«Μαγικό» θέαμα στο Πλανητάριο!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Μαγικό» θέαμα στο Πλανητάριο!Δευτέρα, Δεκέμβριος 22, 2014 - 15:48

Με τέσσερις δωρεάν προβολές γιορτάζει το Ιδρυμα Ευγενίδου τη σημερινή μέρα που σηματοδοτεί την αστρονομική έναρξη του χειμώνα! Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του ιδρύματος φιλοξενεί την εντυπωσιακή παράσταση «Βιώνοντας το σέλας», την πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο που καταγράφει το υπέροχο φυσικό φαινόμενο σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.

Η 22η Δεκεμβρίου είναι η μικρότερη μέρα του χρόνου και συμπίπτει με το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, δηλαδή

με το «επίσημο» τέλος του φθινοπώρου και την έναρξη του χειμώνα.
Με αφορμή το παραπάνω γεγονός, το υπερσύγχρονο πλανητάριο φέρνει σε επαφή το ελληνικό κοινό με την παράσταση που δημιούργησε ο Τέρενς Μούρτα αξιοποιώντας χιλιάδες φωτογραφίες που τράβηξε από περιοχές του αρκτικού κύκλου.

Για τη δημιουργία της παράστασης αυτής o Μούρτα ταξίδεψε συνολικά δώδεκα φορές ως το Φέρμπανκς της βόρειας Αλάσκας αλλά και ως το Τρόμσο της βόρειας Νορβηγίας, όπου κατέγραψε με την κινηματογραφική τεχνική της χρονορροϊκής φωτογράφισης (time-lapse photography) το μοναδικό θέαμα του σέλαος για τους θόλους των πλανητάριων.
Η παράσταση «Βιώνοντας το σέλας» διαρκεί 25 λεπτά και θεωρείται μοναδική στο είδος της, αφού δεν υπάρχει άλλη που να απαθανατίζει το σέλας με τέτοια πληρότητα και ποιότητα εικόνας. Μάλιστα η προβολή καλύπτει πλήρως τον τεράστιο θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανητάριου, που αγγίζει τα 950 τετραγωνικά μέτρα.

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν τέσσερις προβολές (στις 18.30, 19.15, 20.00 και 20.45) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ωστόσο απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται δωρεάν από το ταμείο του πλανητάριου από τις 18.00 το απόγευμα, έως εξαντλήσεως των θέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα