τους άλλους ομήρους- έδωσε αμέσως στην αστυνομία. Ο Μπαλαφούτης δεν έκανε δηλώσεις στα media, ενώ παραμένει άγνωστο πού πήγε μαζί με τους άλλους τέσσερις αμέσως μετά την έξοδό του από την καφετέρια του τρόμου.

Πρόκειται για έναν πολύ διακεκριμένο δικηγόρο του Σίδνεϊ, ο οποίος διαθέτει περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας. Εναν χρόνο αφότου αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας παίρνοντας πτυχίο Νομικής και Οικονομικών, ο Μπαλαφούτης έγινε βοηθός του ομοσπονδιακού δικαστή Λόκχαρτ. Εν συνεχεία εργάστηκε ως δικηγόρος στην ανεξάρτητη δικηγορική εταιρία Corrs Chambers Westgarth. Από το 2002 ανήκει στο δυναμικό του δικηγορικού γραφείου Tenth Floor Chambers του Σίδνεϊ με ειδίκευση στις υποθέσεις πνευματικών δικαιωμάτων, ακινήτων, μεταβιβάσεων και εμπορικών συναλλαγών, έχοντας στο ενεργητικό του πολλές επιτυχίες.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα