Επιασαν 59χρονο αρχαιοκάπηλο με κοσμήματα από χρυσάφι

16:42 9/1/2015 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΕπιασαν 59χρονο αρχαιοκάπηλο με κοσμήματα από χρυσάφιΠαρασκευή, Ιανουάριος 9, 2015 - 16:41

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ολόχρυσα σκουλαρίκια, βραχιόλια από ατόφιο χρυσάφι, κοσμήματα με πολύτιμους λίθους και μαργαριτάρια! Ακόμη και οι αρχαιολόγοι σάστισαν από την ομορφιά των αρχαίων κοσμημάτων που ετοιμαζόταν να βγάλει στο σφυρί αρχαιοκάπηλος στην Ημαθία. Τα κοσμήματα χρονολογούνται στην Υστερη Ρωμαϊκή και την Παλαιοχριστιανική περίοδο, κάπου μεταξύ 400 και 600 μ.Χ., ωστόσο αντί να βρίσκονται στις προθήκες κάποιου μουσείου,

εντοπίστηκαν από την Αστυνομία κρυμμένα σε ειδική κρύπτη στη σοφίτα του σπιτιού του 59χρονου συλληφθέντα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης είχαν αρχίσει να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τον 59χρονο, ο οποίος αναζητούσε αγοραστές για τα αρχαία που κατείχε. Χωρίς να έχει καθορίσει ακόμη πλήρως την τιμή για τα σπάνια κοσμήματα, έκανε διερευνητικές συζητήσεις σε καφενεία και άλλους χώρους.
Οι προσπάθειές του όμως έπεσαν στην αντίληψη των αστυνομικών που έκαναν έφοδο στο σπίτι του και εντόπισαν τα αρχαία κοσμήματα μέσα σε δερμάτινες θήκες στη σοφίτα. Τα ευρήματα των αστυνομικών είναι εντυπωσιακά.

Ο 59χρονος κατείχε -μεταξύ άλλων- δύο χρυσά σκουλαρίκια, ένα χρυσό κόσμημα με ημιπολύτιμους λίθους και μαργαριτάρια, πέντε άλλα κοσμήματα με ημιπολύτιμους λίθους, δύο στριφτά βραχιόλια και ένα χρυσό έλασμα. Η Αστυνομία ερευνά την προέλευση των αρχαίων και θεωρείται σίγουρο ότι προέρχονται από κάποιο τάφο, ωστόσο ο 59χρονος δεν έδωσε στοιχεία για το σημείο όπου τα ανακάλυψε. Ο ανιχνευτής μετάλλων που βρέθηκε στο σπίτι του θεωρείται απόδειξη ότι ο ίδιος έκανε τις λαθρανασκαφές και αναζητούσε αγοραστές. Σε βάρος του 59χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.

Νίκος Πιτσιακίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα