Ανώμαλη ήταν η προσγείωση για το «Δεν πετάω»

SHOWBIZΑνώμαλη ήταν η προσγείωση για το «Δεν πετάω»Πέμπτη, Ιούλιος 10, 2014 - 15:20

Οριστικό τέλος για την παράσταση «Δεν πετάω, δεν πετάω» που πρόλαβε να κάνει πρεμιέρα την περασμένη εβδομάδα και κατέβηκε την επομένη με εισαγγελική παρέμβαση. Χθες συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η ΣΟΠΕ (Εταιρία Προστασίας Συγγραφικών Δικαιωμάτων) εναντίον του θεατρικού επιχειρηματία Δημήτρη Μαροσούλη και του σκηνοθέτη Βασίλη Θωμόπουλου, με σκοπό να κατεβεί το έργο που φιλοξενήθηκε στο θέατρο Αθηνά. Σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε, «το έργο "Δεν πετάω, δεν πετάω" δεν μπορεί να παρουσιαστεί ξανά, γιατί είναι πανομοιότυπο του "Boing boing"». Πλέον οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται σε αναμονή της τελικής απόφασης που αναμένεται να ληφθεί στις αρχές Αυγούστου.
Τι σχέση έχει όμως το έργο «Boing boing» του Μαρκ Καμολέτι με το «Δεν πετάω, δεν πετάω» του Αιμίλιου Κοέν; «Οταν ανακοινώθηκε πως θα ανέβαζε το "Βoing boing" ενημερώσαμε τον κ. Μαροσούλη πως δεν μπορούν να του παραχωρηθούν τα δικαιώματα, γιατί ανήκουν σε άλλον θεατρικό επιχειρηματία από το 2013. Μάλιστα, του έστειλα κι επιστολή σχετικά με αυτό, την οποία αρνήθηκε να παραλάβει. Σε απάντηση, ο κ. Μαροσούλης δήλωσε ότι θα ανέβαζε ένα ελληνικό έργο» λέει στην «Espresso» η εκπρόσωπος της ΣΟΠΕ Εβίτα Κουρπά. Μάλιστα, όπως λέει, ήταν η ίδια που παρακολούθησε την πρεμιέρα του «Δεν πετάω, δεν πετάω» και ήταν αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας της παράστασης.
«Πήγα στο θέατρο και είδα την παράσταση, όπου η αφίσα, το σενάριο και οι ρόλοι είναι πανομοιότυποι με το πρωτότυπο έργο, εκτός από μια αλλαγή που είχε γίνει σε έναν γυναικείο ρόλο, ο οποίος είχε μετατραπεί σε ανδρικό» επισημαίνει η κυρία Κουρπά κι εξηγεί: «Το βασικό πρόβλημα των δικαιούχων ήταν πως το έργο παρουσιάστηκε ως ελληνικό, του Αιμίλιου Κοέν, ο οποίος είναι ανύπαρκτος συγγραφέας, καθώς η αναβίβαση του έργου χωρίς την άδεια του συγγραφέα είναι ποινικό αδίκημα βάσει του νόμου 2121. Η εταιρία που εκπροσωπεί τον γιο του Καμολέτι δεν ήθελε να συνεχιστεί το έργο». Ωστόσο, ανακοίνωση εξέδωσαν και οι εκπρόσωποι του θεάτρου, στην οποία αναφέρουν πως για επιχειρηματικούς λόγους οι προγραμματισμένες παραστάσεις στο θερινό θέατρο Αθηνά ακυρώνονται.

Οργή από την Πηνελόπη Αναστασοπούλου που ξέσπασε στο facebook

Υστερα από κουραστικές και πολύωρες πρόβες, με τη γλυκιά αναμονή της πρεμιέρας και της διασφάλισης ότι όλο το καλοκαίρι θα έχουν δουλειά, οι ηθοποιοί της παράστασης (αλλά και όλοι οι συντελεστές βέβαια) δεν μπορούν να πιστέψουν ότι βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη άνεργοι. Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου ξέσπασε στο facebook, κάνοντας καυστική ανάρτηση, στην οποία μάλιστα αφήνει αιχμές για το πώς μπορεί να προέκυψε αυτή η ανατροπή.
«Η παράσταση κατέβηκε με εισαγγελική παρέμβαση. Ο λόγος; Αργά ή γρήγορα θα μαθευτεί. Δεν είναι η θέση μου τέτοια ώστε να ονοματίσω ή να φωτογραφίσω τον "συνάδελφο" που ζήτησε να συλληφθούν οι ηθοποιοί στην περίπτωση που αγνοηθεί η σύσταση της Αστυνομίας. Δεκαπέντε άνθρωποι χωρίς εισόδημα μετά από δύο μήνες σκληρής δουλειάς. Η ζωή πληρώνει αργά» έγραψε η ηθοποιός κι εκφράζει την αγάπη της στους συνεργάτες της, ενώ κλείνοντας αναφέρει: «Κρατάω την αληθινή σχέση που δημιουργήσαμε σαν ομάδα μέσα στην καρδιά μου. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να μας το πάρει».

Keywords
Τυχαία Θέματα