Δύο μέτρα κροκόδειλος «κόβει βόλτες» στο Ρέθυμνο!

12:54 7/7/2014 - Πηγή: Espresso
COVER STORYΔύο μέτρα κροκόδειλος «κόβει βόλτες» στο Ρέθυμνο!Δευτέρα, Ιούλιος 7, 2014 - 12:48

Σάλο έχουν προκαλέσει στην Κρήτη οι... βόλτες ενός κροκόδειλου που εθεάθη να... πλατσουρίζει ξέγνοιαστος στα νερά της λίμνης του Φράγματος των Ποταμών Ρεθύμνου, προκαλώντας τον τρόμο και την περιέργεια των κατοίκων! Δύο πυροσβέστες που περιπολούσαν στην περιοχή είδαν το σπάνιο για την ελληνική πανίδα ερπετό, μήκους δύο μέτρων, να περιφέρεται και κατόπιν να βουτάει στη λίμνη. Η είδηση κι ένα βίντεο που την

ακολούθησε έκαναν σε χρόνο dt τον γύρο του Ρεθύμνου, προκαλώντας αναστάτωση, αλλά και ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα ο κροκόδειλος να γίνει το talk of the town.

«Στην αρχή θεωρήσαμε ότι οι πυροσβέστες μάς κάνουν πλάκα, όμως, αφού διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για αξιόπιστους μάρτυρες, αρχίσαμε να το ερευνούμε» επισήμανε ο διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Εργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Βαγγέλης Μαμαγκάκης.

Οι αρμόδιες Αρχές σε συνεργασία με τους επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν το ερπετό και -το σημαντικότερο- αν είναι μόνο του ή έχει... παρέα! Η επιχείρηση εντοπισμού του αναμένεται να αρχίσει άμεσα, ενώ στην περιοχή θα μεταβεί και ο ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πέτρος Λυμπεράκης προκειμένου να βοηθήσει με τις γνώσεις του. Κανείς δεν γνωρίζει από πότε είναι εκεί, όπως επίσης και αν είναι και το μοναδικό. Η παρουσία του ωστόσο επιβεβαιώθηκε από το βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε ο Γιώργος Σταυρουλάκης που το κατέγραψε: «Πήγαμε με τον αδερφό μου και άλλα δυο τρία παιδιά στην περιφερειακή οδό του Φράγματος και όπως περνούσαμε, τον είδαμε. Δεν είχε κόσμο και μάλλον γι' αυτό βγήκε, επειδή δεν είχε κόσμο πολύ» διηγήθηκε.

Για τον τρόπο με τον οποίο βρέθηκε εκεί ο κροκόδειλος υπάρχουν δύο εκδοχές: είτε κάποιος τον είχε στο σπίτι του ως κατοικίδιο και όταν μεγάλωσε τον παράτησε στο φράγμα είτε έχει ξεφύγει (ή εγκαταλειφθεί) από κάποια έκθεση ερπετών, που επισκέφτηκε στο παρελθόν την περιοχή.

Προειδοποίηση

Σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν το ερπετό, οι Αρχές θα ψάξουν αρχικά για ίχνη στο σημείο όπου εθεάθη, στην «ουρά του Φράγματος» στον δρόμο για τις Βολιώνες, ενώ στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν τεχνολογία με ειδικές μηχανές λήψης. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή εκπροσώπων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν άμεσα περίφραξη στην περιοχή όπου εμφανίστηκε το ερπετό και πινακίδες κινδύνου στα ελληνικά και τα αγγλικά, που να ενημερώνουν τους εκδρομείς ότι απαγορεύεται το κολύμπι στη λίμνη, ενώ η περιοχή θα επιτηρείται.

Αλλος ένας (τετράμετρος σε μήκος) είναι η ατραξιόν σε ταβέρνα στο Ηράκλειο!

ΕΝΑΣ άλλος κροκόδειλος έχει γίνει... ατραξιόν σε μια ταβέρνα στο Γάζι Ηρακλείου Κρήτης, όπου οι πελάτες τον χαζεύουν, ενώ απολαμβάνουν το φαγητό τους!

Μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι και ξένοι, μπορούν να δουν το τεράστιο ερπετό, μήκους τεσσάρων μέτρων, που ζει σε μια πισίνα μήκους μόλις έξι μέτρων, στον προαύλιο χώρο του μαγαζιού που αποτελεί μέρος ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Ομως, πέρα από την αρχική έκπληξη και τον ενθουσιασμό των πιτσιρικάδων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβληματίζονται με το θέαμα. Καταρχήν, πρόκειται για ένα ζώο του οποίου ο φυσικός χώρος κάθε άλλο παρά μια πισίνα είναι, ενώ ακόμη και αυτή όπου αναγκάζεται να ζει είναι μόλις δύο μέτρα μεγαλύτερη από το φυσικό μέγεθός του. Σε σχετική καταγγελία που έκανε η Μαρίζα Χριστοδούλου, εκπροσωπώντας την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες ζητώντας να μάθει αν ο κροκόδειλος βρίσκεται νόμιμα υπό την κατοχή του ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

Δηλαδή, αν το ζώο προέρχεται από εκτροφή και τα χαρτιά του φέρουν τη σφραγίδα CITES, η οποία πιστοποιεί ότι δεν αιχμαλωτίστηκε από το φυσικό περιβάλλον του για να καταλήξει εκεί. Οι αρμόδιες υπηρεσίες τής απάντησαν ότι τα χαρτιά αποδεικνύουν ότι ο κροκόδειλος διαθέτει όλα τα πιστοποιητικά νομιμότητας.

«Σε κάθε περίπτωση, παρακαλούμε να προχωρήσετε στην κατάσχεσή του με την αιτιολογία ότι οι συνθήκες διαβίωσής του πόρρω απέχουν από εκείνες που θα άρμοζαν στη φύση του» αναφέρει η κυρία Χριστοδούλου απευθυνόμενη στους αρμοδίους.

Εύα Παπαδάτου

Ο Σταμάτης Κραουνάκης εμπνεύστηκε και έγραψε τραγούδι!

«ΦΩΤΙΕΣ» έχει ανάψει στο διαδίκτυο ο κροκόδειλος της Κρήτης, που λίγο μετά τον εντοπισμό του στα νερά της λίμνης του Φράγματος των Ποταμών θα γίνει και... τραγούδι! Ηδη ο Σταμάτης Κραουνάκης έγραψε τους στίχους για το διάσημο πλέον ερπετό και του έκανε ειδική αφιέρωση στο facebook!Ο κροκόδειλος του Ρεθύμνου έφτασε να εμπνεύσει ακόμη και τον γνωστό συνθέτη, ο οποίος του αφιέρωσε ένα ποίημα και το ανάρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook. Γράφει ο γνωστός μουσικοσυνθέτης: «Ο κροκόδειλος ο Τζίμης / στα ποτάμια της Ρεθύμνης / ξέβρασμα μιας λάθος μνήμης / ποταμιών της Αφρικής / Ποιος καιρός ποιο ποταμάκι / έφερε το θηριάκι / να το κάνει κρητικάκι / σ΄ άλλη χώρα σ΄ άλλη γη». Η δημοσίευση του Σταμάτη Κραουνάκη συνοδεύτηκε από δεκάδες σχόλια χρηστών, οι οποίοι άδραξαν την ευκαιρία ώστε να αστειευτούν για την εμφάνιση του μήκους δύο μέτρων ερπετού που πλέον έχει «πολιτογραφηθεί» κάτοικος του νησιού κι έχει «πυροδοτήσει» χιουμοριστικές συζητήσεις ανάμεσα στους χρήστες των social media, λαμβάνοντας διαστάσεις όμοιες με εκείνες του θρυλικού τέρατος του Λοχ Νες. «Ρε μπας και τον είχαν τον κροκόδειλα να φυλάει καμιά φυτεία στα Ζωνιανά και τους ξέφυγε;» αναρωτιέται με μεγάλη δόση χιούμορ ένας χρήστης του twitter, ενώ άλλος παρατηρεί «θα ήταν προτιμότερο να τον είχαν αμολήσει στη Βουλή»! «Φωτόπουλος: Ο κροκόδειλος στην Κρήτη μου έφαγε το χαρτί της επιστράτευσης» γράφει άλλος. Με αφορμή τον... κρητικό κροκόδειλο, οι φίλοι του διαδικτύου ξεδίπλωσαν όλο το δημιουργικό ταλέντο τους, φτιάχνοντας ακόμη και χιουμοριστικές φωτογραφίες, όπως εκείνη που τον αναπαριστά με μουστάκι, κρητικά στιβάνια και μαντίλι!

Μαρία Μεϊμάρη

Keywords
Τυχαία Θέματα