«Ενεργή» ήταν η βόμβα στο Κορδελιό! Πιθανό να υπάρχουν κι άλλες θαμμένες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Ενεργή» ήταν η βόμβα στο Κορδελιό! Πιθανό να υπάρχουν κι άλλες θαμμένεςΤρίτη, Φεβρουάριος 14, 2017 - 15:41

«Ζωντανή» και άκρως επικίνδυνη ήταν η βόμβα του Κορδελιού, όπως αποκαλύπτουν οι πυροτεχνουργοί του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς (ΤΕΝΞ), οι οποίοι φλέρταραν με τον θάνατο, όταν κατέβηκαν στο σκάμμα στο βενζινάδικο για να την απενεργοποιήσουν.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, η «επιχείριση βόμβα» θα κοστίσει περίπου 90.000 ευρώ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το ερώτημα

είναι εάν υπάρχουν και άλλες!

«Δεν ήταν σχεδόν καθόλου διαβρωμένη, κάτι που σήμαινε ότι έπρεπε να επιχειρήσουμε σε έναν εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και στο εσωτερικό του και θα μπορούσε να πυροδοτηθεί ανά πάσα στιγμή» εξήγησε ο διοικητής του ΤΕΝΞ Θωμάς Δαούτης. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «όσο η βόμβα ήταν θαμμένη και δεν την πείραζε κανείς, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να εκραγεί».

Ο υπολοχαγός του ΤΕΝΞ Στάθης Λαγός, που έπιασε με τα χέρια του τη βόμβα, εκτίμησε από την πλευρά του ότι δεν θα μπορούσε να την πυροδοτήσει μια ισχυρή σεισμική δόνηση, καθώς ήταν σε βαλτώδες και «προστατευμένο» σημείο του εδάφους. Μπορεί ο κίνδυνος να απομακρύνθηκε προς το παρόν, όμως κανείς δεν ξέρει αν η Θεσσαλονίκη δεν θα ξαναζήσει παρόμοιο εφιάλτη από άλλες βόμβες, που πιθανότατα βρίσκονται θαμμένες στα έγκατα του Κορδελιού. Οπως είπε ο αξιωματικός του Στρατού, δεν γνωρίζει αν υπάρχουν θαμμένες και άλλες βόμβες, ωστόσο τα ιστορικά στοιχεία αναφέρουν ότι η ευρύτερη περιοχή βομβαρδίστηκε το 1944.

Μια συνηθισμένη μέρα!

Μπορεί 72.000 κάτοικοι να ξεσπιτώθηκαν για ώρες και πολλοί άλλοι να παρακολουθούσαν με αγωνία τις προσπάθειες εξουδετέρωσης, για τους στρατιωτικούς όμως ήταν μια συνηθισμένη μέρα! Οπως είπαν, το μόνο αξιοσημείωτο της επιχείρησης ήταν ότι έλαβε χώρα μέσα σε κατοικημένη περιοχή. «Εχουμε εκπαιδευτεί ως μονάδα για να αντιμετωπίζουμε τέτοια περιστατικά, οπότε δεν ήταν κάτι που μπορούσε να μας τρομάξει. Το μόνο διαφορετικό, που μας προκάλεσε κάποια προβλήματα, ήταν ότι βρισκόταν μέσα σε κατοικημένη περιοχή, επομένως χρειαζόταν άριστος συντονισμός με όλους τους φορείς για να γίνει η επιχείρηση» ανέφερε ο κ. Λαγός.

ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα