Νέα φόρμουλα αναγέννησης οστών κρανίου

16:57 5/2/2016 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΝέα φόρμουλα αναγέννησης οστών κρανίουΠαρασκευή, Φεβρουάριος 5, 2016 - 16:55

Μία καινούργια μέθοδο επιδιόρθωσης βλαβών και δυσμορφιών του κρανίου μπορεί να προσφέρει η ανακάλυψη βλαστοκυττάρων, ικανών να σχηματίσουν, να επιδιορθώσουν και να αναγεννήσουν κρανιοπροσωπικά οστά.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν καλύτερα την κρανιοσυνοστέωση, μια διαταραχή στη διάπλαση του εγκεφαλικού κρανίου των βρεφών, που προκαλεί δυσμορφία και μπορεί

να οδηγήσει σε καθυστερημένη ανάπτυξη, ακόμα και επικίνδυνα αυξημένη πίεση στα μωρά, εστίασαν στη μελέτη του γονιδίου Axin2 και της μετάλλαξης που προκαλεί τη διαταραχή στα πειραματόζωα.

Υστερα από πολλά χρόνια εργαστηριακών ερευνών διαπίστωσαν ότι τα βλαστοκύτταρα, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό του κρανίου, βρίσκονται μέσα στους κυτταρικούς πληθυσμούς του γονιδίου Axin2. Τα συγκεκριμένα κύτταρα μπορούν έτσι να συμβάλουν άμεσα στην επούλωση τραυμάτων και την αναγέννηση των οστών, όπως αναφέρουν στα αποτελέσματα της μελέτης τους, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Επιπροσθέτως, από την έρευνα προέκυψε ότι τα εργαστηριακά τεστ που εφαρμόστηκαν για τον εντοπισμό αυτών των σκελετικών βλαστοκυττάρων μπορεί να φανούν εξίσου χρήσιμα στη διάγνωση παθήσεων των οστών, που προκαλούνται από βλαστοκυτταρικές ανωμαλίες.

Οι ερευνητές

«Τα ευρήματά μας παρουσιάζουν την πραγματική ταυτότητα των κυττάρων Axin2 ως σκελετικά βλαστοκύτταρα, με εγγενείς δυνατότητες αντικατάστασης σκελετού που έχει υποστεί βλάβες, και επιτρέπουν περαιτέρω κατανόηση της κρανιοπροσωπικής σκελετογένεσης» αναφέρουν οι ερευνητές στα αποτελέσματα της μελέτης τους, διευκρινίζοντας ότι τα συγκεκριμένα βλαστοκύτταρα εμπλέκονται στον σχηματισμό μονάχα των κρανιακών οστών και ότι διαφορετικοί πληθυσμοί βλαστοκυττάρων ευθύνονται για τον σχηματισμό των μακρών οστών στα πόδια και σε άλλα σημεία του σώματος. Η ανακάλυψη των σκελετικών βλαστοκυττάρων μπορεί να προσφέρει νέα εναλλακτική σε επεμβάσεις για την αντικατάσταση κρανιοπροσωπικών οστών, εξαιτίας συγγενών παθήσεων, τραυματισμών ή καρκίνου.

Επιπλέον, η ανακάλυψη αυτή μπορεί μια μέρα να περιορίσει την ανάγκη για επεμβάσεις μεταμόσχευσης προσώπου, για τη διόρθωση σοβαρών δυσμορφιών, καθώς δεν θα χρειάζονται πλέον οστά προσώπου από δότες.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέα φόρμουλα αναγέννησης οστών κρανίου,