Ηρθαν τα «χελιδόνια» του τουρισμού

13:06 9/5/2013 - Πηγή: Espresso

Δεν είναι μόνο ο εκτυφλωτικός ήλιος, ο καταγάλανος ουρανός και οι υψηλές θερμοκρασίες που «προειδοποιούν» για την πρωτοκαθεδρία της άνοιξης. Τα πρώτα «χελιδόνια» του τουρισμού βολτάρουν ήδη στην Αθήνα. Αρκεί κάποιος να κάνει βόλτα στα σοκάκια της Πλάκας και να δει τις σκόρπιες παρέες ή τα γκρουπ με τους τουρίστες που φοράνε σανδάλια, σορτσάκια και έχουν φωτογραφικές μηχανές για να καταλάβει ότι η ωραιότερη εποχή του χρόνου είναι εδώ και μαζί της και τα πρώτα θετικά μηνύματα για τη νέα τουριστική σεζόν που ξεκινά.

Μπορεί τα τρία προηγούμενα χρόνια οι τουρίστες να άλλαξαν το συνηθισμένο τους «δρομολόγιο» και να «μετανάστευσαν» σε άλλα... εξωτικά και ζεστά μέρη εκτός Ελλάδος, φέτος όμως είναι και πάλι εδώ. Φορτωμένοι με τις αποσκευές τους, κρατώντας από ένα μπουκάλι νερό ή ένα αναψυκτικό και έχοντας περασμένη γύρω από τον λαιμό τους τη φωτογραφική μηχανή, οι πρώτοι τουρίστες κατέφθασαν μαζικά στη χώρα μας, μοιράζοντας ελπίδες και επιβεβαιώνοντας όσους προβλέπουν ότι φέτος θα είναι η χρονιά του ελληνικού τουρισμού.

Το στοίχημα

Στον οδηγό με τα κυκλωμένα σημεία της Αθήνας που πρέπει να επισκεφθούν, όπως πάντα, φιγουράρουν ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, το Μουσείο της Ακρόπολης, η Πλάκα, το Θησείο... Για άλλους οι επιλογές είναι ακόμη πιο διευρυμένες και περιλαμβάνουν «απόβαση» σε ελληνικά νησιά και σε ειδυλλιακούς προορισμούς, μακριά από το βουητό και τη φασαρία της πόλης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μέχρι στιγμής ο τουρισμός φαίνεται να κερδίζει το «στοίχημα» των εσόδων. Εξίσου αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα που φτάνουν από τους ξένους tour operators, οι οποίοι δηλώνουν χαρακτηριστικά ότι η χώρα αποκαθιστά την εικόνα της και ξανακερδίζει την καλή της φήμη.

Συγκεκριμένα, τα «προγνωστικά» αναφέρουν πως φέτος οι τουριστικές εισπράξεις θα φτάσουν ακόμη και τα 12 δισεκατομμύρια, δύο δισεκατομμύρια δηλαδή επιπλέον σε σχέση με την περσινή χρονιά. Σε παρόμοια τροχιά κινούνται και οι κρατήσεις, που υπολογίζεται πως σημειώνουν αύξηση τουλάχιστον 15-20% από τις βασικές αγορές.

Ανάσα

Τα τελευταία δεδομένα στον τομέα του τουρισμού έχουν δώσει σημαντική ανάσα σε 40.000 περίπου επιχειρήσεις στον κλάδο των ενοικιαζόμενων δωματίων και, παράλληλα, έχουν απομακρύνει -τουλάχιστον προσωρινά- τον κίνδυνο του αναγκαστικού «λουκέτου» για το 30% των επιχειρήσεων.

Για «χρονιά της Ελλάδας στον τουρισμό» κάνει λόγο σε ρεπορτάζ του και το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Tg5, ιδιοκτησίας του ομίλου Μπερλουσκόνι. «Ο τουρισμός φέτος θα σημειώσει πραγματική έκρηξη» σημειώνει χαρακτηριστικά Ιταλίδα δημοσιογράφος, παραθέτοντας δήλωση του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής, Αλέξανδρου Βασιλικού, σύμφωνα με την οποία οι αυξήσεις μέχρι στιγμής έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 25%.

Οι Ρώσοι

Οσον αφορά τους ξένους τουρίστες που θα επισκεφθούν φέτος τη χώρα, πρώτοι στην «κούρσα» του ελληνικού τουρισμού έρχονται οι Ρώσοι, οι οποίοι εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης. Μάλιστα σε κάποια νησιά οι προκρατήσεις παρουσιάζονται έως 30% υψηλότερες σε σχέση με πέρσι, ενώ διψήφια ποσοστά αύξησης καταγράφονται επίσης από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τις σκανδιναβικές χώρες, την Ουκρανία και την Αυστρία. Μονοψήφιο ποσοστό αύξησης σημειώνουν οι προκρατήσεις από τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ιταλία.

Νιώθουν και πάλι αίσθηση ασφάλειας

Ενας από τους παράγοντες που φαίνεται να οδήγησαν στην ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού -όπως επισημαίνουν και τα ξένα μέσα ενημέρωσης- είναι η αίσθηση ασφάλειας που αρχίζουν να νιώθουν και πάλι οι τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα. «Αυτό που επηρεάζει συνήθως τον τουρισμό είναι οι απεργίες και οι κοινωνικές αναταραχές. Στην Ελλάδα φέτος επικρατεί ηρεμία σε σύγκριση με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η ελπίδα μας είναι ο τουρισμός, ο οποίος απασχολεί έναν στους πέντε εργαζομένους, να ανακάμψει τόσο ώστε να ισοσταθμίσει την επίδραση της κυπριακής κρίσης στην οικονομία», δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, τονίζοντας ότι παράλληλα με τη διατήρηση ενός καλού «προφίλ» στις χώρες της δυτικής Ευρώπης, η Ελλάδα επιχειρεί «άνοιγμα» και στα ανατολικά. Αλλο εμπόδιο, σύμφωνα με τον ίδιο, που φαίνεται να έχει ξεπεραστεί είναι η αίσθηση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, ότι οι Ελληνες είναι αρνητικά διακείμενοι απέναντι σε κάποιους τουρίστες, όπως για παράδειγμα απέναντι στους Γερμανούς. «Οι φόβοι που υπήρχαν απομακρύνθηκαν και αντικαταστάθηκαν με την εμπιστοσύνη», λέει με έμφαση ο κ. Ανδρεάδης.

ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ - ΦΩΤ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα