Ο ακτιβιστής οικοδεσπότης του (glam) Milos London

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟ ακτιβιστής οικοδεσπότης του (glam) Milos LondonΣάββατο, Σεπτέμβριος 26, 2015 - 16:00

Οι απαστράπτουσες λιμουζίνες στο Mayfair του Λονδίνου σταματούν πια συχνά έξω από τον αριθμό 1 της Regent Street, στο κτίριο που ανήκει στην ακίνητη περιουσία του βρετανικού Στέμματος. Εκεί έχει πλέον δημιουργηθεί ένα από τα πιο hot σημεία στην κοσμική ζωή των «non doms» της βρετανικής πρωτεύουσας: το νέο ελληνικό εστιατόριο του -αυροπροσδιοριζόμενου ως αριστερού- Κώστα Σπηλιάδη, το Milos London,

που άνοιξε μόλις πριν από ένα μήνα και έγινε αμέσως must.

Κατά τον ίδιο τρόπο που οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της αθηναϊκής ελίτ γνωρίζουν πως το Milos στο «Hilton Αθηνών» είναι το εστιατόριο που επιλέγουν οι κραταιοί Ελληνες επιχειρηματίες. Στο Λονδίνο όμως έγινε must όχι τόσο για τους Βρετανούς αλλά για τους ευκατάστατους αλλοδαπούς Ρώσους, Ιταλούς, Ισπανούς και κυρίως τους London Greeks, όπως αποκαλούνται τα μέλη της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας του Λονδίνου. Και πώς όχι, άλλωστε. Ο Ελληνας επιχειρηματίας και σεφ είναι διεθνώς γνωστός στους κύκλους της υψηλής γαστρονομικής ψαροφαγίας, μια και το καινούργιο Milos, το έκτο του παγκόσμιου πλέον brand (έλκει το όνομά του από το νησί Μήλος) έρχεται να προστεθεί στα «αδέλφια» του σε Μόντρεαλ (1979), Νέα Υόρκη (1997), Αθήνα (2004), Λας Βέγκας (2010) και Μαϊάμι (2012). Λόγω της διεθνούς φήμης τους, η προσμονή των εν Λονδίνο Ελλήνων και άλλων Μεσόγειων ήταν μεγάλη και η έναρξη του Milos London θεωρήθηκε ένα από τα πιο αναμενόμενα γεγονότα της χρονιάς.

Ου παντός πλειν εις... Milos! Γι' αυτό και πελάτες του είναι κυρίως Ελληνες εφοπλιστές, Ιταλοί βιομήχανοι, Ρώσοι ολιγάρχες. Δύσκολα άλλωστε μπορούν να απολαύσουν την κουζίνα του κοινοί θνητοί, αφού το κατά κεφαλήν κόστος ενός γεύματος στον αριθμό 1 της Regent street ανέρχεται στις 250 στερλίνες, δηλαδή περί τα 345 ευρώ, αν δεν κάνει κάποιος κατάχρηση στην κάβα του Σπηλιάδη.

Ο Κώστας φημίζεται για την απλότητα της κουζίνας του και την καθαρότητα των υλικών του, παραμένει δε πεισματικά αφοσιωμένος στην ποιοτική πρώτη ύλη των προϊόντων του. Τα φρέσκα ψάρια φτάνουν πράγματι καθημερινά από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, όπως σε κάθε Milos, και εκτίθενται σε βιτρίνα μέσα στο εστιατόριο (όχι πάντως ζωντανά σε ενυδρείο...). Ενας «ψαράς» συμβουλεύει τους πελάτες για τον καλύτερο τρόπο μαγειρέματος του ψαριού που επιθυμούν, το οποίο συνοδεύεται από φρέσκα λαχανικά. Ο χώρος αποτελείται από δύο επίπεδα. Στο ισόγειο βρίσκεται το βασικό εστιατόριο, 180 θέσεων, και το μπαρ. Στο μετζοπάτωμα, η κάβα και χώροι για πριβέ δείπνα.

Το καινούργιο δημιούργημα του ανήσυχου επιχειρηματία στεγάζεται σε ένα εμβληματικό κτίριο του Λονδίνου, το British Columbia House, χαρακτηρισμένο ως «μνημείο αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος», το οποίο κατασκευάστηκε το 1914 από τον αρχιτέκτονα Αλφρεντ Μπαρ και εγκαινιάστηκε το 1915 ως κατοικία του αντιπροσώπου της περιοχής British Columbia. Το κτίριο ανήκει στην ακίνητη περιουσία του Στέμματος (Crown Estate), χωρίς να αποτελεί ιδιωτική περιουσία της βασιλικής οικογένειας, και διοικείται από ανεξάρτητο οργανισμό με επικεφαλής επιτρόπους. Διατίθεται ως εμπορικό ακίνητο και η ανακαίνισή του το 2013 κόστισε περίπου 8.500.000 στερλίνες (πάνω από 11.000.000 ευρώ).

Αυστηρή απλότητα, εξαιρετικές πρώτες ύλες υψηλού κόστους, minimal στιλ διακόσμησης είναι οι αξίες στις οποίες επένδυσε ο Κώστας Σπηλιάδης. Και του βγήκε. «Εταξα σκοπό μου την αναζήτηση των καλύτερων και φρεσκότερων υλικών. Απέκτησα προσωπική σχέση με τους παραγωγούς, που γνωρίζουν ότι δεν κάμω καμία υποχώρηση ως προς την ποιότητα και μου στέλνουν το πιο εκλεκτό» αναφέρει. «Το πώς θα νιώθουμε αφού φάμε είναι πολύ σημαντικό. Εκεί στηρίζεται η επιτυχία των Milos. Το ποσοστό κέρδους είναι μικρό, αλλά ο τζίρος των εστιατορίων πολύ μεγάλος» παραδέχεται ο επιχειρηματίας.

«Εκφραση πολιτισμού»

Αγάπησε την κουζίνα μέσα από την Πολίτισσα μητέρα του. Αν και ζει τόσες δεκαετίες στη Βόρεια Αμερική, διατηρεί ατόφια την ελληνικότητά του και είναι δεκτικός στις επιρροές που προέρχονται από τις διάφορες εθνότητες γύρω του. Πιστεύει στην αρμονική συμβίωση των εθνοτήτων («με την προϋπόθεση ότι όλοι σέβονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των άλλων») και όχι στην αφομοίωση. Θεωρεί την κουζίνα «έκφραση πολιτισμού», μια πολύ μακροχρόνια διαδικασία αλληλοενσωμάτωσης και ζύμωσης στοιχείων με φυσικό τρόπο. «Είμαι ανοιχτός στις ανταλλαγές» δηλώνει. Θεωρεί τεράστιο επίτευγμα το ότι τα Milos προσέλκυσαν το κοινό της Βόρειας Αμερικής, όπου ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Ο Κώστας Σπηλιάδης είναι πληθωρικός, έξυπνος, έχει κρίση, μεγάλο επαγγελματισμό και αναλυτικό μυαλό. Εχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην εταιρία Milos Yacht (ξεναγεί ξένους επισκέπτες στα ελληνικά νησιά), έχει δημιουργήσει τη Marketa (ντελικατέσεν μπακάλικο στη Νέα Υόρκη), άρχισε να χρησιμοποιεί στα εστιατόριά του ελληνικό, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με το σήμα «My Sister's Olive Oil» (από τους ελαιώνες της αδελφής του στην Ολυμπία) και τώρα το διαθέτει σε επιλεγμένα γκουρμέ μαγαζιά σε ΗΠΑ και Καναδά. Ο γιος του Γιώργος ίδρυσε το 2007 την Cava Spiliadis, με εξαιρετικής ποιότητος κρασιά, θέλοντας να αλλάξει τη διεθνή αντίληψη για το ελληνικό κρασί, «όπως έκανε και ο πατέρας μου με το ελληνικό φαγητό».

Η επιτυχία ήρθε με προσωπική δουλειά. Οι πελάτες χαρακτηρίζουν το σέρβις υποδειγματικό: αποτελεσματικό και ευγενικό. Ωστόσο οι κανόνες εργασίας στα εστιατόρια Milos είναι πολύ αυστηροί, σχεδόν στρατιωτικοί. Τα γκαρσόνια περνούν από κόσκινο για να προσληφθούν, το training είναι εντατικό, σκληρό και συνεχές, τα ωράρια εξοντωτικά, η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής δύσκολη, ο μετρ που προΐσταται κάθε εστιατορίου δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, η δε Γαλλίδα επικεφαλής της σάλας του Milos London θεωρείται από τους αυστηρότερους.

Ο Σπηλιάδης αφιερώνει χρόνο και σε αγαθοεργίες -είναι πάντοτε καλό PR, λένε όσοι τον ζηλεύουν- και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Συμφωνικής Ορχήστρας του Μόντρεαλ. Πιστεύει, λέει, στους Ελληνες («στην Ελλάδα έχω γνωρίσει ανθρώπους με φοβερές ικανότητες, ταλέντο και γνώσεις στον τομέα της γαστρονομίας») και αισθάνεται τη δουλειά του ως αποστολή, όπως λέει χαρακτηριστικά. «Θέλω να μπει μια καινούργια εικόνα της Ελλάδας σε ορισμένα κέντρα του κόσμου που εκπέμπουν δημιουργία» λέει. Τα κατάφερε και ταυτόχρονα γεμίζει τις τσέπες του από τσέπες που δεν αδειάζουν εύκολα...

Αριστερός και λάτρης του Μίκη Θεοδωράκη

Ο 65χρονος Κώστας Σπηλιάδης δεν είναι τυχαίο άτομο. Γεννημένος στην Πάτρα, σε ηλικία 19 ετών πήγε με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη, το 1969. Σπούδασε Κοινωνιολογία στα πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης και του Μέριλαντ και στη συνέχεια στο Κονκόρντια, στο Μόντρεαλ του Καναδά. Ακτιβιστής ων, ήταν ο συνιδρυτής του Radio Centreville, του πρώτου μη κερδοσκοπικού ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης. Τα πολιτιστικά θέματα τον ενδιέφεραν πάντα και έπαιξαν μεγάλο ρόλο στον τρόπο με τον προσέγγισε αργότερα τη μαγειρική και το όραμα των εστιατορίων του.

Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας, που δεν κρύβει τις αριστερές καταβολές του, θεωρεί πνευματικό πατέρα του τον Μίκη Θεοδωράκη και είναι φανατικός οπαδός της μουσικής του. «Θα επιθυμούσα να ετοιμάσω ξανά ένα δείπνο γι' αυτόν» λέει. Το 1979 δημιούργησε στο Μόντρεαλ την μπουάτ Filoxenia, αφιερωμένη σε ελληνικά μουσικά ακούσματα. Στα τέλη του ίδιου χρόνου άνοιξε στον όροφο πάνω από την μπουάτ το «πρωτότοκο» Milos. Ηταν η αρχή του ταξιδιού. «Η μετάβαση από τη φάση της ζωής μου πριν από το εστιατόριο σε αυτήν του εστιατορίου ήταν δύσκολη» έχει πει.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Keywords
Τυχαία Θέματα