«Μόδα» πλεον οι εξαγορές εφημερίδων από επενδυτές – Ποια η σημασία της πώλησης της Washington Post στον Έλληνα Μπέζο

13:03 7/8/2013 - Πηγή: KoolNews

Με τίτλο «Οι εφημερίδες είναι η επένδυση του μέλλοντος» κυκλοφορεί η σημερινή Liberation στην Γαλλία. Το Αμερικανικό Vanity Fair αναλύει διεξοδικά γιατί οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι αποφάσισαν αγοράζουν παραδοσιακές εφημερίδες.

Παρά την επικράτηση του ίντερνετ οι εφημερίδες φαίνεται ότι αρχίζουν να αποκτούν ξανά δυναμική. Η χθεσινή είδηση για την αμερικανική

αγορά της Washington Post από τον Τζεφ Μπέζο ιδρυτή του Amazon έναντι 250 εκατ. ευρώ έσκασε σαν βόμβα καθώς τίποτα δεν είχε διαρρεύσει μέχρι τότε.

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Boston Red Sox αγόρασε την σημαντική Boston Globe. Ενώ ο διασημότερος ίσως επενδυτής του κόσμου, ο Γουόρεν Μπάφετ την τελευταία διετία ασχολείται με την αγορά εντύπων, κυρίως τοπικών εφημερίδων, όπως οι Journal και Τimes-Dispatch.

Η βιομηχανία των εφημερίδων βρίσκεται σε φάση ύφεσης όμως φαίνεται ότι διαπρεπείς επενδυτές της αγοράς αρχίζουν να επενδύουν ξανά στην έντυπη έκδοση. Οι εφημερίδες αποτελούν κυρίαρχο μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης και διαμόρφωσης των συστημάτων εξουσίας και έτσι η δυναμική τους δεν θα ξεπεραστεί ποτέ.

Στην περίπτωση του Μπέζου, φαίνεται να ισχύει και κάτι ακόμα: μια αλλόκοτη φιλανθρωπική διάσταση, η διάθεσή του να προστατέψει κάτι που θεωρείται σχεδόν «δημόσιο αγαθό», γράφει το Vanity Fair. Eνώ η Liberation γράφει πως ο Μπέζος ουσιαστικά δεν αγόρασε μια εφημερίδα, αλλά «αγόρασε οικονομική, πολιτική και κοινωνική εξουσία».

Keywords
Τυχαία Θέματα