Αλεύρι από... έντομα για τσιπς και τορτίγιες

ΡΕΠΟΡΤΑΖΑλεύρι από... έντομα για τσιπς και τορτίγιεςΠαρασκευή, Μάιος 30, 2014 - 16:01

Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ενώ η εκτροφή τους είναι πολύ οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον. Μοναδικό εμπόδιο για να ενταχτούν στη διατροφή μας είναι η ανθρώπινη απέχθεια απέναντί τους. Στις ΗΠΑ ωστόσο έγινε ήδη το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, με την πρώτη φάρμα εκτροφής βρώσιμων εντόμων να αποτελεί γεγονός.

Σε μια εγκαταλειμμένη αποθήκη του Οχάιο η εταιρία

εκτροφής Big Cricket Farms, σε συνεργασία με την εταιρία τροφίμων Six Foods της Βοστόνης, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει το πρώτο αλεύρι με βάση τα έντομα και στη συνέχεια να το μετατρέψει σε τορτίγιες ή τσιπς.

Οι δημιουργοί του Six Foods πιστεύουν ότι αναμιγνύοντας έντομα με άλλα, πιο οικεία συστατικά θα καταφέρουν να προσπεράσουν την απέχθεια πολλών στην ιδέα ότι θα καταναλώσουν έντομα, αφού θα παράγουν παράλληλα σνακ με γνώριμη γεύση, πλούσιο σε πρωτεΐνη. «Συνειδητοποιήσαμε ότι ο κόσμος δεν θα μπορούσε ποτέ να καταναλώσει έντομα, ενώ θα μπορούσε να διακρίνει τι ακριβώς τρώει» εξήγησε η Λάουρα Ντ' Αζάρο, συνιδιοκτήτρια της Six Foods, μιας εκ των πολλών εταιριών που ευελπιστούν να επωφεληθούν από την ενσωμάτωση των εντόμων στην ανθρώπινη διατροφή.

Ηδη έρευνα των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ότι η εκτροφή εντόμων ως πηγή πρωτεΐνης είναι πολύ πιο αποδοτική από αυτή των ήδη εκτρεφόμενων ζώων, καθώς απαιτούν μικρότερες ποσότητες νερού και τροφής, ενώ παράγουν σαφώς λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τα πρόβατα και τις αγελάδες. Οι ειδικοί ωστόσο εκτιμούν ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για τα παθογόνα που επηρεάζουν τα έντομα αλλά και για τη διατροφή τους πριν ενταχτούν στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα. Μέχρι σήμερα εκτρέφονταν μόνο για χρήση σε ζωοτροφές.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη


Keywords
Τυχαία Θέματα