Η Ελλάδα θρηνεί τους δύο σμηναγούς παλικάρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑΗ Ελλάδα θρηνεί τους δύο σμηναγούς παλικάριαΤετάρτη, Ιανουάριος 28, 2015 - 15:30

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας θρηνούν για τα δύο παλικάρια της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρήκαν τραγικό θάνατο μετά τη συντριβή του διθέσιου αεροσκάφους F-16D Block 50 στην αεροπορική βάση Λος Γιάνος, στο Αλμπαθέτε της νότιας Ισπανίας, το απόγευμα της Δευτέρας.

Χθες το πρωί επιβεβαιώθηκε ο θάνατος των έμπειρων ιπτάμενων σμηναγών Παναγιώτη Λάσκαρη και Αθανάσιου Ζάγκα, καθώς και άλλων εννέα Γάλλων συναδέλφων τους που συμμετείχαν στην πρώτη Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP) του ΝΑΤΟ.

Συγκλονισμένοι

Οι άτυχοι Παναγιώτης Λάσκαρης και Αθανάσιος Ζάγκας άφησαν πίσω τους τις συζύγους και τα παιδιά τους, ενώ η είδηση του θανάτου τους στην εκτέλεση του καθήκοντος έπεσε σαν κεραυνός σε όλους όσοι τους γνώριζαν. Οι κάτοικοι στο χωριό Στρούσι του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης δεν μπορούν να πιστέψουν πως δεν θα ξαναδούν τον 31χρονο Θανάση Ζάγκα που, αν και ζούσε με την οικογένειά του στην Αθήνα, συχνά επισκεπτόταν τον τόπο καταγωγής του προκειμένου να δει συγγενείς και φίλους.

Πριν από μόλις ενάμιση μήνα όλοι τον είχαν πάρει τηλέφωνο προκειμένου να τον συγχαρούν για τη γέννηση του δεύτερου μωρού του, της κορούλας του, που ολοκλήρωσε την ευτυχία του μετά το ηλικίας 2,5 ετών αγοράκι του, στο οποίο είχε ιδιαίτερη αδυναμία.

Ο Θανάσης Ζάγκας με τις 1.128 ώρες πτήσης (εκ των οποίων οι 524 σε αεροσκάφη F-16) ήταν ο δευτερότοκος γιος της οικογένειάς του, ενώ είχε και μια μικρότερη αδελφή που σπουδάζει στην Πάτρα. Ο μεγαλύτερος αδελφός του υπηρετεί επίσης στην Πολεμική Αεροπορία, στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Ο ίδιος χθες πήγε στην Ισπανία, ενώ ο τραγικός πατέρας και ο θείος του μετέβησαν στην Αθήνα προκειμένου να περιμένουν το μεταγωγικό C-27J που θα μεταφέρει στην πατρίδα τις σορούς των δύο αδικοχαμένων παλικαριών.

Πατέρας ενός αγοριού μόλις επτά μηνών ήταν και ο 35χρονος Παναγιώτης Λάσκαρης από το Μαρούσι, ο οποίος είχε συνολικά 1.459 πτητικές ώρες, από τις οποίες οι 872 με F-16. Οι δύο σμηναγοί θεωρούνταν έμπειροι στον χειρισμό των F-16, κάτι που μαρτυρούν οι ώρες πτήσης που είχαν συμπληρώσει, ενώ πριν από τα συγκεκριμένα μαχητικά πετούσαν με τα θρυλικά A-7 Corsair της 116 Πτέρυγας Μάχης του Αράξου, τα οποία αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση μόλις τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, το μοιραίο αεροσκάφος ήταν το υπ' αριθμ. 93-1084, το οποίο παρελήφθη από την Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει περίπου 4.056 ώρες πτήσης.

Ο Παναγιώτης Λάσκαρης και ο Αθανάσιος Ζάγκας συμμετείχαν με το μοιραίο F-16D Block 50 της 341 Μοίρας της 111 Πτέρυγας Μάχης στη νατοϊκή άσκηση. Το ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη εντός της βάσης κατά τη φάση της απογείωσης. Στον τόπο του δυστυχήματος στη νοτιοανατολική Ισπανία μετέβη και ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριαν προκειμένου να παραλάβει τις σορούς των Γάλλων αξιωματικών. «Υπάρχουν κάποιες στιγμές πολύ οδυνηρές, όπως αυτή που ζούμε τώρα. Θέλησα να βρεθώ εκεί, είναι καθήκον μου να προσευχηθώ για τους νεκρούς και να συμπαρασταθώ όσο είναι δυνατόν στους τραυματίες» είπε στους δημοσιογράφους.

Κλιμάκιο από Ελληνες στην ισπανική βάση

Στον τόπο της τραγωδίας στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας έφτασε εξειδικευμένο κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος, αλλά και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς. Παράλληλα, με διαταγή του ΓΕΑ έχουν καθηλωθεί στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη τύπου F-16D Block 50, με σκοπό να υποβληθούν σε λεπτομερή έλεγχο.

«Η Ελλάδα πενθεί για την πολύνεκρη τραγωδία από τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας κατά τη διάρκεια άσκησης στη φίλη και σύμμαχο Ισπανία» ανέφερε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος ζήτησε την κήρυξη τριήμερου (έως τις 29 Ιανουαρίου) πένθους στις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ τη θλίψη του εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο απελθών υπουργός Νίκος Δένδιας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς κατά την ανακοίνωση της ανάθεσης χαρτοφυλακίων της νέας κυβέρνησης μετέφερε τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των μελών της νεοσυσταθείσας κυβέρνησης προς τις οικογένειες των δύο Ελλήνων πιλότων και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τις οικογένειες των δύο Ελλήνων πιλότων και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. Αντίστοιχες ανακοινώσεις εξέδωσαν τα κόμματα της νέας Βουλής.

Γιούλη Σταρίδα

Keywords
Τυχαία Θέματα