Εσωσε τη Γη από πυρηνικό ολοκαύτωμα

ΚΟΣΜΟΣΕσωσε τη Γη από πυρηνικό ολοκαύτωμαΤρίτη, Σεπτέμβριος 19, 2017 - 18:45

❱❱ «Εφυγε» στα 77 του ο Ρώσος αντισυνταγματάρχης Στανισλάβ Πετρόφ, ο οποίος το 1983 απέτρεψε τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Από τον
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Ο άνθρωπος που απέτρεψε τον πυρηνικό όλεθρο, σώζοντας τον πλανήτη μας από τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών. Οπως η ηρωική πράξη του Ρώσου Στανισλάβ Πετρόφ, έτσι και ο θάνατός του πέρασε απαρατήρητος για αρκετό καιρό μέχρι να γίνει γνωστός.

Ηταν 26 Σεπτεμβρίου του 1983 όταν το ραντάρ του οποίου υπεύθυνος ήταν ο Σοβιετικός αντισυνταγματάρχης Πετρόφ σήμανε συναγερμό, «εντοπίζοντας» πύραυλο με πυρηνικές κεφαλές που φερόταν ότι είχε εκτοξευτεί από τους Αμερικανούς.
Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα το ραντάρ ειδοποίησε για άλλους τέσσερις πυρηνικούς πυραύλους. Ο Πετρόφ είχε διορία μόλις 15 λεπτών να αποφασίσει αν θα το αναφέρει στους ανωτέρους του και εκείνοι μόλις 30 λεπτά για να απαντήσουν χτυπώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της με δικά τους πυρηνικά όπλα.

Αντανάκλαση

Οπως εκμυστηρεύτηκε έπειτα από χρόνια ο Πετρόφ, σκέφτηκε ότι οι Αμερικανοί δεν θα έκαναν επίθεση μόνο με πέντε πυραύλους και αποφάσισε να καταγράψει το περιστατικό ως εσφαλμένο συναγερμό. Αργότερα, άλλα ραντάρ επιβεβαίωσαν ότι η επιλογή του ήταν σωστή και πως το δικό του ραντάρ, από λάθος του συστήματος, θεώρησε ότι η αντανάκλαση των ακτίνων του Ηλίου σε σύννεφα ήταν πύραυλοι. Αντί να τον επιβραβεύσουν, οι ανώτεροί του «έθαψαν» το περιστατικό γιατί θεωρούσαν ότι αναδείκνυε τα προβλήματα του αμυντικού συστήματος της Σοβιετικής Ενωσης.

Η ηρωική πράξη του Πετρόφ ήρθε στο φως μόλις το 1998, όταν αποχαρακτηρίστηκαν στρατιωτικά έγγραφα της Σοβιετικής Ενωσης. Οι λεπτομέρειες για το συμβάν έγιναν γνωστές αργότερα, όταν ο μπλόγκερ Καρλ Σουμάχερ τον έπεισε να ταξιδέψει στη Γερμανία, όπου μπορούσε να μιλήσει ελεύθερα. Ο ίδιος μπλόγκερ ανακάλυψε ότι ο Πετρόφ είχε πεθάνει στις 29 Μαΐου στο σπίτι του κοντά στη Μόσχα, όταν στις 7 Σεπτεμβρίου τού τηλεφώνησε για να του ευχηθεί χρόνια πολλά για τα γενέθλιά του.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα