Ενα «ταξίδι» στο Διάστημα με σκηνές και τηλεσκόπια!

ΡΕΠΟΡΤΑΖAstrocamping για διακοπές που σε... πάνε στο ΔιάστημαΕνα «ταξίδι» στο Διάστημα με σκηνές και τηλεσκόπια!Σάββατο, Ιούλιος 26, 2014 - 13:00

Στις 11.00 το βράδυ τα φώτα σβήνουν, τα τηλεσκόπια στήνονται και το ταξίδι στην ομορφιά του σύμπαντος ξεκινά. Αυτή είναι η καθημερινότητα στο Astrocamping, τη μοναδική στην Ελλάδα εκδήλωση που διεξάγεται κάθε χρόνο στη Θάσο και δίνει στους κατασκηνωτές τη δυνατότητα να συνδυάσουν τις διακοπές στη φύση με την αστρονομία και τη νυχτερινή παρατήρηση του έναστρου ουρανού.

Το

Astrocamping δεν είναι μόνιμη κατασκήνωση, αλλά μια εκδήλωση διάρκειας έξι ημερών, που έχει σκοπό να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με την αστροπαρατήρηση, την αστροφωτογράφιση και γενικότερα ό,τι έχει σχέση με την αστρονομία και το Διάστημα. Οργανώθηκε πρώτη φορά το 2009 από τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Ανατολικής Μακεδονίας και έκτοτε συγκεντρώνει κάθε χρόνο πολλούς κατασκηνωτές που ξενυχτούν παρατηρώντας τον ουράνιο θόλο μέσα από τα τηλεσκόπια.

«Το Astrocamping είναι μια εκδήλωση που δεν απευθύνεται σε ερασιτέχνες αστρονόμους αλλά στο κοινό, σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, αλλά θέλουν να μάθουν πράγματα σχετικά με την αστρονομία και την αστροπαρατήρηση» λέει στην «Espresso» ο πρόεδρος του συλλόγου και υπεύθυνος της διοργάνωσης Αγις Κοθάλης. «Γίνεται μια φορά τον χρόνο, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, στο όρος Υψάριο της Θάσου. Συγκεντρώνει γύρω στους 200 λάτρεις του ουρανού και τους βοηθά να κάνουν μια αρχή, με σεμινάρια, μαθήματα ουρανογραφίας, με εκδηλώσεις για παιδιά και με προσκεκλημένους ομιλητές-καθηγητές, γνωστούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Με δεδομένο ότι το Astrocamping αφορά μικρούς και μεγάλους, το ημερήσιο πρόγραμμα έχει καταρτιστεί ώστε να απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Κατά τη διάρκεια της ημέρας παρέχονται διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται κυρίως με τη φύση. Μάλιστα οι διοργανωτές έχουν προχωρήσει και στη σήμανση ενός μονοπατιού για τους κατασκηνωτές που θέλουν να γνωρίσουν το περιβάλλον μέσα από την πεζοπορία. Παράλληλα γίνονται παρουσιάσεις και διαλέξεις πάνω σε σύγχρονα αστρονομικά και περιβαλλοντικά θέματα, τον παρατηρησιακό εξοπλισμό και την αστροφωτογραφία.

Το κυρίως «μενού» βρίσκεται βέβαια στη νύχτα. Η αστροπαρατήρηση αρχίζει όταν σκοτεινιάσει καλά ο ουρανός, γύρω στις 11.00 μ.μ. Οι κατασκηνωτές συγκεντρώνονται γύρω από τα τηλεσκόπια και ξεκινούν παρέα την παρατήρηση της Σελήνης, των πλανητών, των αστρικών σμηνών, των γαλαξιών, των διπλών αστέρων και των νεφελωμάτων του καλοκαιρινού ουρανού.

«Το Astrocamping συνδυάζει τον ουρανό με τη φύση και δίνει την ευκαιρία σε άτομα που γοητεύονται από το περιβάλλον και θα ήθελαν να γνωρίσουν καλύτερα όχι μόνο αυτό αλλά και ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα, να περάσουν μερικές ευχάριστες μέρες και νύκτες, μέσα σε ένα καταπράσινο μέρος, κάτω από έναν εντυπωσιακό έναστρο ουρανό» σημειώνουν οι διοργανωτές.

Περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας παρέχονται στην ιστοσελίδα http://astrocamping.astrosfam.org.

Διοργανωτές οι επισκέπτες

Το φετινό Astrocamping θα ξεκινήσει την Τετάρτη 30 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 5 Αυγούστου. Ωστόσο η φετινή εκδήλωση θα διαφέρει αρκετά από τις πέντε που προηγήθηκαν, καθώς πρώτη φορά οι επισκέπτες θα αναλάβουν και καθήκοντα... διοργανωτών.

«Το φετινό Astrocamping είναι διαφορετικό. Δεν υπάρχει πρόγραμμα ή προγραμματισμένες εκδηλώσεις, όπως τα προηγούμενα. Απευθύνεται περισσότερο σε πιο μεγάλους και σκοπός μας είναι να γνωρίσουν τη διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης και να τη στήσουν μαζί με εμάς. Απώτερος στόχος είναι με αυτόν τον τρόπο να κερδίσουμε και νέους διοργανωτές» λέει ο κ. Κοθάλης. Ο ίδιος σημειώνει πάντως ότι θα γίνουν κανονικά μαθήματα ουρανογραφίας κ.λπ. που θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να απολαύσουν τη νυχτερινή αστροπαρατήρηση.

Σε 900μ στο όρος Υψάριο

Απαραίτητες προϋποθέσεις για μια εκδήλωση που συνδυάζει την αστροπαρατήρηση με την επαφή με τη φύση είναι αφενός ο διαυγής και σκοτεινός ουρανός και αφετέρου το όμορφο φυσικό περιβάλλον. Τις προϋποθέσεις αυτές καλύπτει με το παραπάνω το όρος Υψάριο, όπου διεξάγεται κάθε χρόνο η αστροκατασκήνωση.

«Εγώ δεν τη γνώριζα την περιοχή μέχρι να γίνει το πρώτο Astrocamping. Ο άνθρωπος με τον οποίο ξεκινήσαμε την εκδήλωση μου είπε "θα σε πάω σε ένα μέρος και εκεί πρέπει να γίνει". Κι έτσι ήταν. Οταν πήγα εκεί, ερωτεύτηκα αυτή την περιοχή. Λίγοι γνωρίζουν την ομορφιά της Θάσου» λέει ο κ. Κοθάλης.

Ως τοποθεσία επιλέχθηκε ένας χώρος κοντά στην ψηλότερη κορυφή της Θάσου, που έχει ύψος 950 μέτρων. Το Astrocamping στήνεται σε ύψος 900 μέτρων, ανάμεσα σε δύο πλαγιές που είναι κατάφυτες από πεύκα. Πρόκειται, σημειώνει ο ίδιος, για ένα πανέμορφο σημείο με εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα, σε χωριά της Θάσου, στο Δέλτα του Νέστου που βρίσκεται απέναντι, ακόμη και στις ακτές της Τουρκίας.

«Αλλά εκτός από πολύ όμορφο σημείο είναι και πολύ καλό για αστροπαρατήρηση» προσθέτει ο κ. Κοθάλης. «Οπως είναι τοποθετημένα τα βουνά της ευρύτερης περιοχής, βοηθάνε τόσο στον περιορισμό της φωτορύπανσης όσο και στις καλές καιρικές συνθήκες για να κάνουμε παρατήρηση».

Ο εξοπλισμός παρατήρησης που προσφέρεται στους ενδιαφερομένους

Astrocamping χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό δεν μπορεί να υπάρξει. Για τον λόγο αυτόν ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Ανατολικής Μακεδονίας διαθέτει πέντε τηλεσκόπια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επισκέπτες για να να γευτούν την αστροπαρατήρηση. Απο κει και πέρα, κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να φέρει το δικό του τηλεσκόπιο και εφόσον επιθυμεί, να το διαθέσει και στους άλλους, ώστε να βοηθήσει τη διοργάνωση. Σύμφωνα με τον κ. Κοθάλη, υπήρξαν χρονιές όπου στο Astrocamping στήνονταν κάθε βράδυ 20-25 τηλεσκόπια.

Keywords
Τυχαία Θέματα