Η ζάχαρη «πυροδοτεί» ασθένειες

ΥΓΕΙΑΗ ζάχαρη «πυροδοτεί» ασθένειεςΠαρασκευή, Οκτώβριος 30, 2015 - 13:34

Αυξάνει τον κίνδυνο για υπέρταση και καρδιοπάθειες

Σε ύπουλη απειλή για την ανθρώπινη υγεία αναδεικνύεται η ζάχαρη μέσα από αμερικανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι κίνδυνοι που προκαλεί είναι εξαιρετικά υποτιμημένοι.

Η μελέτη που διεξήχθη από τον δρα Ρόμπερτ Λούστιγκ, ενδοκρινολόγο παιδίατρο του UCSF Benioff Childfren's Hospital στο Σαν Φρανσίσκο, έδειξε ότι η κατανάλωση ζάχαρης είναι εξαιρετικά επιβλαβής για τις μεταβολικές ασθένειες, όπως η υπέρταση και οι καρδιοπάθειες, ανεξαρτήτως αν μας

παχαίνει ή όχι. Παρακολουθώντας την πορεία της υγείας 43 παχύσαρκων παιδιών που νοσηλεύονταν στην κλινική του, ο δρ Λούστιγκ παρατήρησε ότι βελτιώθηκε σημαντικά όταν αντικαταστάθηκε η ζάχαρη στη διατροφή τους από αμυλούχα τρόφιμα.

Τα παιδιά συνέχιζαν να καταναλώνουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων, όμως το μεταβολικό νόσημα από το οποίο έπασχαν και το οποίο θα μπορούσε να πυροδοτήσει την εκδήλωση διαβήτη αντιστράφηκε μέσα σε μόλις δέκα ημέρες.

Οπως εξηγεί ο ερευνητής, τα αποτελέσματα της μελέτης του, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Obesity» αποτελούν απόδειξη ότι «μία θερμίδα δεν είναι απλώς μία θερμίδα», ισχυρισμός που έχει αντικρουστεί από πολλούς επιστήμονες έως σήμερα, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η βλάβη που προκαλεί η ζάχαρη οφείλεται μόνο στη θερμιδική της σύσταση.

Το βάρος

Στην έρευνα, που έγινε σε συνεργασία και με το Touro University της Καλιφόρνιας, συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 9-18 ετών, τα οποία νοσηλεύονταν εξαιτίας του βάρους τους και των προβλημάτων υγείας που αυτό τους είχε δημιουργήσει. Επί εννέα ημέρες τούς χορηγήθηκε φαγητό που είχε παρασκευαστεί από την κλινική και τους ζητήθηκε να μετρούν καθημερινά το βάρος τους.

Η προσθήκη ζάχαρης στο φαγητό τους μειώθηκε από 28% σε 10% και η φρουκτόζη από το 12% στο 4% των συνολικών θερμίδων. Τα σακχαρώδη τρόφιμα αντικαταστάθηκαν από τροφές όπως γαλοπούλα, hot dog, πατατάκια και πίτσα.

Μετά την πάροδο των εννέα ημερών παρατηρήθηκε μείωση της διαστολικής τους πίεσης, της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ενώ τα επίπεδα ινσουλίνης μειώθηκαν κατά ένα τρίτο. Εξίσου βελτιωμένες ήταν και οι τρανσαμινάσες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα