Κραυγή απελπισίας για την Ασπασία

ΡΕΠΟΡΤΑΖΚραυγή απελπισίας για την ΑσπασίαΠαρασκευή, Νοέμβριος 20, 2015 - 14:31

Η μητέρα της 19χρονης (που επέζησε από τις σφαίρες του πατέρα της στο Αργος) ζητάει από την Πολιτεία να στηρίξει την προσπάθεια του παιδιού της για να συνεχίσει τις θεραπείες


Ο χρόνος σταμάτησε πριν από δύο χρόνια, τρεις μήνες και οκτώ μέρες για την Ασπασία Μπόγρη από το Αργος, όταν ο πατέρα της την πυροβόλησε δύο φορές για να εκδικηθεί την εν διαστάσει

σύζυγό του. Ηθελε να της στερήσει το παιδί τους προτού βάλει και ο ίδιος τέλος στη ζωή του!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Στα 19 της χρόνια σήμερα, η κοπέλα με το αγγελικό πρόσωπο, που συγκλόνισε το πανελλήνιο νικώντας τον θάνατο, εξακολουθεί να δίνει σκληρή μάχη για να «ξεκολλήσει» τα γρανάζια του μυαλού της, να αρχίσει να επικοινωνεί, να σταθεί -όπως μπορεί- στα πόδια της.

Στη σκληρή προσπάθειά της έχει τη βοήθεια των ειδικών του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Animus στη Λάρισα, όπου βρίσκεται από τον Ιανουάριο του 2014. Ομως το κράτος, αντί να βοηθήσει την άτυχη Ασπασία και τη μητέρα της Σπυριδούλα Φατούρου, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, στερώντας τους επιδόματα που είναι αναγκαία προκειμένου το κορίτσι να συνεχίσει τις θεραπείες και να εξασφαλίσει μία αξιοπρεπή διαβίωση. Μιλώντας στην «Espresso», η κυρία Φατούρου εξήγησε ότι, όσο νοσηλεύονται η Ασπασία και τα άλλα παιδιά που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, δεν θα πάρουν ποτέ επίδομα! «Ο ένας σταυρός είναι η υγεία του παιδιού μου και ο άλλος το οικονομικό. Από τη στιγμή που οι βαριά πάσχοντες δικαιούνται επίδομα τετραπληγίας - παραπληγίας, δεν βρίσκω λογική στον νόμο που λέει ότι δεν θα το πάρουν.

Ο νόμος Κουρουμπλή

Εκλιπαρώ να ανασυνταχθεί ο νόμος!» τόνισε και περιέγραψε: «Ψηφίστηκε νέος νόμος από τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, με τον οποίο αναστέλλεται η καταβολή εξωιδρυματικών επιδομάτων και μπορούν να παίρνουν επιδόματα και εκείνοι που νοσηλεύονται.

Ωστόσο, αν νοσηλεύονται για περισσότερο από 30 μέρες σε ιδρύματα ασυλιακού χαρακτήρα, δεν θα τα παίρνουν! Η Ασπασία πέρασε από ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) που της αναγνωρίζει αναπηρία σε ποσοστό 99%, αλλά μου είπαν πως δεν δικαιούται να πάρει επίδομα όσο νοσηλεύεται. Χθες το πρωί ο διοικητής του ΟΓΑ πρότεινε να ξαναπεράσει από επιτροπή του ΚΕΠΑ για να της δώσει το 1% και η αναπηρία να γίνει απόλυτη, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε το επίδομα. Θεωρώ πως, από τη στιγμή που η ιατρική επιτροπή ορίζει αναπηρία σε τέτοιους βαθμούς, πρέπει η Πολιτεία να δίνει τα επιδόματα, είτε νοσηλεύεται ο ασθενής είτε όχι».

Η μητέρα καλεί τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να πάει στο κέντρο αποκατάστασης για να δει την Ασπασία και τα δεκάδες παιδιά που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα.

Τι λέει η φυσίατρος του Animus

Η φυσίατρος και επιστημονική διευθύντρια του Animus Κατερίνα Σαραμούρτση μίλησε στην «Espresso» για την πορεία της υγείας της Ασπασίας Μπόγρη, αλλά και για την 20χρονη (πλέον) Μυρτώ Παπαδομιχελάκη, που είχε πέσει θύμα βιασμού και κόντεψε να χάσει τη ζωή της από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακά στις 23 Ιουλίου 2012.

«Η Ασπασία είναι ένα παιδί με σύνθετα, σοβαρά προβλήματα. Εχει βελτίωση, αλλά θα είναι πάντοτε εξαρτώμενη σε όλες τις δραστηριότητές της. Σίγουρα είμαστε καλύτερα σε ό,τι αφορά το κέντρο επικοινωνίας, δηλαδή την αντίληψη. Δεν έχει λεκτική επαφή, αλλά αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα, τρώει αυτόνομα από το στόμα και δεν έχει πλέον τραχειοστομίες, ενώ είναι σταθερή σε παθολογικά προβλήματα, δηλαδή δεν έχει λοιμώξεις. Ορισμένες φορές μπορεί να έχει επιληπτικές κρίσεις, αλλά δεν μας προβληματίζουν, ενώ κινητικά δεν έχει μεγάλη εξέλιξη. Κάθεται ακόμα σε αναπηρικό αμαξίδιο, χωρίς να μπορεί να σηκωθεί μόνη της, έχει όμως θέληση!».

Για τη Μυρτώ ανέφερε: «Είναι λίγο καλύτερα. Κι αυτό το κορίτσι έχει κάνει πολλή πρόοδο, έχει ενεργητική κίνηση στην αριστερή πλευρά του σώματός του. Ηδη σηκώνεται με τη βοήθεια των κηδεμόνων της και κάνει προσπάθειες βάδισης, όχι όμως αυτονόμησης. Εχει καλύτερη επικοινωνία και αντίληψη και είναι στο στάδιο που προσπαθεί να σχηματίσει λέξεις, να έχει λεκτική επικοινωνία και άρθρωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα