Νέα σενάρια για τον ΦΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΝέα σενάρια για τον ΦΠΑΠέμπτη, Μάιος 21, 2015 - 16:18

Μετά τη θύελλα με την απόρριψη -εκ μέρους των δανειστών- του ΦΠΑ με συντελεστή δύο ταχυτήτων (με κάρτα ή χωρίς) που είχε προτείνει ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας που έχουν επιφορτιστεί με την επίλυση της «εξίσωσης» μελετούν εναλλακτικές προτάσεις. Τα τέσσερα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:

1. Διατήρηση τριών συντελεστών ΦΠΑ:

(α) ενός χαμηλού στο 7%, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα τρόφιμα (σήμερα βρίσκονται στο 13%), (β) ενός μειωμένου στο 14% (αντί 13%) που αφορά κυρίως τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ και θα περιλαμβάνει και τη διαμονή στα ξενοδοχεία (σήμερα υπάγεται στο 6,5% για τη διαμονή και στο 13% για την εστίαση), (γ) του βασικού συντελεστή που θα παραμείνει στο 23%.

2. Εφαρμογή τριών συντελεστών ΦΠΑ: (α) ενός βασικού συντελεστή 21% ή 22%, (β) ενός μεσαίου 15% και (γ) ενός μειωμένου 7,5%. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή:
Στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 7,5% θα υπάγονται τα φάρμακα, όλα τα είδη διατροφής, τα βιβλία και ο Τύπος.
Στον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% «μετακομίζουν» η διαμονή στα ξενοδοχεία, ο κλάδος της εστίασης, τα τιμολόγια της ΔΕΗ, της ύδρευσης και του φυσικού αερίου, καθώς και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Μειώνεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 23% στο 21% ή 22% με τον οποίο επιβαρύνονται τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.

3. Εφαρμογή δύο συντελεστών ΦΠΑ:
Ενός ενιαίου 20%, στον οποίο θα υπάγονται σχεδόν όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 23%, ενώ θα «μετακομίσουν» σε αυτόν οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, η διαμονή στα ξενοδοχεία, η εστίαση και τα εισιτήρια μέσω μαζικής μεταφοράς.
Ενός μειωμένου στα επίπεδα του 8% ως 10%, στον οποίο θα υπάγονται τα φάρμακα, τα τρόφιμα και οι εκδόσεις.

4. Εφαρμογή δύο συντελεστών, ενός ενιαίου 18% και ενός μειωμένου 8%, στον οποίο προτείνεται να υπάγονται τα φάρμακα, τα τρόφιμα, η διαμονή στα ξενοδοχεία και οι εκδόσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα