Βήμα βήμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

16:42 9/1/2015 - Πηγή: Espresso
ΠΟΛΙΤΙΚΗΒήμα βήμα για τις γερμανικές αποζημιώσειςΠαρασκευή, Ιανουάριος 9, 2015 - 16:38

Σε ένα πόρισμα 160 σελίδων, το οποίο τεκμηριώνει ότι οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα για τις επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο ανέρχονται σε ένα «σημαντικό ποσό», κατέληξε ύστερα από επτάμηνη επεξεργασία η ειδική επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα

κατατέθηκε χθες στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα από τον συντονιστή της επιτροπής, επίτιμο γενικό διευθυντή του ΓΛΚ Παναγιώτη Καρακούση. Η πενταμελής επιτροπή στελεχών του ΓΛΚ, που συνέταξε το πόρισμα, μελέτησε 761 τόμους αρχειακού υλικού με πλούσιο ιστορικό υλικό 50.000 σελίδων.


Εξετάζοντας διεξοδικά τα στοιχεία για το κατοχικό δάνειο το οποίο υποχρεώθηκε να χορηγήσει η Ελλάδα στη Γερμανία και την Ιταλία και συνυπολογίζοντας τις τεράστιες απώλειες που υπέστη η χώρα μας, η επιτροπή κατέληξε σε μια εκτίμηση για το συνολικό ύψος των γερμανικών αποζημιώσεων, το οποίο χαρακτηρίζεται «πολύ σεβαστό». Το πιο ουσιαστικό όμως είναι το ποσό που μπορεί να ανακτηθεί και όχι ένα υψηλό νούμερο χωρίς αντάλλαγμα. Με βάση παλαιότερες εκτιμήσεις, που στηρίζονταν κυρίως σε στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το συνολικό ύψος των γερμανικών αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένου του κατοχικού δανείου, φτάνει τα 115-130 δισ. ευρώ, ενώ το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» δημοσίευσε εκτιμήσεις που ανεβάζουν το ποσό στα 162 δισ. ευρώ (αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ).


Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή προσδιορίζει το ύψος του χρέους για το κατοχικό δάνειο πολύ χαμηλότερα, περίπου στα 10-11 δισ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται κανένα ποσό αποζημιώσεων, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής. Από το αρχειακό υλικό που εξέτασε η επιτροπή προκύπτει ότι η Γερμανία έδωσε μόνο 115.000.000 μάρκα σε ιδιώτες ως αποζημίωση, ενώ ουδέποτε αποπλήρωσε το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, το οποίο είχε υπολογιστεί αμέσως μετά τον πόλεμο από την Τράπεζα της Ελλάδος στα 4.500.000 χρυσές λίρες Αγγλίας.

Με τη χθεσινή παράδοση του πορίσματος στον κ. Σταϊκούρα έγινε ένα βήμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Η επόμενη κίνηση αναμένεται να είναι η ταυτόχρονη αποστολή της έκθεσης στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Νομικό Συμβουλίου του Κράτους για το τελικό «OK». Παράλληλα, με το άνοιγμα της Βουλής επρόκειτο να επανασυσταθεί η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που θα εξετάσει με τη σειρά της το τελικό νούμερο. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εξωτερικών φέρει την πλήρη ευθύνη (κατόπιν εντολής της κυβέρνησης), ώστε να διαβιβάσει τις ελληνικές απαιτήσεις στο αντίστοιχο υπουργείο της Γερμανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα