Γρίπη: Εξι νεκροί, οκτώ στην Εντατική

ΡΕΠΟΡΤΑΖΓρίπη: Εξι νεκροί, οκτώ στην ΕντατικήΤετάρτη, Ιανουάριος 14, 2015 - 16:30

Φόβους ότι ο αριθμός των ασθενών αλλά και αυτός των νεκρών από την εποχική γρίπη θα αυξηθεί σημαντικά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εκφράζουν οι λοιμωξιολόγοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) συστήνοντας στους γιατρούς να δίνουν αντι-ιικά φάρμακα στους ασθενείς. Η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα

μας που ήδη μετράει έξι νεκρούς, ενώ μόνο το τελευταίο 48ωρο εισήχθησαν εσπευσμένα με σοβαρές επιπλοκές άλλοι οκτώ ασθενείς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό! Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Εντατική έχουν νοσηλευτεί 17 ασθενείς τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ ένας από τους έξι νεκρούς ήταν ηλικίας 46 ετών και μάλιστα χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Σύμφωνα με τον δρα Αθανάσιο Τσακρή, λοιμωξιολόγο του ΚΕΕΛΠΝΟ και καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, φέτος στην Ελλάδα κυριαρχεί ο τύπος Α (Η3Ν2) του ιού της γρίπης, που έχει υποστεί μετάλλαξη, η οποία δεν περιλαμβάνεται στο αντιγριπικό εμβόλιο!

Ο Η3Ν2 προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις και χτυπάει κυρίως βρέφη και άτομα άνω των 65 ετών. «Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι το εμβόλιο, παρότι δεν καλύπτει τη μετάλλαξη του Η3Ν2, είναι το μοναδικό αμυντικό όπλο του οργανισμού που προφυλάσσει από τις σοβαρές επιπλοκές. Γι' αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να το κάνουν» λέει ο κ. Τσακρής.

Οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με τον φόβο ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν. Γι' αυτό άλλωστε συστήνουν στους γιατρούς να «γράφουν» αντι-ιικά φάρμακα στους ασθενείς και τους προτρέπουν να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο. Στα φαρμακεία υπάρχουν και αντιγριπικά εμβόλια και αντι-ιικά φάρμακα και άρα, επειδή ήδη καταγράφεται φάση αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης, συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, υψηλό πυρετό, κακουχία και πόνο στα κόκαλα. Να σημειωθεί ότι οι ιατρικές επισκέψεις που αφορούν ασθενείς με συμπτώματα γρίπης μέρα με τη μέρα αυξάνονται.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις 29 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου είχαν καταγράφει 31 κρούσματα εποχικής γρίπης, από τα οποία τα 26 (ποσοστό 93,3%) ήταν ο τύπος Α (Η3Ν2). Για τον λόγο αυτό οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση το αντιγριπικό εμβόλιο παραμένει το βασικό όπλο για τους χρόνιους πάσχοντες.

Keywords
Τυχαία Θέματα