Νέο εμβόλιο για τις παθήσεις

13:26 3/5/2014 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΝέο εμβόλιο για τις παθήσειςΣάββατο, Μάιος 3, 2014 - 12:30

Εμβόλια με βλαστοκύτταρα για τις περιπτώσεις καρδιολογικών προβλημάτων που απειλούν τη ζωή των ασθενών αναπτύσσουν αυτόν τον καιρό επιστήμονες στη Βρετανία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η αποτελεσματικότητά τους είναι πέντε φορές μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Οπως προέκυψε κατά τη μελέτη των ερευνητών, τα εμβόλια που περιέχουν βλαστοκύτταρα αυξάνουν σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών και επιπλέον μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες να γίνει ξανά εισαγωγή στο νοσοκομείο σε σύντομο

χρονικό διάστημα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Cochrane Heart Review Group που ανήκει στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία από 23 δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 1.255 ατόμων, τα οποία έπασχαν από χρόνιες καρδιακές παθήσεις. Ολοι οι ασθενείς ακολουθούσαν κάποια από τις θεραπείες που χορηγούνται σήμερα, ενώ σε ορισμένους χορηγήθηκε επίσης το νέο εμβόλιο με βλαστοκύτταρα ή ψευδοφάρμακο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, χάρη στο εμβόλιο αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών έπειτα από έναν χρόνο, καθώς οι θάνατοι από καρδιακή ανεπάρκεια και οποιοδήποτε καρδιακό νόσημα μειώθηκαν κατά πολύ. Συγκεκριμένα, ύστερα από έναν χρόνο θεραπείας, μόλις το 3% των ασθενών είχε χάσει τη ζωή του, ενώ από την ομάδα των ασθενών που έπαιρνε ψευδοφάρμακο είχε πεθάνει το 15%.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε επίσης ότι οι ασθενείς που δοκίμασαν το εμβόλιο είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία, ενώ οι εισαγωγές στο νοσοκομείο ήταν τέσσερις φορές λιγότερες.

Μέχρι στιγμής οι θεραπείες για την καρδιά που χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα χορηγούνται σε ειδικευμένα ερευνητικά κέντρα, όπου οι γιατροί αφαιρούν κύτταρα από το αίμα ή τον μυελό των οστών του ίδιου του ασθενούς και χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση του ιστού στην καρδιά και στις αρτηρίες που έχει υποστεί βλάβη.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι η ανάπτυξη της νέας θεραπείας με βλαστοκύτταρα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Keywords
Τυχαία Θέματα