Καμπάνα στους έξι «Ιντιάνα Τζόουνς»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΚαμπάνα στους έξι «Ιντιάνα Τζόουνς»Παρασκευή, Δεκέμβριος 23, 2016 - 13:57

Φυλάκιση 11 ετών στους αρχαιοκαπήλους που έψαχναν για «θησαυρό» σε βουνό της Καβάλας

Επί τρία χρόνια έψαχναν τεράστιο θησαυρό από χρυσές λίρες, αρχαία αντικείμενα ή ακόμα και διαμάντια στο όρος Σύμβολο της Καβάλας οι έξι «Ιντιάνα Τζόοουνς», οι οποίοι κινητοποίησαν τους αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας, ακόμα και την ΕΥΠ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ

ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗ

Οι χρυσοθήρες (τέσσερις Ελληνες και δύο Αλβανοί) έσκαψαν τούνελ 12 μέτρων (!) σε γρανιτένιο βράχο μέσα σε αρχαιολογικό χώρο, πιστεύοντας τα λόγια ενός... παππού μέντιουμ ότι στη θέση Σεϊντή Βρύση Μυρτόφυτου θα βρουν άφθονο χρυσάφι!

Το μόνο που κατάφεραν οι έξι ήταν η σύλληψή τους ύστερα από πολύμηνες έρευνες το 2011 και η καταδίκη τους το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. Η υπόθεση αρχαιοκαπηλίας εκδικάστηκε στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης, που επέβαλε σε κάθε κατηγορούμενο (47χρονος αυτοκινητιστής, 50χρονος άνεργος, 58χρονος έμπορος οχημάτων από Ξάνθη, Καβάλα και Ιωάννινα, και δύο Αλβανοί, 51 και 44 ετών) ποινή φυλάκισης 11 ετών με αναστολή.



Ολα άρχισαν το 2008, με την πληροφορία του ηλικιωμένου για τον πολύτιμο θησαυρό. Ενας ανιχνευτής μετάλλων έδειξε στους χρυσοθήρες ότι πράγματι κάτι υπήρχε στο υπέδαφος!
Γρήγορα έστησαν το εργοτάξιό τους: άνοιξαν τούνελ με σκαπτικά εργαλεία, τοποθέτησαν ράγες και με βαγονέτα προχωρούσαν στη σήραγγα, ενώ έκαναν και ολόκληρη εγκατάσταση ηλεκτροδότησης.

Για την εξάρθρωση της σπείρας κινητοποιήθηκε το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, που ήταν σε στενή συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Τελικά, οι χρυσοθήρες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στις 8 Ιουνίου του 2011, ενώ μία ημέρα πριν, συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες της 7ης Ιουνίου 2011, είχαν προκαλέσει έκρηξη στο σημείο με χρήση δυναμίτιδας. Οπως αποδείχθηκε, η λαθρανασκαφή με δυναμίτιδα είχε αρχίσει από το φθινόπωρο του 2008.
Στην κατοχή τους είχαν βρεθεί μασούρια δυναμίτη, πυροκροτητές και μέτρα βραδύκαυστου φιτιλιού.

Ανιχνευτής μετάλλων
Σε έρευνα στο διαμέρισμα που νοίκιαζαν στην περιοχή Ν. Ηρακλείτσας Καβάλας είχαν βρεθεί ανιχνευτής μετάλλων, διόπτρα νυκτός και ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, στη μνήμη της οποίας υπήρχαν φωτογραφίες αρχαίων αντικειμένων.
Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου «περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» και του νόμου «περί όπλων», και η δίκη ολοκληρώθηκε με την καταδίκη τους την περασμένη Τρίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα