«Εμείς τελειώσαμε...»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Εμείς τελειώσαμε...»Πέμπτη, Ιούνιος 15, 2017 - 18:12

Ζωές συντρίμμια, περιουσίες που χάθηκαν από τα 6,1 Ρίχτερ, και κραυγές απελπισίας

ΑΠΟ ΤΗ
ΡΟΥΛΑ ΚΟΥΣΚΟΥΡΗ

Ενας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,3 Ρίχτερ τρομοκράτησε τους κατοίκους της Λέσβου στις 7.35 χθες το πρωί, δύο ημέρες μετά τη φονική δόνηση των 6,1 Ρίχτερ που στοίχισε τη ζωή μιας 43χρονης γυναίκας.

Την ίδια ώρα οι σεισμολόγοι ανησυχούν, καθώς δεν έχει εκτονωθεί η ενέργεια, και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας δηλώνει ότι θα ήθελαν έναν μετασεισμό

περίπου των 5 Ρίχτερ. Οι φρικτές εικόνες του καταστροφικού σεισμού θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη των κατοίκων.



Η 29χρονη Μυρσίνη Γιαννέλη, μία από τις δασκάλες του ολοήμερου δημοτικού σχολείου Βρίσας που καταστράφηκε ολοσχερώς, συγκλονίζει καθώς περιγράφει στην «Espresso» πώς βίωσε τον σεισμό μέσα στην αίθουσα όπου βρισκόταν μαζί με δύο μαθητές της πρώτης τάξης: «Οταν άρχισε να κουνάει, φώναξα στα παιδιά να μπουν κάτω από τα θρανία τους. Εγώ κρύφτηκα κάτω από την έδρα. Εκείνα τα δευτερόλεπτα έλεγα ‘‘Θεούλη μου, βοήθησέ μας να σωθούμε’’. Επεφταν οι σοβάδες, τα τούβλα, οι τοίχοι, η σκεπή! Παντού σκόνη... Μόλις τελείωσε ο σεισμός, χωρίς να μπορώ να δω, άρπαξα με κάθε χέρι από ένα παιδί κι έτρεξα προς την κεντρική έξοδο του σχολείου».

«Κυρία, μην τρέμετε»


Η εικόνα που αντίκρισαν στην προσπάθειά τους να βγουν ήταν κυριολεκτικά εφιαλτική. «Ημασταν στον πρώτο όροφο. Οταν φτάσαμε στην έξοδο, δεν υπήρχαν ούτε η πόρτα ούτε οι μαρμάρινες σκάλες για να κατεβούμε! Γυρίσαμε προς τα πίσω και τρέξαμε στην πλαϊνή πόρτα, απ' όπου καταφέραμε να βγούμε. Τα παιδιά έκλαιγαν και μου έλεγαν ‘‘κυρία, μην τρέμετε’’! Είναι θαύμα που ζούμε... Πρέπει να ξαναφτιάξουμε το σχολειό μας, πρέπει τα παιδιά να συνεχίσουν εδώ τα μαθήματά τους» λέει.

Χθες οι κάτοικοι του χωριού Βρίσα που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται συντρίμμια, προσπάθησαν με κίνδυνο της ζωής τους να σώσουν ό,τι μπορούσαν από τα ετοιμόρροπα σπίτια τους. «Δεν έπρεπε να είμαστε εδώ, είναι επικίνδυνα. Ομως μπήκα για να πάρω τα κάδρα με τις φωτογραφίες των δικών μου...» λέει στην «Espresso» ο 68χρονος Δημήτρης Μαυρουδής και δείχνει κλαίγοντας τις φωτογραφίες των παιδιών του. «Αυτά είναι τα παιδιά μου... Τα νέα παιδιά, που πρέπει να σηκώσουν το βάρος να ξαναχτίσουν τα σπίτια μας. Εμείς τελειώσαμε...» ψελλίζει. Ενας άλλος κάτοικος, ο Γιάννης Καλατζής, βγαίνει από τα συντρίμμια με μια αγκαλιά ρούχα. «Αυτά είναι τα μοναδικά υπάρχοντά μου, τα μόνα που μπόρεσα να σώσω...» λέει θλιμμένα.

Η Αθανασία Κανδύλη είναι η ιδιοκτήτρια του φούρνου στο χωριό Βρίσα, που κρίθηκε ακατάλληλος. «Γκρεμίστηκαν τα σπίτια μας, πάει και ο φούρνος μας... Πώς θα ζήσουμε τώρα; Από αυτόν τον φούρνο ζούσα την οικογένειά μου» λέει.

«Δεν αντέχω να βλέπω»

Η κυρία Μόρφω με τον άντρα της Γιώργο, συνταξιούχοι και οι δυο, μαζεύουν τα υπάρχοντά τους. «Πάει το βιος μας, οι κόποι μιας ζωής. Δεν αντέχω να βλέπω το σπίτι μου έτσι, ρημαδιό... Γίναμε πρόσφυγες στον τόπο μας...» μονολογεί και αποχωρούν με αργά βήματα, αφού πρώτα κλειδώνουν την πόρτα του σπιτιού.

«Εζησα να το δω κι αυτό, το χωριό μας κατεστραμμένο, το σπίτι μας ρημαγμένο... Πού να πάω τώρα; Χωρίς σπίτι και χωρίς σύνταξη πώς θα ζήσω;» αναρωτιέται η χήρα κυρία Ιωάννα.
Χθες ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης ζήτησε με επιστολή του προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για όσους διαδίδουν αβάσιμες φήμες περί σεισμών, σπέρνοντας πανικό στους κατοίκους της Λέσβου.

Προκάλεσε και τσουνάμι

Τσουνάμι ύψους 40 εκατοστών, «ισχνών τάσεων και παρατηρήσιμο» προκάλεσε στη Λέσβο ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ, όπως αποκάλυψε o καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, επικαλούμενος βίντεο και μαρτυρίες κατοίκων. Είναι η πρώτη δημόσια αναφορά και επιβεβαίωση τέτοιου φαινομένου στην Ελλάδα. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκληθεί μεγαλύτερο τσουνάμι σε περίπτωση σεισμού άνω των 7 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα βρίσκεται στη δέκατη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που κινδυνεύουν από τσουνάμι!

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα