Ο χρυσός σταθμός του Ριάντ!

Μάρμαρο, επενδύσεις από ατόφιο χρυσάφι και design που έρχεται από τη Δύση, όμως έχει πλήρη σεβασμό στις παραδόσεις της Ανατολής. Καλώς ήρθατε στον κεντρικό σταθμό του μετρό στην καρδιά του Ριάντ. Ο King Abdullah Financial District Metro Station θα είναι κάτι σαν τον δικό μας Σύνταγμα,

κεντρικό σημείο «συνάντησης» των γραμμών του υπόγειου σιδηροδρόμου. Εδώ όμως σταματά κάθε σύγκριση!

Η πρόσβαση στον σταθμό θα γίνεται με αυτοκίνητο ή λεωφορείο, αλλά και μέσω μιας εντυπωσιακής αερογέφυρας. Με έξι αποβάθρες σε τέσσερα επίπεδα και δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης, ο σταθμός θα εξυπηρετεί εκατομμύρια επιβάτες από τις έξι διαφορετικές γραμμές της σαουδαραβικής πρωτεύουσας. Πέρα όμως από αυτόν καθαυτόν τον χώρο του σταθμού, ιδιαίτερη βάση δίνεται στον περιβάλλοντα χώρο, που κάθε άλλο παρά θα μοιάζει με οτιδήποτε ανάλογο έχει κατασκευαστεί ποτέ ανά τον κόσμο.

Ο εσωτερικός χώρος δεν θα είναι κλεισμένος, καθώς τα μεγάλα ανοίγματα προς κάθε κατεύθυνση θα προσφέρουν αίσθηση ελευθερίας, ενώ το φυσικό φως θα λούζει τον σταθμό, που έτσι κι αλλιώς θα είναι λαμπερός χάρη τόσο στο λευκό μάρμαρο όσο και στα φύλλα αληθινού χρυσού που θα καλύπτουν σαν γλυπτά τμήματα στους τοίχους και στις κολόνες. Αν κοιτάξει κανείς από απόσταση το έργο, θα έχει την αίσθηση ότι πρόκειται για αμμόλοφους της ερήμου, μια εικόνα στην οποία οι Σαουδάραβες είναι συνηθισμένοι. Κι αυτό είναι μόνον η αρχή ενός δικτύου που σίγουρα θα προσφέρει άριστες υπηρεσίες

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015 ή τις αρχές του 2016, είναι η Βρετανοϊρακινή αρχιτέκτων Ζάχα Χαντίντ, η οποία λόγω καταγωγής ξέρει καλά πώς θα φτιάξει κάτι που θα εντυπωσιάσει τόσο τους πελάτες της όσο και τους επισκέπτες του Ριάντ. Η Χαντίντ είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και καταξιωμένη, καθώς έχει κάνει μεγάλα έργα σε Νέα Υόρκη, Ντουμπάι και άλλες μεγαλουπόλεις του κόσμου.

Ο κυβερνήτης του Ριάντ, πρίγκιπας Χαλίντ μπιν Μπάντερ, τώρα που το έργο προχωρεί, έδωσε στη δημοσιότητα συνολικά στοιχεία για το δίκτυο του μετρό της πόλης. Σύμφωνα μ' αυτά, θα υπάρχουν έξι γραμμές, με συνολικά τουλάχιστον εκατό σταθμούς επιβίβασης και μετεπιβίβασης. Η μεγαλύτερη από τις γραμμές θα είναι η «κόκκινη», με μήκος 45 χιλιόμετρα, και θα συμπεριλάβει το υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο του Ριάντ. Ενα χιλιόμετρο μικρότερη θα είναι η «μπλε» γραμμή, ωστόσο εκείνη με την περισσότερη κίνηση αναμένεται να είναι η «πορτοκαλί», που θα συνδέει την πόλη με το διεθνές αεροδρόμιο αλλά και τα πανεπιστήμια. Η «κίτρινη» γραμμή θα έχει μήκος 26 χιλιόμετρα και θα διατρέχει κατά μήκος της λεωφόρου King Abdulaziz, με 26 σταθμούς. Μόλις τέσσερα χιλιόμετρα μικρότερη είναι η «πράσινη» γραμμή, που θα διατρέχει τη λεωφόρο King Abdullah, συνδέοντας το δυτικό με το ανατολικό τμήμα της πόλης, όπου βρίσκεται το στάδιο King Fahad. Τελευταία και μικρότερη θα είναι η «μοβ» γραμμή, η οποία με τους εννέα σταθμούς της θα εξυπηρετεί τους κατοίκους του ανατολικού Ριάντ.

Με βραβείο «Νόμπελ»

Βραβευμένη με το Βραβείο Πρίτσκερ, που θεωρείται το Νόμπελ της Αρχιτεκτονικής (και η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που της απονεμήθηκε το βραβείο), η Ζάχα Χαντίντ είναι παγκοσμίως γνωστή τόσο για τη θεωρητική όσο και για την ακαδημαϊκή δουλειά της. Κάθε ένα από τα δυναμικά της σχέδια κτιρίων εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια αποτελεί επανάσταση και ανατρέπει τα δεδομένα. Είναι η ειδικός που προκρίθηκε ύστερα από παγκόσμιο διαγωνισμό το 2002 για να φτιάξει το νέο γενικό σχέδιο της πόλης της Σιγκαπούρης, πρότζεκτ που θα ολοκληρωθεί το 2021. Ως νεαρή αρχιτέκτονας, μάλιστα, είχε συνεργαστεί με τον Ελληνα δάσκαλό της Ηλία Ζέγγελη -τον μέντορα των μεγαλύτερων ταλέντων της αρχιτεκτονικής-, ο οποίος την έχει χαρακτηρίσει «έναν ατίθασο άνθρωπο» με απίστευτο ταλέντο στη ζωγραφική, αλλά και την έχει επικρίνει για υπέρμετρη χρήση της τεχνολογίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΥΝΔΟΥΛΑΚΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα