Mπαϊράμι στην Θεσσαλονίκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗMπαϊράμι στην ΘεσσαλονίκηΤρίτη, Ιούλιος 29, 2014 - 15:22

Πάνω από 2.500 Τούρκοι επισκέπτες αναμένονται έως το τέλος της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γιορτάσουν το μπαϊράμι, δηλαδή την ολοκλήρωση του Ραμαζανιού, του ιερού μήνα νηστείας του Ισλάμ. Εως την Πέμπτη στην Τουρκία θα έχουν αργία κι έτσι οι Τούρκοι επισκέπτες συρρέουν από το περασμένο Σάββατο στη συμπρωτεύουσα. Οπως μεταδίδει το Ράδιο Θεσσαλονίκη,

ουρές που έφταναν έως και τα 4 χλμ. σχηματίστηκαν το Σαββατοκύριακο στο τελωνείο των Κήπων. Το πρόβλημα εκτονώθηκε στις 3.00 χθες τα ξημερώματα. Να σημειωθεί ότι στο τελωνείο Κήπων υπηρετούν συνολικά 32 άτομα, όταν το αντίστοιχο προσωπικό στο τελωνείο στην Τουρκία φτάνει τα 114 άτομα.
Οπως τόνισε στον ραδιοσταθμό η αναπληρώτρια διευθύντρια του τελωνείου Κήπων Χρυσή Μπενάζη, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική και η Θάσος είναι οι προορισμοί των Τούρκων εκδρομέων. Σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Στέφανο Χατζημανώλη, 2.500-3.000 Τούρκοι θα γιορτάσουν το μπαϊράμι τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.


Χθες το πρωί μερικές δεκάδες μουσουλμάνοι επισκέφθηκαν το Γενί Τζαμί (φωτογραφία από την ιστοσελίδα seleo.gr) που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης -για μία ακόμη χρονιά φέτος- για την άσκηση των λατρευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων. Θεσσαλονικείς, στη θέα των μουσουλμάνων που προσέρχονταν για προσευχή, αναρωτιούνταν: «Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη;». Το Γενί Τζαμί βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της οδού Βασ. Ολγας, επί της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου 30. Χτίστηκε το 1902 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli.

Μουσείο

Αρχιτεκτονικά το κτίσμα συνδυάζει τη μουσουλμανική παράδοση με τα εκλεκτικιστικά στοιχεία που κυριαρχούσαν στις αρχές του 20ού αιώνα στα κτίρια της πόλης. Στην αρχή ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί των εξισλαμισθέντων Εβραίων της Κωνσταντινούπολης, των λεγόμενων ντονμέδων.
Το 1922, με τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, το κτίριο στέγασε για λίγο καιρό πρόσφυγες. Από το 1925 έως το 1963 όμως αποτέλεσε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και έδωσε το όνομά του στην οδό επί της οποίας βρίσκεται. Εως και σήμερα μάλιστα στον προαύλιο χώρο μπορεί κανείς να θαυμάσει μια συλλογή με μαρμάρινα γλυπτά από τη Ρωμαϊκή εποχή και τα πρωτοχριστιανικά χρόνια. Στις μέρες μας το κτίριο ανήκει στον Δήμο Θεσσαλονίκης και φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις και διάφορες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κώστας Ζαφειρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα