Δίωξη στον Σταύρο Ψυχάρη

ΡΕΠΟΡΤΑΖΔίωξη στον Σταύρο ΨυχάρηΤετάρτη, Φεβρουάριος 24, 2016 - 14:42

Οι εισαγγελείς θεωρούν πως τα δάνεια που πήρε ο επικεφαλής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη δεν είχαν τις απαραίτητες εγγυήσεις

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας εις βάρος του επικεφαλής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) Σταύρου Ψυχάρη,

μετά την παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος επόπτευε την προκαταρκτική εξέταση που διενεργούσε ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης για επισφαλείς δανειοδοτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση οι οικονομικοί εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προσωπικά δάνεια, ύψους περίπου 57.000.000 ευρώ, που είχε λάβει ο Σταύρος Ψυχάρης δεν είχαν τις απαραίτητες εγγυήσεις (εξασφαλίσεις). Για τον λόγο αυτόν διώκονται και υπάλληλοι της Alpha Bank, μέλη των επιτροπών που χορήγησαν τις επίμαχες δανειοδοτήσεις στον επικεφαλής του ΔΟΛ.
Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οικονομικοί εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εταιρικά δάνεια που είχε λάβει ο οργανισμός είναι εξασφαλισμένα και εξυπηρετούνται. Επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση, ο κ. Ψυχάρης κλήθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς με την ιδιότητα του υπόπτου και έδωσε ανωμοτί εξηγήσεις.

Εξηγήσεις έδωσαν και περίπου 45 στελέχη τριών πιστωτικών ιδρυμάτων. Ολοι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπεραμύνθηκαν των διαδικασιών που ακολούθησαν για τη χορήγηση των επίμαχων δανειοδοτήσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σταύρος Ψυχάρης απάντησε διά του νομικού του συμβούλου πριν από λίγα 24ώρα στην Επιτροπή «Πόθεν Εσχες» της Βουλής ότι δεν έχει κρατήσει αντίγραφα των «χαμένων» δηλώσεών του «πόθεν έσχες», τις οποίες υπέβαλλε επί περίπου δέκα χρόνια, από το 1997 μέχρι το 2007. Πρόκειται για δηλώσεις «πόθεν έσχες» που ο οικονομικός εισαγγελέας ζητούσε να ερευνηθούν κατά προτεραιότητα, καθώς σχετίζονται με τα δάνεια που είχε λάβει ο κ. Ψυχάρης για την εξαγορά του ΔΟΛ.

Γι' αυτόν τον λόγο η επιτροπή αποφάσισε να στείλει την απάντηση του κ. Ψυχάρη στον αρμόδιο εισαγγελέα και να ψάξει εξονυχιστικά τις ήδη κατατεθειμένες δηλώσεις του των τελευταίων έξι ετών. Ο κ. Μπρης διενεργεί μεγάλη εισαγγελική έρευνα για τις δανειοδοτήσεις που χορηγήθηκαν σε μεγάλους μιντιακούς ομίλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρό του βρίσκονται 11 όμιλοι ΜΜΕ, οι οποίοι δανειοδοτήθηκαν συνολικά με 800.000.000 ευρώ. Ο ΔΟΛ ήταν ο πρώτος όμιλος που ερευνήθηκε, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίαζε τον μεγαλύτερο δανεισμό.

Ανακοίνωση από τον ΔΟΛ

Σε ανακοίνωση του ΔΟΛ, που αναρτήθηκε αργά χθες το βράδυ στο tovima.gr, αναφέρεται: «Η χρηματοδότηση αυτή χορηγήθηκε νομίμως, έχει τις ίδιες εξασφαλίσεις με τα λοιπά δάνεια του Οργανισμού και εξυπηρετείται κανονικά κατά τους όρους των συμβάσεων. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη συστηματική ποινικοποίηση των πιστώσεων και την επιθετική πολιτική ρητορεία ορισμένων κατά των ΜΜΕ. Αντιλαμβανόμεθα καλύτερα από όλους τη σκοπιμότητα που το περιβάλλον αυτό υπηρετεί. Ξέρουμε επίσης ότι είναι προσωρινό».

Keywords
Τυχαία Θέματα