Ελληνικές θάλασσες για.. βραβείο, σύμφωνα με το υπ. περιβάλλοντος

14:46 3/8/2016 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΕλληνικές θάλασσες για.. βραβείο, σύμφωνα με το υπ. περιβάλλοντοςΤετάρτη, Αύγουστος 3, 2016 - 14:45

Από τις καθαρότερες στην Ευρώπη είναι οι ελληνικές θάλασσες, καθώς το 97% των υδάτων χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας και πληρούν όλες τις διεθνείς προδιαγραφές για κολύμβηση. Τη διαβεβαίωση αυτή δίνει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αμφισβητεί ευθέως με ανακοίνωσή της τα ανησυχητικά αποτελέσματα των μετρήσεων που διεξήγαγε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).

«Πάνω από το 97% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα

χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής κατάστασης για κολύμβηση και τα υπόλοιπα ως καλής κατάστασης, και βάσει των αποτελεσμάτων αυτών η χώρα μας τοποθετείται μεταξύ των πρώτων στην Ε.Ε.» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο.
Στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (European Environment Agency) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα ύδατα της Ελλάδας είναι «μεταξύ των καθαρότερων στον κόσμο». Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, έγινε επιθεώρηση σε περίπου 1.500 τοποθεσίες της χώρας, με τις 1.499 εξ αυτών να κρίνεται ότι είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας για κολύμβηση.

Η καθησυχαστική τοποθέτηση της Γενικής Γραμματείας Υδάτων έρχεται μετά τις ανακοινώσεις του ΠΑΚΟΕ, που υποστηρίζει ότι αρκετές δημοφιλείς παραλίες σε όλη τη χώρα είναι ακατάλληλες για κολύμβηση λόγω αυξημένων συγκεντρώσεων παθογόνων μικροοργανισμών στο νερό. Η Ειδική Γραμματεία κατηγορεί το ΠΑΚΟΕ ότι δεν κατονομάζει τα εργαστήρια που διεξάγουν τις αναλύσεις και συνεπώς δεν μπορεί να ελεγχθεί αν είναι διαπιστευμένα. Επίσης, κάνει λόγο για καταφανή έλλειψη επιστημονικής πληρότητας του ΠΑΚΟΕ.

«Η λήψη και ανάλυση τυχαίων δειγμάτων με τρόπο μη επιστημονικό σαφώς εγείρουν αμφιβολίες ως προς την πληρότητα και την ορθότητα των αποτελεσμάτων, παραπλανούν και μειώνουν το ζωτικής σημασίας τουριστικό προϊόν της χώρας μας» καταλήγει η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα