Η γρίπη των πτηνών (και) από άνθρωπο σε άνθρωπο

13:07 8/8/2013 - Πηγή: Espresso

Εντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει ο εντοπισμός νέου, θανατηφόρου στελέχους της γρίπης των πτηνών, το οποίο φαίνεται ικανό να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αν και μέχρι τώρα υπήρχαν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι κολλάνε τον ιό μόνο ύστερα από επαφή με μολυσμένα πτηνά, Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν το πρώτο πιθανό κρούσμα μετάδοσης του ιού της γρίπης των πτηνών Η7Ν9 από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πρόκειται για την περίπτωση μιας 32χρονης Κινέζας, η οποία μολύνθηκε τον Μάρτιο, όσο φρόντιζε τον 60χρονο πατέρα της που νοσηλευόταν εξαιτίας της ίδιας νόσου στο νοσοκομείο.

Εκείνος είχε επισκεφτεί αγορά πουλερικών, όπου προφανώς είχε κολλήσει τον ιό. Εκείνη, αν και δεν είχε έρθει σε επαφή με πουλερικά, αρρώστησε έξι ημέρες μετά την τελευταία επίσκεψη στον πατέρα της, ενώ και οι δύο πέθαναν σε μονάδα εντατικής θεραπείας από πολλαπλή ανεπάρκεια των οργάνων τους.

Οι γενετικές αναλύσεις που ακολούθησαν έδειξαν ότι ο ιός τόσο του πατέρα όσο και της κόρης ήταν σχεδόν ταυτόσημος γενετικά, πράγμα που ενισχύει την πεποίθηση πως η κόρη κόλλησε από τον πατέρα της λόγω της στενής επαφής τους. Ομως κανείς άλλος από τους 43 στενούς συγγενείς και φίλους των δύο ασθενών δεν κόλλησε τον ιό, πράγμα που δείχνει πως ο Η7Ν9 έχει προς το παρόν περιορισμένη ικανότητα εξάπλωσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματα που αναφέρονται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην online έκδοση της ιατρικής επιθεώρησης «British Medical Journal» προσφέρουν τις πιο ισχυρές αποδείξεις μέχρι σήμερα για την πιθανότητα μετάδοσης του Η7Ν9 μεταξύ ανθρώπων, όμως, όπως υπογραμμίζουν, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει ήδη αναπτύξει την ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Παρ' όλα αυτά, εκτιμούν ότι το εν λόγω κρούσμα πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποιητικό καμπανάκι.

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναφέρθηκαν 133 περιστατικά μόλυνσης με τον ιό Η7Ν9 στην ανατολική Κίνα, από τα οποία τα 43 ήταν θανατηφόρα. Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν επισκεφτεί υπαίθριες αγορές πουλερικών ή είχαν έλθει σε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά μία ή δύο εβδομάδες προτού αρρωστήσουν.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα