Νέα θεραπεία για σκλήρυνση κατά πλάκας!

17:26 2/1/2015 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΝέα θεραπεία για σκλήρυνση κατά πλάκας!Παρασκευή, Ιανουάριος 2, 2015 - 17:20

Ελπίδα για τα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας δίνει μια νέα πειραματική θεραπεία με βλαστοκύτταρα, που έχει αρχίσει να δοκιμάζεται με επιτυχία στις ΗΠΑ.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο για τον Καρκίνο του Αίματος στο Ιατρικό Κέντρο Presbyterian/St. Luke στο Ντένβερ ανέπτυξαν μια θεραπεία που ρυθμίζει εκ νέου το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας έτσι τον οργανισμό να μην παρουσιάσει καμία υποτροπή για διάστημα περίπου τριών ετών.

Βλαβερά κύτταρα


Η νέα θεραπεία έχει δοκιμαστεί σε μικρή ομάδα ασθενών, από τους οποίους κατά τα τελευταία τρία χρόνια μόνο ο ένας παρουσίασε υποτροπή. Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η ρύθμιση του ανοσοποιητικού γίνεται αρχικά με τη χρήση χημειοθεραπείας, ώστε να σκοτωθούν τα βλαβερά κύτταρα που ευθύνονται για την ασθένεια, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα του αίματος, τα οποία έχουν αφαιρέσει οι γιατροί από τον οργανισμό του ασθενούς προτού ξεκινήσει η θεραπεία, προκειμένου να τα εμφυτεύσουν μετά την εξάλειψη των βλαβερών κυττάρων.


Η ιδέα για τη θεραπεία ξεκίνησε από μια σκέψη που έκανε με τους συνεργάτες του ο βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης, ο δρ Richard Nash, ο οποίος διαπίστωσε ότι για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια μέθοδος παρόμοια με εκείνες που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς που πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου, οι οποίες προσβάλλουν το αίμα. «Η θεραπεία σκοτώνει πολλά από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, γι' αυτό και το σύστημα ρυθμίζεται εκ νέου» εξηγεί ο ίδιος. «Αυτό το γνωρίζαμε, καθώς αποτελεί το προφανές αποτέλεσμα από τη χρήση μιας υψηλής δόσης χημειοθεραπείας και εμφύτευσης που μπορεί να υπάρξει στο ανοσοποιητικό των ασθενών που πάσχουν από λέμφωμα και μυέλωμα».


Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA neurology», η νέα θεραπεία πρέπει να δοκιμαστεί σε μεγάλες κλινικές δοκιμές, ωστόσο τα έως τώρα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά σε σχέση με τις εξελίξεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα και δείχνουν ότι θα βοηθήσει τους ασθενείς ουσιαστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα