Η Ευρώπη λέει «NON» στον παραλογισμό!

ΚΟΣΜΟΣ«Ευρωπαϊκό τείχος» ενάντια στον φόβο!Η Ευρώπη λέει «NON» στον παραλογισμό!Δευτέρα, Ιανουάριος 12, 2015 - 16:17

Το Παρίσι που για τρεις μέρες έζησε το θρίλερ των απανωτών τρομοκρατικών χτυπημάτων χθες επούλωσε δυναμικά τις πληγές του, αφού μετατράπηκε σε «παγκόσμια πρωτεύουσα ενάντια στην τρομοκρατία» και έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα της διεθνούς αντίδρασης στην τυφλή βία. Η θεραπεία του σοκ που υπέστη ο γαλλικός λαός ήρθε μέσα από τον

πρωτοφανή παλμό και το πλήθος της πορείας που πραγματοποιήθηκε για τη μνήμη των θυμάτων.

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσηςοι διαδηλωτές έφτασαν το 1.500.000, ξεπερνώντας μάλιστα τους διαδηλωτές που συμμετείχαν στη συγκέντρωση για την απελευθέρωση της χώρας από τους ναζί το 1944! Ολοι τους με δάκρυα στα μάτια ενώθηκαν υπό το σύνθημα «Charlie!» και καταχειροκρότησαν τους 44 ηγέτες κρατών οι οποίοι στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης και της μάχης κατά της τρομοκρατίας βρέθηκαν να περπατούν πλάι πλάι στους δρόμους παραμερίζοντας τις διαφορές τους.
Ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της πορείας ήταν περιτριγυρισμένος από την Ανγκελα Μέρκελ, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς που βρισκόταν ελάχιστα μέτρα μακριά από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον, τον βασιλιά και τη βασίλισσα της Ιορδανίας αλλά και τον Ιταλό Ματέο Ρέντσι. Ο τελευταίος, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild», κινδυνεύει να βρεθεί στην ίδια μοίρα με τον Γάλλο πρόεδρο, αφού, όπως προκύπτει από την παρακολούθηση της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, η Ιταλία φιγουράρει μεταξύ των στόχων ενός κύματος επιθέσεων που θα σαρώσει σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
«Το Παρίσι σήμερα είναι η πρωτεύουσα του κόσμου. Ολη η χώρα θα ανυψωθεί σε ό,τι καλύτερο έχει» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ λίγο πριν βρεθεί στον δρόμο με τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές αλλά και τους 5.500 αστυνομικούς και στρατιωτικούς που ήταν επιφορτισμένοι με την προστασία τους. Επικεφαλής της πορείας που διήνυσε απόσταση 3 χιλιομέτρων, από την πλατεία Δημοκρατίας (Place de la Republique) μέχρι την πλατεία του Εθνους (Place de la Nation), ήταν οι συγγενείς των θυμάτων των τρομοκρατικών χτυπημάτων που συγκλόνισαν επί τρεις μέρες τη χώρα.
Ακολουθούσαν η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το κόμμα της Μαρίν Λεπέν που διοργάνωσε ξεχωριστές πορείες στην επαρχία, και οι ηγέτες κρατών.

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων

Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος είχε υποδεχθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων όλους τους ηγέτες και φωτογραφήθηκε με όλους τους εν ζωή προηγούμενους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων ο Νικολά Σαρκοζί που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι. Η πρώην πρώτη κυρία σχολιάστηκε για το σπορ ντύσιμό της αλλά και για την αταίριαστη για τη συγκυρία συμπεριφορά της, αφού δεν σταμάτησε να χαζογελάει και να παίζει με τον λαιμό της μπλούζας της, τον οποίο είχε συνεχώς σηκωμένο σαν μάσκα μέχρι τη μύτη της.
Πολλά «κλικ» συγκέντρωσε ο περισσότερο ανθρώπινος και τρυφερός παρά προβλεπόμενος από το πρωτόκολλο χαιρετισμός της Μέρκελ στον Ολάντ, η οποία μετά τη χειραψία ακούμπησε το μάγουλό της πάνω σε αυτό του Γάλλου προέδρου θέλοντας προφανώς να δείξει τη συμπαράστασή της.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπήρξε συμμετοχή της μαροκινής αντιπροσωπείας «εξαιτίας της παρουσίας βλάσφημων σκίτσων», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της μαροκινής πρεσβείας στο Παρίσι.

Παρουσία Σαμαρά και Αβραμόπουλου

ΣΤΗΝ πρώτη σειρά της ογκώδους πορείας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι κατά της τρομοκρατίας βρέθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, ανάμεσα σε ομολόγους του από την Ευρώπη και άλλες χώρες. «Η Γαλλία υπήρξε ένας φάρος ελευθερίας για ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα είμαστε όλοι στο πλευρό της Γαλλίας» είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Eλληνας πρωθυπουργός. «Είμαστε ενωμένοι μαζί με τους Γάλλους, σκεφτόμαστε το ίδιο ακριβώς πράγμα, δηλαδή την ελευθερία, τα ιδεώδη της δημοκρατίας. Επιπλέον είμαστε μαζί σας σε αυτή τη μάχη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ιδεωδών. Αυτό επιδιώκουμε, γι’ αυτό ήμασταν όλοι εδώ σήμερα. Αυτό που ζήσαμε ήταν καταπληκτικό». Στο Παρίσι βρέθηκε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Ελληνας επίτροπος αναγνώρισε ότι το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στην Ε.Ε. είναι πραγματικό και αυξανόμενο και τόνισε ότι η Κομισιόν στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό των κρατώνμελών στον συντονισμό και στην υποστήριξη των προσπαθειών τους.

Τα θύματα και ο θύτης
Οι πρωταγωνιστές της πολυήμερης τρομοκρατικής φρίκης στη Γαλλία
Οι ζωές των θυμάτων, των θυτών αλλά και των ηρώων της... 11ης Σεπτεμβρίου της Γαλλίας ξεδιπλώνονται μέσα από δημοσιεύματα που συνθέτουν τα προφίλ των πρωταγωνιστών της πολυήμερης τρομοκρατικής περιπέτειας της χώρας. Ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ο 33χρονος ένοπλος που αιματοκύλησε το εβραϊκό σούπερ μάρκετ, αφού προηγουμένως είχε σκοτώσει τη νεαρή αστυνομικό και είχε πυροβολήσει έναν άνδρα που έκανε τζόκινγκ, ήταν ο μοναχογιός οικογένειας με εννέα κόρες, οι οποίες έσπευσαν να καταδικάσουν τη δράση του με ανακοίνωσή τους, λίγες ώρες μετά τον θάνατό του από τα πυρά των αστυνομικών. «Πέρασε όλη τη ζωή του στις φυλακές, εγώ περνάω τη ζωή μου δουλεύοντας» δήλωσε η μία από τις αδερφές του.
Η αλήθεια είναι όμως ότι ο νεαρός πρώην απατεώνας που έγινε τζιχαντιστής μεγάλο μέρος της ζωής του, την οποία μοιραζόταν με την καταζητούμενη σύζυγό του Χαγιάτ Μπουμεντιέν, το πέρασε ταξιδεύοντας. Ταξίδια για να έρθει σε επαφή με τους τζιχαντιστές που τον μύησαν στην τρομοκρατία στην Υεμένη, αλλά και ταξίδια στη Δομινικανή Δημοκρατία, στη Μαλαισία αλλά και την Κρήτη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Le Monde».

Οσο για την Μπουμεντιέν που, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, φέρεται ότι έχει περάσει τα τουρκοσυριακά σύνορα στις αρχές Ιανουαρίου, εμφανίζεται ως μια φανατική μουσουλμάνα που παράτησε τη δουλειά της, ώστε να μπορεί να φοράει συστηματικά τη νικάμπ, ενώ, όπως προκύπτει από φωτογραφίες που δημοσίευσε η «Le Monde», είχε περάσει και αυτή από στρατιωτική εκπαίδευση.
Οι κοινωνικές σχέσεις

Το ζευγάρι διατηρούσε κοινωνικές σχέσεις με τον Σερίφ Κουατσί, με την Μπουμεντιέν να φέρεται ότι έχει κάνει 500 τηλεφωνήματα στη σύζυγό του Ιζάνα Χαμίντ, κατά τη διάρκεια του 2014. Την ώρα που οι αδερφοί Κουατσί έκαναν την «ηρωική έξοδό τους» στο τυπογραφείο του Νταμαρτέν, ο Κουλιμπαλί, σκότωνε εν ψυχρώ τέσσερις αθώους μες στο Παρίσι, έναν νεαρό, έναν φοιτητή και δύο οικογενειάρχες που -όπως έγινε γνωστό- θα ταφούν στο Ισραήλ. Τα θύματα μπορεί να ήταν πολύ περισσότερα, αν ο 24χρονος Λασάνα Μπατίλι, μουσουλμάνος υπάλληλος του καταστήματος, ρισκάροντας την ίδια τη ζωή του δεν είχε ανοίξει το ψυγείο του καταστήματος προκειμένου να κρύψει εκεί πολλούς από τους πελάτες.

Βέβαια, κατά τη διάρκεια της εφόδου, λόγω του χρώματός του πέρασε μιάμιση ώρα στο έδαφος με χειροπέδες μέχρι να διαπιστωθεί ότι δεν ήταν τρομοκράτης. Τη δική του αγωνία έζησε στο τυπογραφείο έξω από το Παρίσι και ο ιδιοκτήτης Μισέλ Καταλάνο, ο οποίος έφτιαξε έως και καφέ στους αδερφούς Κουατσί προκειμένου να κερδίσει χρόνο για τον υπάλληλό του Λιλιάν Λεπέρ, ο οποίος κρύφτηκε σε ένα κουτί όπου έμεινε ώσπου οι δύο τρομοκράτες έπεσαν νεκροί, για τη δράση των οποίων ενημέρωνε με SMS τους αστυνομικούς καθ' όλη τη διάρκεια της ιδιότυπης «ομηρίας» του.

Ο «δάσκαλος» των Κουατσί!

ΜΙΑ απίστευτη ειρωνεία φέρνει στο φως η εφημερίδα «Le Parisien». Ο άνθρωπος που φέρεται ότι φανάτισε τους αδερφούς Κουατσί είναι τώρα μαθητευόμενος νοσηλευτής στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου Pitie-Salpetriere όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα της επίθεσης στο «Charlie Hebdo». O 32χρονος Φαρίντ Μπενιέτου, πρώην «εμίρης» του τρομοκρατικού πυρήνα Buttes Chaumont, βγήκε από τη φυλακή το 2011 και έκτοτε είναι ένας «μελετηρός και διακριτικός φοιτητής», όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Μπουγκράμπ: «Η σχέση μου με τον Στεφάν Σαρμπονιέ!»
«ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να μου αφαιρέσει τη σχέση με τον Στεφάν!» Τα λόγια αυτά ανήκουν στη Ζανέτ Μπουγκράμπ (πρώην υφυπουργό της κυβέρνησης Σαρκοζί), η οποία με τηλεφωνική συνέντευξή της στο περιοδικό «Paris Match» αντεπιτέθηκε στην οικογένεια του διευθυντή σύνταξης του περιοδικού «Charlie Hebdo» Στεφάν Σαρμπονιέ και συγκεκριμένα στον αδελφό του, ο οποίος με επίσημη ανακοίνωσή του τόνισε ότι δεν υπήρχε σχέση ανάμεσα στον αδελφό του και τη Ζανέτ, ζητώντας παράλληλα από την τελευταία να σταματήσει να μιλάει για λογαριασμό του. Αντίθετα, προκειμένου να αποδείξει τη σχέση τους, η Μπουγκράμπ δημοσιοποίησε στο περιοδικό μια φωτογραφία τους (φωτό κάτω) από το ρεβεγιόν που πέρασαν μαζί στις 31 Δεκεμβρίου 2014, που δείχνει το ζευγάρι σε εύθυμη διάθεση, μαζί με τη μικρή κόρη της πολιτικού.

«Δεν κρυβόμασταν»

«Αγαπιόμασταν ακριβώς επειδή ήμασταν και οι δύο ανεξάρτητες προσωπικότητες. Δεν στείλαμε δελτίο Τύπου για να ανακοινώσουμε τη σχέση μας. Αλλά δεν κρυβόμασταν. Ο Στεφάν είχε ενημερώσει σχετικά τους γονείς του. Ηξερε τη μητέρα μου και η κόρη μου, η Μέι, τον αποκαλούσε “μπαμπά”» δηλώνει η Μπουγκράμπ, η οποία όταν έμαθε για την επίθεση στο περιοδικό, ήταν από τους πρώτους που κατέφθασαν στο σημείο και μη αντέχοντας την είδηση του θανάτου του αγαπημένου της, λιποθύμησε. Η σχέση της με τον Σαρμπονιέ ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν τους γνώρισε ένας κοινός φίλος, ο Ρισάρ Μαλκά, δικηγόρος του περιοδικού «Charlie Hebdo». Το τελευταίο «αντίο» τού το είπε στο νεκροτομείο, αφού λόγω της επιθυμίας της οικογένειάς του δεν θα παραστεί στην κηδεία του.

Κατερίνα Νικολοπούλου



Keywords
ευρωπη, αβραμοπουλος, le monde, ιανουάριος, σοκ, μνήμη, διαδηλωσεις, μερκελ, bild, σαρκοζι, συμμετοχή, σαμαρας, γαλλια, δραση, κρητη, monde, sms, ειρωνεία, φως, paris, κηδεία, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, εφημεριδα δημοκρατια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, νικολοπουλος, τελος του κοσμου, αστυνομικο τμημα, μνήμη, χωρες, δημοκρατια, δουλεια, ηγεσια, θριλερ, ισραηλ, ιταλια, μητερα, υεμενη, φωτογραφιες, φωτογραφια, φως, ψυγειο, ωρα, αγωνια, αξιζει, ανγκελα μερκελ, ανθρωπος, γαλλικα, γονεις, δακρυα, δικη, δειχνει, εγινε, εδαφος, ειπε, ειρωνεία, εκπαιδευση, ελευθερια, εσωτερικων, εφημεριδα, ζωη, ζωης, ζωη μου, κηδεία, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, ιανουάριος, κυρια, κλιμακα, κομμα, λογια, μακρια, μαλαισια, ματια, μοιρα, μυτη, ναζι, ντυσιμο, οικογενεια, ονομα, παρισι, πρωταγωνιστες, συγκεκριμενα, συζυγο, σειρα, συγκεντρωση, συμμετοχή, σουπερ μαρκετ, σοκ, σουπερ, ταξιδια, τμημα, τρια, τυπογραφειο, φυλακη, ωρες, δημητρης, εννεα, φυλακες, ηγετες, χωρα, η εφημεριδα, κορες, νεκροι, πληροφοριες, πληγες, sms, χειροπεδες, ξεκινησε, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα