Δαρμένες (πάλι) και απολυμένες οι καθαρίστριες

ΡΕΠΟΡΤΑΖΔαρμένες (πάλι) και απολυμένες οι καθαρίστριεςΠαρασκευή, Ιούνιος 13, 2014 - 16:23

Νέα επεισόδια και τραυματισμοί συνόδεψαν την απόφαση του Αρείου Πάγου να παγώσει την επαναπρόσληψη των 397 απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών! Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της κρίσης των δικαστών οι καθαρίστριες συνεπλάκησαν με άνδρες των ΜΑΤ έξω από το κτίριο του υπουργείου, μετατρέποντας την οδό Νίκης σε εμπόλεμη ζώνη. Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να αποτρέψουν την είσοδο των καθαριστριών στο κτίριο κάνοντας χρήση των κλομπ και απωθώντας

τις βίαια προς το πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν συνολικά τέσσερα άτομα, τρεις καθαρίστριες και η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη.

Τα χθεσινά επεισόδια ξεκίνησαν όταν το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία ζητούσε να ανασταλεί προσωρινά η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την επανατοποθέτηση των καθαριστριών στις θέσεις τους με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου. Και όλα αυτά λίγες ώρες αφότου το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για την απρόκλητη επίθεση άνδρα των ΜΑΤ σε βάρος καθαρίστριας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας των απολυμένων καθαριστριών την περασμένη Τρίτη έξω από το υπουργείο Οικονομικών! Το περιστατικό χειροδικίας του «νταή» αστυνομικού καταγράφηκε από κάμερα και έκανε τον γύρο του διαδικτύου.

Παράνοια

Στις 15 Μαΐου το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας είχε κρίνει παράνομο και αντισυνταγματικό το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο τέθηκαν οι καθαρίστριες, είχε ακυρώσει τις απολύσεις τους και είχε διατάξει την προσωρινή εκτέλεση της κρίσης του, μέχρι η Δικαιοσύνη να αποφασίσει τελεσίδικα για την υπόθεση. Η απόφαση ωστόσο δεν εφαρμόστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προσέφυγε στον Αρειο Πάγο ζητώντας την αναστολή της εκτέλεσής της.

Στην προσφυγή τους οι νομικοί παραστάτες του υπουργείου Οικονομικών επικαλέστηκαν λόγους ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος που επέβαλαν τη διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων εργαζόμενων και υποστήριξαν ότι από την υπόθεση των καθαριστριών επιβαρύνεται το Δημόσιο με 209.000 ευρώ τον μήνα. Πρόσθεσαν ακόμη πως εάν επανέλθουν οι καθαρίστριες στις θέσεις τους, το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί και με τους μισθούς τους και με τις αποδοχές των συνεργείων καθαριότητας που έχουν υπογράψει ήδη συμβάσεις.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι των καθαριστριών είχαν υποστηρίξει ότι οι εντολείς τους απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση και ότι η επανατοποθέτησή τους δεν ενέχει κίνδυνο για το Δημόσιο.

Το ζήτημα πάντως αναμένεται να κριθεί εκ νέου στις 23 Σεπτεμβρίου, οπότε θα συζητηθεί η αίτηση αναίρεσης του υπουργείου κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα