Η κρυφή σχέση του Ματίς με 21χρονη δόκιμη μοναχή

ΚΟΣΜΟΣΗ κρυφή σχέση του Ματίς με 21χρονη δόκιμη μοναχήΤρίτη, Απρίλιος 22, 2014 - 16:14

Σχέση με νεαρή μοναχή, και μάλιστα κάτω από τη μύτη της ηγουμένης του μοναστηριού, φέρεται ότι διατηρούσε ο Γάλλος ζωγράφος Ανρί Ματίς. Ο διάσημος καλλιτέχνης, ο οποίος με τους πίνακές του είχε προκαλέσει σκάνδαλο και δήλωνε ανοικτά άθεος, είχε αναλάβει να σχεδιάσει ένα παρεκκλήσι σε μονή της Βενς (στη Γαλλία) και τελικά τράνταξε συθέμελα την ήρεμη ζωή των μοναχών.
Σύμφωνα

με τη θεωρία αυτή, που επανέρχεται τώρα με αφορμή την έκθεση έργων του Ματίς στο Μουσείο Tate του Λονδίνου, όλα ξεκίνησαν το 1942, όταν ο Ματίς ήταν 72 ετών και η δόκιμη τότε μοναχή Ζακ Μαρί μόλις 21. Η κατά κόσμον Μονίκ Μπουρζουά ήταν κόρη στρατιώτη, μεγάλωσε σ' ένα αυστηρό περιβάλλον και οι γονείς της την είχαν πείσει ότι ήταν άσχημη. Ο Ματίς μόλις την είδε μαγεύτηκε και, αντιθέτως από τους γονείς της που την έσπρωξαν να μπει στο μοναστήρι, την έπεισε ότι ήταν όμορφη. Η μοναχή είχε σκουρόχρωμα μαλλιά, οβάλ πρόσωπο και εκφραστικό βλέμμα.
Το περιοδικό «Paris Match» μόλις έφτασαν οι φήμες στο Παρίσι που έλεγαν ότι η μοναχή πόζαρε γυμνή στον Ματίς έστειλε ρεπόρτερ στη Βενς για να διερευνήσει το παρασκήνιο. Εκείνη διέψευσε τον ισχυρισμό και ζήτησε από τον Ματίς να το διαψεύσει επίσης. Εκείνος το έκανε, αλλά της είπε: «Αύριο θα βρίσκονται στην τουαλέτα», υπονοώντας ότι οι εφημερίδες θα κατέληγαν χαρτί στις τουαλέτες.
Οι ώρες που περνούσε ζωγραφίζοντάς την είχαν προκαλέσει σκάνδαλο και η αδερφή Ζακ Μαρί «πλήρωνε» την παρέα ζωγράφου, καθώς οι υπόλοιπες μοναχές είχαν επικριτική στάση απέναντί της και ο Τύπος την πολιορκούσε στενά. Γεγονός που είχε κάνει τον κόσμο να την αντιμετωπίζει περιφρονητικά.
Η μοναχή ωστόσο όταν πέρασαν τα χρόνια παραδέχθηκε ότι ο ζωγράφος τη ζωντάνεψε με τη ζεστασιά της αγάπης του. «Ενιωθα άνετα μαζί του. Μπορούσα να αναπνεύσω, να χαλαρώσω» είχε δηλώσει για τον Ματίς, φωτογραφία του οποίου είχε στο δωμάτιό της μέχρι το 2005, οπότε άφησε την τελευταία της πνοή.

Κάτια Γιαπαλάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα