Ο Χάρι (Πότερ) «εξαφανίζει» τα βαπόρια του!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ο Χάρι (Πότερ) «εξαφανίζει» τα βαπόρια του!Κυριακή, Ιούνιος 22, 2014 - 13:00

Χαρακτηριστική persona της νέας γενιάς Ελλήνων εφοπλιστών, εξωστρεφής, ομιλητικότατος με τα media και συχνός επισκέπτης της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, από την οποία έχει καταφέρει να αντλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ο Χάρης Βαφειάς ετοιμάζει, όπως φαίνεται, το δεύτερο μεγάλο κόλπο του στις αγορές! Να «κουμπώσει» τον στόλο του σε αυτόν άλλης ξένης ναυτιλιακής επιχείρησης, εισηγμένης σε χρηματιστήριο, ώστε να μπορέσει να φέρει στο

ταμείο μετρητά. Με άλλα λόγια να πουλήσει - λένε όσοι πιθανολογούν τις προθέσεις του.

Σημαντικά ποσά

Το πρώτο μεγάλο κόλπο του ήταν προ δεκαετίας, όταν διένυε ακόμα το πρώτο μισό της τρίτης δεκαετίας της ζωής του. Τότε κατόρθωσε να αντλήσει από τη Wall Street σημαντικά ποσά, με τα οποία έχτισε τη ναυτιλιακή του Stealth Gas. Του κόλλησαν μάλιστα και το παρατσούκλι Χάρι Πότερ της ναυτιλίας, λόγω του νεαρού της ηλικίας του και της δίψας των διεθνών ΜΜΕ για λαμπερά στόρι Ελλήνων εφοπλιστών.

Και ο Χάρης είχε όλα τα προσόντα γι' αυτό: έντονη νυχτερινή ζωή, πανάκριβα σκάφη, όμορφες συνοδούς και έναν αυξανόμενο στόλο. Λίγοι έδωσαν τότε σημασία στο γεγονός ότι την πραγματική του δύναμη την αντλούσε από τη μεγάλη στήριξη του πατέρα του Νίκου Βαφειά. Καταξιωμένος πλοιοκτήτης, αφεντικό της Βrave Maritime Corporation, τα γραφεία της οποίας δεσπόζουν στην Κηφισιά, ελέγχει μαζί με τον γιο του μέσω ιδιωτικών και εισηγμένων οχημάτων, και ειδικότερα μέσω των Βrave Maritime Corporation, Stealth και StealthGas, 67 δεξαμενόπλοια, τα περισσότερα μεταφοράς υγροποιημένου αερίου LPG αλλά και πετρελαίου και χημικών. Και όπως φαίνεται, αποφάσισαν να «αποχωριστούν» ίσως περί τα 20 εξ αυτών. Εκείνα που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο και διυλισμένα προϊόντα, διότι τα υπόλοιπα είναι δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου αέριου και ενταγμένα στην εισηγμένη στη Wall Street Stealth Gas.

Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του Χάρη Βαφειά στον απόηχο της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης Ποσειδώνια που έγινε πριν από περίπου 15 μέρες στην Αθήνα.

Επιφυλακτικές

Ο Χάρης, που είναι πια παντρεμένος με την Εμιλυ Λαγουνάρη, με την οποία έχουν αποκτήσει και παιδί, ανέφερε ότι καθώς οι αγορές είναι αυτήν τη στιγμή μάλλον επιφυλακτικές για την εισαγωγή μιας ναυτιλιακής εταιρίας στο χρηματιστήριο, ενδέχεται να προχωρήσει σε συμφωνία με μια ήδη εισηγμένη ώστε να εισφέρει κομμάτι του στόλου των τάνκερ που ελέγχει μαζί με τον πατέρα του και να πάρει ως αντάλλαγμα μετοχές της εισηγμένης ή και μετρητά.

Η συναλλαγή στην αργκό των αγορών λέγεται «reverse merger». Τα πλοία που εξετάζει να εισφέρει είναι αυτά που ελέγχει μέσω της ιδιωτικής Stealth Maritime και ως πιθανούς αγοραστές κατονόμασε σε δηλώσεις του στο TradeWinds τις Hafnia, Scorpio και Diamond S. Γνωστές και μεγάλες εισηγμένες ναυτιλιακές όλες, με την τελευταία μάλιστα να ανήκει στον Wilbur Ross, ο οποίος πρόσφατα μπήκε μέτοχος και στη Eurobank. Δηλώνει βέβαια ότι εάν βρει εισηγμένη σε καλή τιμή, μπορεί επίσης να την αγοράσει και ισχυρίζεται ότι ο όμιλος της οικογένειάς του διαθέτει αυξημένη ρευστότητα και χαμηλό δανεισμό. Ομως στην Ακτή Μιαούλη οι περισσότεροι κατάλαβαν ότι θέλει να κεφαλαιοποιήσει την αξία αυτού του κομματιού του στόλου τους. Με απλά λόγια να πουλήσει.

Η προσωπική διαδρομή του Χάρη Βαφειά ξεκίνησε από το City University Business School στο City του Λονδίνου το 1999, όταν πήρε πτυχίο Διοικητικής Επιστήμης και συνεχίστηκε στο Metropolitan University το 2000 με master Ναυτιλίας, Εμπορίου και Μεταφορών. Προτού αποφοιτήσει από το Metropolitan ίδρυσε τη Stealth Maritime, με την οποία αγόρασε ένα τάνκερ του 1980 για 4.000.000 δολάρια, με την υποστήριξη ασφαλώς του πατέρα του.

Εξαιρετικά χαμηλές

Εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι οι τιμές των δεξαμενοπλοίων ήταν εξαιρετικά χαμηλές μεγάλωσε τον στόλο του και το 2003 αναδεικνύεται ως ένας από τους μεγάλους πλοιοκτήτες με 15 τάνκερ. Το 2004 πουλάει 11 από αυτά τα πλοία της Stealth με μεγάλο κέρδος, καθώς η αγορά είχε πλέον αρχίσει να ανεβαίνει και οι τιμές αυξάνονταν. Με τα κεφάλαια αυτά στο ταμείο αποφάσισε να επενδύσει στη αγορά πλοίων μεταφοράς υγραερίου. Τον Δεκέμβριο του 2004 ιδρύθηκε η StealthGas και έπειτα από 10 μήνες, τον Οκτώβριο του 2005, τη βάζει στον NASDAQ, αντλώντας 116.000.000 δολάρια. Εκτοτε έχει αντλήσει επαλειμμένως κεφάλαια από τη Wall Street και τώρα, όπως προκύπτει, κυοφορεί την επόμενη κίνησή του.

Γεννημένος στη γιορτή του έρωτα

Το νέο project του 36χρονου Χάρη έρχεται δύο χρόνια μετά τον γάμο του με την 25χρονη σήμερα αρχιτέκτονα Εμιλυ Λαγουνάρη. Εναν γάμο που στέρησε από πολλές φιλόδοξες δεσποινίδες το όνειρο να παντρευτούν έναν εφοπλιστή. Και αυτό διότι ο Χάρης δεν ήταν και ο φρονιμότερος εργένης. Εχει κυκλοφορήσει με διάφορες συνοδούς, όχι απαραίτητα της ποιότητας της συζύγου του. Αλλωστε μεταξύ αυτών ήταν και η πολυφωτογραφημένη Νατάσα Λυμπερίδου. «Ισως το γεγονός ότι γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου (του 1978), ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, τον έχει επηρεάσει» λένε με περιπαικτική διάθεση σε κάποια σαλόνια. Ολα αυτά όμως έλαβαν τέλος προ δύο ετών, όταν ο Χάρης και η Εμιλυ παντρεύτηκαν στο παρεκκλήσι του πατρικού του Χάρη στην Εκάλη και λίγες μέρες αργότερα γιόρτασαν τον γάμο τους στα Κουφονήσια, πάνω στο 50μετρο σκάφος του Βαφειά «Emihar».

Οικογενειάρχης πλέον, δεν απασχολεί πλέον τα media με τους δεσμούς του. Τα απασχολεί όμως με την αγάπη του για τα yachts. Μεγαλωμένος αρχικά σε φουσκωτά και αργότερα σε σκάφη (μεταξύ των οποίων από το 2004 ένα Baglietto 31 μέτρων, το «Robusto», το οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ο πατέρας του Νίκος), ο Χάρης αγόρασε το 2005 ένα 11μετρο Aronow με τη διάσημη πλέον ονομασία στους κύκλους του «Escobar's Bitch» ή η «Τσούλα του Εσκομπάρ»! Αργότερα αγόρασε το «Χ», ένα Feadship 47,2 μέτρων και σύντομα πήρε και το «Emihar Chios», το οποίο έχει μήκος 55 μέτρα.

Το... εμπόριο κρεάτων από την Αργεντινή

Ο Χάρης είναι δεύτερη γενιά εφοπλιστής, καθώς το άνοιγμα στη ναυτιλία έγινε από τον πατέρα Νικόλαο. Ο Νίκος είναι γιος του εμπόρου Χαράλαμπου Βαφειά, από τον Αϊ Γιώργη της Χίου, ο οποίος μετανάστευσε σε νεαρή ηλικία στην Αργεντινή, όπου και ασχολήθηκε επιτυχώς με το εμπόριο κρεάτων. Ο Νίκος σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αρχικά ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση Αφοί Βαφειά, που έκανε εισαγωγές κρεάτων από την Αργεντινή. Το 1972 ίδρυσε τη ναυτιλιακή Brave Maritime Corporation Inc. χτίζοντας σταδιακά έναν στόλο με έξι φορτηγά ποντοπόρα πλοία ξηρού φορτίου. Ετσι ξεκίνησε η ιστορία της οικογένειας Βαφειά στη ναυτιλία. Σύζυγος του εφοπλιστή Νίκου Βαφειά και μητέρα του Χάρη είναι η Νινέττα Βαφειά, με εντυπωσιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης και ιδρύτρια της Selini Gallery στην Κηφισιά. Ενας χώρος που λέγεται ότι μεταγγίζει στην Αθήνα την αύρα των γκαλερί του Soho και του Chelsea. Την αγάπη της για τον πολιτισμό και την τέχνη έχει κληρονομήσει η κόρη της και αδελφή του Χάρη, Κατερίνα, η οποία έχει δώσει άριστα διαπιστευτήρια με ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα