«Εμπόριο» προσωπικών δεδομένων!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ«Εμπόριο» προσωπικών δεδομένων!Τετάρτη, Μάιος 20, 2015 - 15:50

Στα ίχνη μεγάλου κυκλώματος, στο οποίο εκτιμάται ότι συμμετέχουν και επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, βρίσκεται η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έπειτα από τη σύλληψη ενός

ζευγαριού (53 και 52 ετών) που διατηρούσε «σούπερ μάρκετ» πώλησης προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών! Η αποκάλυψη πως «φακελώθηκαν» 406.000 πολίτες ενεργοποίησε τους ερευνητές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ εκτιμάται ότι οι συλληφθέντες είναι «η κορυφή του παγόβουνου».

Το εν λόγω κύκλωμα εμπορευόταν και διακινούσε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πολιτών σε εταιρίες προώθησης προϊόντων, εισπρακτικές εταιρίες, ακόμη και ιδιώτες. Σύμφωνα με άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες, η εκτίμηση των αστυνομικών που ερευνούν αυτή την υπόθεση για τον ετήσιο τζίρο τέτοιου είδους κυκλωμάτων είναι πραγματικά εντυπωσιακή, καθώς κάνουν λόγο ακόμη και για ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ζευγάρι (παλαιότερα εργαζόταν σε διαφημιστική εταιρία) που συνελήφθη είχε τη δυνατότητα να πουλά προσωπικά στοιχεία ανά κατηγορία πολιτών, ανάλογα με το επάγγελμα, ακόμη και την οικονομική επιφάνεια του ανυποψίαστου Ελληνα, του οποίου τα προσωπικά δεδομένα είχαν βρεθεί στα χέρια του. Συγκεκριμένα, αν κάποιος άνοιγε ένα κατάστημα με ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, μπορούσε να προμηθευτεί από το ζευγάρι, αντί αμοιβής βέβαια, τα στοιχεία όλων των ηλεκτρολόγων της Αττικής, με τα τηλέφωνά τους, τις διευθύνσεις τους και τις διευθύνσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

Η έρευνα που οδήγησε στη σύλληψη του ζευγαριού ξεκίνησε έπειτα από τον εντοπισμό διαδικτυακών μηνυμάτων για την πώληση προσωπικών δεδομένων πολιτών. Αμέσως οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησαν έρευνες και τελικά εντόπισαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του ζευγαριού. Στην κατοχή του βρέθηκαν 406.000 προσωπικά δεδομένα πολιτών, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί το αίτημα για άρση του τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να διαπιστωθεί το κέρδος που είχαν αποκομίσει οι συλληφθέντες από αυτή τη δουλειά.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι που προμηθεύουν αντί αδρής αμοιβής τα κυκλώματα αυτά με τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Δεν είναι τυχαίο ότι και στο παρελθόν έχουν υπάρξει ανάλογα κυκλώματα που προμηθεύονταν τα στοιχεία αυτά από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο εικάζεται ότι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν και στα υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών.

Θεοδόσης Π. Πάνου

Keywords
Τυχαία Θέματα