Ευρωπαίοι βασιλιάδες πολλών «ταχυτήτων»

ΚΟΣΜΟΣΕυρωπαίοι βασιλιάδες πολλών «ταχυτήτων»Τρίτη, Ιανουάριος 20, 2015 - 18:03

Ποιος είπε πως όλοι οι γαλαζοαίματοι είναι ίδιοι; Οι διαφορές μεταξύ τους -πέραν των τυχόν προσωπικών που «κρύβονται» πίσω από πρωτόκολλα- είναι τεράστιες και αφορούν τόσο τον προσωπικό πλούτο τους όσο και τα παλάτια τους. Αλλοι κοστίζουν ακριβά στους λαούς τους και άλλοι απλώς εργάζονται τα πρωινά για να βγάλουν χρήματα και βασιλεύουν τα απογεύματα.

Απολαμβάνει διαμονή στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ίσως τα διασημότερα στον κόσμο,

έστω και αν δεν είναι τα μεγαλύτερα ή πλέον πολυτελή. Ωστόσο με περιουσία ύψους 386.000.000 ευρώ η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ μάλλον μοιάζει με φτωχή συγγενής του πρίγκιπα Χανς Ανταμ ΙΙ του Λιχτενστάιν. Η βασιλική δυναστεία του μικροσκοπικού κρατιδίου-φορολογικού παραδείσου είναι μακράν η πλουσιότερη της Ευρώπης. Υπό την εποπτεία του πατριάρχη πρίγκιπα Χανς Ανταμ ΙΙ, σχεδόν όλος ο πλούτος της οικογένειας προέρχεται από τον LGT Group, τον μεγαλύτερο ιδιωτικό οικογενειακό τραπεζικό όμιλο στον κόσμο, με επενδύσεις ύψους 35.000.000.000 ευρώ παγκοσμίως.
Η βασιλική οικογένεια του Λιχτενστάιν δεν χρηματοδοτείται από τους φορολογουμένους ωστόσο, με αποτέλεσμα ο πρίγκιπας Χανς Ανταμ ΙΙ να αστειεύεται συχνά, λέγοντας πως χρειάζεται να δουλεύει σκληρά τα πρωινά, για να διοικεί τη χώρα τα απογεύματα.

Επίσημες επισκέψεις

Η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας, αντιθέτως, κοστίζει στους Ολλανδούς φορολογουμένους 41.000.000 ευρώ τον χρόνο. Τα προσωπικά έξοδα του βασιλιά Βίλεμ Αλεξάντερ και της βασίλισσας Μαξίμα λέγεται ότι κυμαίνονται στα 7.000.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ το κόστος των επίσημων επισκέψεων και των ταξιδιών τους στο εξωτερικό κυμαίνεται στα 26.000.000 ευρώ. Η προσωπική περιουσία της οικογένειας εκτιμάται ότι αγγίζει τα 171.000.000 ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από τις μετοχές τους στη Shell.
Με 3.418 δωμάτια και συνολικό εμβαδόν 134.700 τ.μ., το Palacio Real de Madrid είναι η μεγαλύτερη βασιλική κατοικία στον κόσμο. Σήμερα ωστόσο χρησιμοποιείται μόνο για επίσημες εκδηλώσεις, με τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας να ζει στο μικρότερο μεν, πελώριο δε, Zarzuela Palace, στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Ετήσιος μισθός

Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια πάντως θεωρούνται από τους φτωχότερους της Ευρώπης, με ιδιωτική περιουσία ύψους μόλις 4.000.000 ευρώ, αν και εκείνος παίρνει ετήσιο μισθό ύψους 140.000 ευρώ συν έξτρα 151.000 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων του. Στους «τυχερούς», αντιθέτως, συγκαταλέγεται ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο οποίος αν και είναι ο κυβερνήτης μιας εκ των μικρότερων χωρών στον κόσμο, έχει προσωπική περιουσία 851.000.000 ευρώ, ενώ του ανήκει περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής έκτασης της χώρας.
Στη Σκανδιναβία, τα ηνία κρατά η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας, με τον επικεφαλής της βασιλιά Καρλ Γκουστάβ να έχει προσωπική περιουσία 36.000.000 ευρώ και έντεκα παλάτια σε όλη τη χώρα. Ο μονάρχης της Νορβηγίας βασιλιάς Χάραλντ Ε' λέγεται ότι έχει τραπεζικούς λογαριασμούς... μόλις 10.000.000 ευρώ, αν και παίρνει επιχορήγηση ύψους 10.000.000 ευρώ από το κράτος.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα