Χάος με κλειστές τράπεζες!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΧάος με κλειστές τράπεζες!Δευτέρα, Ιούνιος 29, 2015 - 13:26

«Το κατάστημα θα παραμείνει... κλειστό έως τις 6 Ιουλίου». Αυτή την επιγραφή, δυστυχώς, θα διαβάσουν όσοι πολίτες και επιχειρηματίες πάνε σήμερα στα τραπεζικά υποκαταστήματα για να κάνουν τις συναλλαγές τους.

Ενας από τους χειρότερους φόβους της ευαίσθητης σε τέτοια θέματα ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας δυστυχώς επαληθεύτηκε χθες. Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας εισηγήθηκε μέτρα πρωτόγνωρα για τη χώρα, ήτοι κλείσιμο τραπεζών

για περίοδο μιας εβδομάδας και capital controls, δηλαδή επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων. Το όριο ανάληψης προσδιορίζεται σε επίπεδα και κάτω των 100 ευρώ, στα 60-70 ευρώ, ενώ για τεχνικούς λόγους τα ΑΤΜ σήμερα αναμένεται να μη λειτουργήσουν.

Σκοπός είναι να προστατευθούν οι ελληνικές τράπεζες από ανεξέλεγκτες εκροές καταθέσεων, ακόμη και κατάρρευση, απόφαση που βέβαια προκαλεί τεράστια αναστάτωση και αγωνία σε πολίτες, συνταξιούχους, μισθωτούς, καταθέτες. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις θα προκαλέσουν αναταραχή στην καθημερινότητα και στις συναλλαγές, σημαντικά προβλήματα θα προκύψουν γενικότερα στην οικονομία, αν και από κυβερνητικά και τραπεζικά χείλη συνιστάται ψυχραιμία. Κλειστό θα παραμένει και το Χρηματιστήριο.

Τα capital controls

Για να δώσουμε μια γεύση για το τι φέρνουν οι έλεγχοι κεφαλαίων, αν και η αλήθεια είναι ότι η πιο πρόσφατη εμπειρία αφορούσε μόνο την προ διετίας περιπέτεια της Κύπρου, πέρα από την επιβολή πλαφόν ανά άτομο και τράπεζα σε αναλήψεις, μεταξύ άλλων, δεν θα μπορούν να εξαργυρωθούν επιταγές ούτε και να μεταφερθούν κεφάλαια από τράπεζα σε τράπεζα για πληρωμές. Δεν θα μπορούν να «σπάσουν» προθεσμιακές καταθέσεις πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης, εκτός και αν τα χρήματα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δανείου στην ίδια τράπεζα. Οι επιχειρηματίες θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν οποιαδήποτε υποχρέωσή τους, πλην των ανειλημμένων προ της επιβολής των περιοριστικών μέτρων και μάλιστα με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων στην ΤτΕ. Υποβολή δικαιολογητικών θα απαιτεί ακόμη και η πληρωμή μισθών. Θα απαγορευτεί η εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό και θα μπει πλαφόν για λόγους όπως σπουδές, νοσηλεία ή ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό.

Οι πιστωτικές κάρτες πιθανότητα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τις πρώτες ημέρες, καθώς αν οι τράπεζες είναι κλειστές, δεν θα είναι δυνατόν να γίνουν πληρωμές δόσεων στο τέλος του μήνα. Προφανώς και θα δημιουργηθούν προβλήματα στην οικονομία, στο εμπόριο, στον τουρισμό και μάλιστα εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου! Πώς φτάσαμε όμως έως εδώ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το τελευταίο 48ωρο; Προηγήθηκε η αιφνιδιαστική αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπίας από τις διαπραγματεύσεις λόγω της τελεσιγραφικής, όπως είπε, «βαριάς» πρότασης των θεσμών και η απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χθες υποχρεώθηκε να «παγώσει» την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς τις τράπεζες. Μπορεί να μην τράβηξε την πρίζα, μπορεί να έδωσε μια προθεσμία 1-2 ημερών, ωστόσο μη παρέχοντας νέα κεφάλαια, επί της ουσίας οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τον έλεγχο κεφαλαίων.

ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΟΥΡΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΤΑ

Μεσημέρι Σαββάτου, σε κεντρικό δρόμο των Πετραλώνων, δεκάδες πολίτες στέκονται αμίλητοι στην ουρά (της αγωνίας), περιμένοντας να βρεθούν μπροστά στο ΑΤΜ. Κάποιος περνά στο απέναντι πεζοδρόμιο, πλησιάζει το μηχάνημα άλλης τράπεζας, όπου δεν υπάρχει καθόλου αναμονή, αλλά σύντομα διαβάζει στην οθόνη το εξής μήνυμα: «Συγγνώμη προσωρινά δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αναλήψεις μετρητών». Ακριβώς αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή και στο Κολωνάκι. Εξάλλου, μόνο λίγες ώρες χρειάστηκαν για να «στερέψουν» τα ATM τραπεζών σε αρκετές περιοχές της χώρας, αφού άνθρωποι κάθε ηλικίας αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού έτρεξαν (από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου) στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης προκειμένου να σηκώσουν τα χρήματά τους.

Χθες η προσέλευση των πολιτών στις τράπεζες (αλλά και στα βενζινάδικα) ήταν μικρότερη, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις τα ΑΤΜ δεν είχαν τροφοδοτηθεί με χρήματα. Στο πόδι βρίσκεται και η ΕΛ.ΑΣ. που έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο επιτήρησης των συναλλαγών στα ΑΤΜ, με αυξημένες περιπολίες, ενώ εντείνεται και η φύλαξη δημοσίων κτιρίων όπως η Βουλή και το Μαξίμου, αλλά και πρεσβειών και μεγάλων ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον, αποφασίστηκε να ανακληθούν όλες οι άδειες των αστυνομικών.

Keywords
Αναζητήσεις
χαοσ στην ελλαδα συμερα κληστεσ τραπεζεσ
Τυχαία Θέματα