«Η Frau Μέρκελ δεν ήξερε να φάει με μαχαίρι και πιρούνι»

ΚΟΣΜΟΣ«Η Frau Μέρκελ δεν ήξερε να φάει με μαχαίρι και πιρούνι»Τρίτη, Οκτώβριος 7, 2014 - 16:40

Ενα προς ένα «στολίζει» τα στελέχη των χριστιανοδημοκρατών ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, με πρώτη και καλύτερη την Ανγκελα Μέρκελ, σε νέο βιβλίο που κυκλοφορεί αύριο, με αποσπάσματα από συνεντεύξεις που είχε δώσει το 2001-2002. «Δεν ήξερε να φάει με μαχαίρι και πιρούνι και

συμπεριφερόταν τόσο αδέξια στα επίσημα δείπνα, που έπρεπε επανειλημμένως να την επαναφέρω στην τάξη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κολ για την άλλοτε προστατευόμενή του, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα καταγράφουν στο βιβλίο τους με τίτλο «Η κληρονομιά, τα πρωτόκολλα του Κολ» οι δημοσιογράφοι Χέριμπερτ Σβαν και Τίλμαν Γιενς.

Καυστικά σχόλια φέρεται να είχε κάνει ο πρώην καγκελάριος και για τον πρώην πρόεδρο της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ, χαρακτηρίζοντάς τον «ένα μηδενικό», τη στιγμή που για τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αδυνατεί να σκεφτεί «ποια είναι η πραγματική κληρονομιά που άφησε».
Η έκδοση του εν λόγω βιβλίου αποτελεί την κλιμάκωση της πολυετούς κόντρας ανάμεσα στον Κολ και τον Σβαν, τον συγγραφέα των απομνημονευμάτων του, ο οποίος είχε πάρει συνεντεύξεις διάρκειας 600 ωρών από τον πρώην καγκελάριο προκειμένου να τα ολοκληρώσει.

Οι πρώτοι τρεις τόμοι τους κυκλοφόρησαν κανονικά, το διάστημα 2004 έως 2007, ωστόσο ο τέταρτος δεν εκδόθηκε ποτέ, καθώς -όπως λέει ο Σβαν- απολύθηκε ύστερα από διαμάχη που είχε με τον Κολ αναφορικά με την επιρροή της πρώην συζύγου του, Μάικε Ρίχτερ, στο πρότζεκτ. Οι δύο πλευρές έφτασαν στα δικαστήρια για την κατοχή των ηχογραφημένων ντοκουμέντων, τα οποία ο Σβαν αρνιόταν να παραδώσει στον Κολ, ο οποίος τώρα κάνει το παν προκειμένου να εμποδίσει την κυκλοφορία του βιβλίου, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου στη Φρανκφούρτη.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα