Microsoft • «Αntivirus» στον καρκίνο

ΡΕΠΟΡΤΑΖMicrosoft • «Αntivirus» στον καρκίνοΤετάρτη, Σεπτέμβριος 21, 2016 - 12:54

Τα καρκινικά κύτταρα σκοπεύει να νικήσει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια η Microsοft, αντιμετωπίζοντάς τα σαν ιούς υπολογιστή.

Ο τεχνολογικός κολοσσός φιλοδοξεί ότι, όταν καταφέρει να εφαρμόσει τις antivirus τακτικές του και στον καρκίνο, θα μπορεί να παρακολουθεί τα καρκινικά κύτταρα και ενδεχομένως να τα επαναπρογραμματίζει, προκειμένου να γίνουν και πάλι υγιή. Αυτό το έργο έχει αναλάβει μια ειδική ομάδα βιολογικής πληροφορικής, η οποία δηλώνει ως

στόχο το να κάνει τα κύτταρα ζωντανούς υπολογιστές.

Ως τέτοιοι θα μπορούσαν να προγραμματιστούν και να επαναπρογραμματιστούν για τη θεραπεία όλων των ασθενειών, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος. Το πιο βραχυπρόθεσμο πρότζεκτ αυτής της ομάδας είναι να χρησιμοποιήσει προχωρημένα τεχνολογικά υπολογιστικά μοντέλα που θα «διδάξουν» τους υπολογιστές για φάρμακα και νόσους, αλλά και να τους φτάσουν σε σημείο να προτείνουν νέες θεραπείες για να βοηθηθούν οι καρκινοπαθείς.

Η ομάδα ελπίζει να βάλει τους υπολογιστές-μαθητές να μελετούν τεράστιους όγκους ερευνητικών δεδομένων για τον καρκίνο, που δεν είναι εφικτό να τα διαβάσει ένας άνθρωπος.

«Ο τομέας της βιολογίας και ο τομέας της πληροφορικής μπορεί να δείχνουν άσχετοι» λέει ο Κρις Μπίσοπ, επικεφαλής του εργαστηρίου της Microsoft Research με έδρα το Κέμπριτζ. «Ωστόσο οι πολύπλοκες διαδικασίες που συμβαίνουν στα κύτταρα έχουν κάποια ομοιότητα με αυτές που συμβαίνουν σ' έναν μέσο υπολογιστή» συμπλήρωσε.

Ως εκ τούτου, αυτές οι πολύπλοκες διαδικασίες μπορεί πιθανά να είναι κατανοητές από έναν υπολογιστή. Αν αυτό γίνει πραγματικότητα, τότε αυτοί οι υπολογιστές δεν θα ήταν σε θέση μόνο να κατανοήσουν γιατί τα κύτταρα συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται, αλλά και πότε μπορεί να αρχίσουν να εκτρέπονται σε καρκινικά.

Σύστημα εντοπισμού

Το χρονοδιάγραμμα για μια τόσο θετική εξέλιξη ηχεί ανακουφιστικό. Ο Αντριου Φίλιπς, επικεφαλής της ομάδας βιολογικής πληροφορικής της Microsoft, δήλωσε στην «Telegraph» ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ελπίζει ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν ένα σύστημα εντοπισμού προβλημάτων. «Είναι μακροπρόθεσμο αλλά... νομίζω ότι θα είναι τεχνικά πιθανό σε πέντε με 10 χρόνια να φτιάξουμε ένα έξυπνο μοριακό σύστημα που μπορεί να εντοπίσει ασθένεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα