Με γεμάτη ατζέντα

13:06 7/8/2013 - Πηγή: Espresso

Μια τελευταία ματιά στους φακέλους που ετοίμασαν οι συνεργάτες του ρίχνει ο Αντώνης Σαμαράς πριν από την πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, στις 10.00 το βράδυ ώρα Ελλάδας. Η ατζέντα, όπως μαθαίνουμε, θα είναι μεγάλη, αλλά στο επίκεντρο θα βρεθούν κυρίως τα ζητήματα της οικονομίας και της ενέργειας, καθώς οι εξελίξεις γύρω από την εξωτερική πολιτική θα συζητηθούν νωρίτερα με τον υπουργό

Εξωτερικών Τζόν Κέρι.

Οι Αμερικανοί σκέφτηκαν το εξής: Επειδή ο χρόνος του πλανητάρχη είναι περιορισμένος και δεν μπορεί να δει πάνω από μία ώρα τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο κ. Κέρι θα συναντήσει νωρίτερα τον κ. Σαμαρά και εκεί θα τεθούν επί τάπητος τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως είναι το πρόβλημα με το όνομα της FYROM, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να συζητηθούν με τον Μπαράκ Ομπάμα τα ζητήματα της οικονομίας. Οπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, «η συνάντηση με τον κ. Κέρι αποτελεί μια καλή χειρονομία της αμερικανικής πλευράς για να ενισχυθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού και να δοθεί περισσότερος χρόνος στον πρόεδρο Ομπάμα και στον κ. Σαμαρά να ασχοληθούν με την οικονομία και τα θέματα ενέργειας». Αυτό που επιδιώκει η ελληνική αποστολή είναι να αποσπάσει από τον Αμερικανό πρόεδρο μια θετική δήλωση για την οικονομία, κυρίως στο κομμάτι που αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, σε αντίθεση με την γερμανική πλευρά που δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλωστε η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου στην Αθήνα, τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη Σόιμπλε, κατέστησε σαφή τη διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο ως προς την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ο παράγοντας της λιτότητας που υπηρετείται με απόλυτη προσήλωση από τη Γερμανία βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων, που έχει αποφασίσει ο πρόεδρος Ομπάμα. Η Αμερική άλλωστε ποτέ δεν έκρυψε την ανησυχία της για την παρατεταμένη ύφεση στην Ευρώπη, καθώς θεωρεί ότι μια σταθεροποίηση της κατάστασης στη Γηραιά Ηπειρο θα συμβάλει στο να ορθοποδήσει γρηγορότερα και η αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Ο κ. Σαμαράς θα καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πιο ισχυρό παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ο οποίος μπορεί να καταστεί και σημαντικός ενεργειακός φορέας μέσω των αγωγών, αλλά και των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που φιλοδοξία είναι να εξορυχτούν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα