Κατασκευάζουν όργανα από 3D εκτυπωτή για ίαση τραυμάτων!

Γαλλική μύτη, ψηλά ζυγωματικά ή μικρότερα αφτιά. Δουλειά της Πλαστικής Χειρουργικής, θα έλεγε κανείς. Οταν όμως πρόκειται για περιπτώσεις τραυματισμών που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια μύτης ή αφτιού, για παράδειγμα, τότε τη «δουλειά» αναλαμβάνει printer τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Οι επιστήμονες βρίσκονται ήδη σε καλό δρόμο για τη δημιουργία οργάνων, εξωτερικών κι εσωτερικών, τα οποία θα χρησιμοποιούνται ως ανταλλακτικά για ανθρώπους που τα έχουν χάσει, λόγω τραυματισμών ή καρκίνου, για παράδειγμα. Τα όργανα θα αναπτύσσονται στο εργαστήριο, πάνω σε «σκαλωσιές» που θα τυπώνονται από τους

εκτυπωτές. Ουσιαστικά ο εκτυπωτής θα δίνει το περίγραμμα πάνω στο οποίο θα τοποθετούνται βλαστοκύτταρα, ώστε στη συνέχεια να δημιουργηθεί το όργανο που έχει ανάγκη κάθε ασθενής ξεχωριστά.

Και μπορεί να απέχουμε ακόμα χρονικά από τα πρώτα πλήρως λειτουργικά εσωτερικά όργανα, ήδη όμως οι βιολόγοι - μηχανικοί κατάφεραν να δημιουργήσουν αιμοφόρα αγγεία, τα οποία εμφυτεύτηκαν σε ασθενείς. Επίσης βρίσκονται πολύ κοντά στον στόχο να προσφέρουν στους ασθενείς αφτιά και μύτες. Ετσι θα αντικατασταθούν τα τεχνητά αφτιά, που αποτελούνται σήμερα από υλικό που θυμίζει φελιζόλ. Εναλλακτικά, οι χειρουργοί μπορούν προς το παρόν να δημιουργούν αφτιά παίρνοντας κομμάτι από τα πλευρά του ασθενούς. Αυτή όμως η επιλογή είναι δύσκολη και επίπονη, ενώ τα αφτιά αυτά σπάνια φαίνονται φυσικά ή λειτουργούν καλά.

Πρωτοπόροι στην Αναγεννητική Ιατρική, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου «Wake Forest» στο Ουίσντον Σάλεμ, στη Βόρεια Καρολίνα, χρησιμοποιούν 3D τεχνικές εκτύπωσης για την κατασκευή «ικριωμάτων» προκειμένου να αναπτυχθούν εκεί ανθρώπινα κύτταρα και να δημιουργήσουν ρεαλιστικά στην εμφάνιση όργανα. Απώτερος όμως στόχος τους είναι η δημιουργία εσωτερικών οργάνων, όπως οι νεφροί και οι πνεύμονες, που θα χρησιμοποιούνται σε μεταμοσχεύσεις. Ηδη ο πρώτος νεφρός από 3D εκτυπωτή έχει κατασκευαστεί, ενώ και σε άλλα εργαστήρια επιστήμονες μελετούν το πώς θα κατασκευάσουν όργανα όπως η καρδιά όχι μόνο για ανθρώπους, αλλά και για χοίρους, δεδομένου ότι τα όργανα των χοίρων μοιάζουν πολύ με τα ανθρώπινα. Ηδη από το 2009 οι ειδικοί του αμερικανικού πανεπιστημίου κατάφεραν να φτιάξουν λειτουργικό σπογγώδη ιστό πέους, όπως επίσης, ουροδόχο κύστη και ουρήθρα.

ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα