Νέες ελπίδες για πρόληψη και της άνοιας

ΥΓΕΙΑΝέες ελπίδες για πρόληψη και της άνοιαςΤετάρτη, Φεβρουάριος 17, 2016 - 17:08

Ηδη υπάρχοντα φάρμακα μπορούν να εμποδίσουν την εξέλιξη της νόσου

Φάρμακα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ασπίδα προστασίας έναντι νευροεκφυλιστικών ασθενειών -με πρώτη τη νόσο Αλτσχάιμερ, προτού αυτή εκδηλωθεί- ή έστω να εμποδίσουν την εξέλιξή τους, εντόπισαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Cambridge. Δεν πρόκειται για νέα

σκευάσματα αλλά για ήδη υπάρχοντα φάρμακα, τα οποία χορηγούνται για άλλες ασθένειες και θα μπορούσαν να γίνουν οι «νευροστατίνες» του εγκεφάλου.

Σε εργαστηριακά πειράματα ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου διαπίστωσαν ότι κάποια φάρμακα εμπόδιζαν το πρώτο βήμα προς τον θάνατο των κυττάρων του εγκεφάλου και επόμενο βήμα είναι να ταιριάξουν κάθε φάρμακο με συγκεκριμένα στάδια της νόσου.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές του Cambridge, όπως οι στατίνες χορηγούνται προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου, έτσι οι «νευροστατίνες» θα μπορούν να αποκρούουν νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, όχι προσφέροντας θεραπεία, αλλά λειτουργώντας προληπτικά ή έστω σταματώντας την εξέλιξη, αν η ασθένεια έχει ήδη ξεκινήσει.

Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι η αντικαρκινική ουσία bexarotene σταματά το πρώτο βήμα προς τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων σε σκουλήκια, γενετικά προγραμματισμένα να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, η bexarotene έχει πολλές παρενέργειες, όταν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λεμφώματος. Σε προηγούμενες μελέτες σε ανθρώπους οι ερευνητές είχαν δοκιμάσει το φάρμακο σε μεταγενέστερο στάδιο της νόσου, για να δουν αν μπορούσε να καθαρίσει τις αμυλοειδείς πλάκες από τον εγκέφαλο, αλλά οι δοκιμές ήταν ανεπιτυχείς. Θα πρέπει, ως εκ τούτου, να είναι σίγουρο ότι είναι ασφαλής η χρήση της, αλλά και η χρήση των άλλων φαρμάκων από τον άνθρωπο.

Ουσιαστικά, οι ερευνητές θέλουν να βρουν τώρα ποιο φάρμακο από εκείνα που έχουν εντοπίσει ότι μπορεί να ενταχθούν στο «οπλοστάσιο» κατά των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, είναι επωφελές, πριν αλλά και σε κάθε στάδιό τους. Φιλοδοξούν επίσης, όπως λέει ο καθηγητής Michele Vendruscolo, να κατανοήσουν τη λειτουργία των φυσικών αμυνών του εγκεφάλου, ώστε να φτάσουν στην παρασκευή φαρμάκων που θα συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα