Game of... Greece

ΡΕΠΟΡΤΑΖΔείτε τα σκίτσα!Game of... GreeceΠαρασκευή, Ιούλιος 24, 2015 - 16:08


«Ενα σκοτεινό deal»: «Μπήκαν. Τον Ιούνιο του 2000 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ. Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ συγχαίρει τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη - και η κακοτυχία ξεκινά. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ελληνικοί ισολογισμοί έχουν λάθη, όμως ουδείς τους ακούει» γράφει ο Μαρκ Σίριτζ, ο οποίος υπογράφει τα κείμενα του ελληνικού κόμικ, κάτω από το σκίτσο που εμφανίζει

τον Κώστα Σημίτη με δολοπλόκο ύφος και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, πίσω του, ως άγρυπνο φρουρό της ευρωζώνης.

«Η ελληνική άνεση»: Η χώρα γιορτάζει. Με την είσοδό της στο ευρώ μειώνονται τα επιτόκια. Το φτηνό χρήμα βοηθά την οικονομία να ανθίσει. Η ανεργία μειώνεται, οι μισθοί αυξάνονται. Το 2004 η χώρα διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελλάδα θεωρείται χώρα-πρότυπο.

«Η μεγάλη αποκάλυψη»: Δράμα στην Αθήνα, τα χρήματα σπαταλήθηκαν. Η διαφθορά και η κακοδιαχείριση έχουν κατακλύσει τη χώρα. Το 2009 ο νέος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παραδέχεται στις Βρυξέλλες και στον οικονομικό κόσμο ότι το κρατικό έλλειμμα είναι διπλάσιο από αυτό που είχε αρχικά δηλωθεί.

«Τα λεφτά των άλλων ανθρώπων»: Η Ελλάδα έχει χάσει την αξιοπιστία της και έχει καταστρέψει τη φήμη της. Οι επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους και η χρεοκοπία παραμονεύει. Τον Μάιο του 2010 οι ηγέτες της γερμανικής κυβερνητικής συμμαχίας (Κάουντερ, Βεστερβέλε και Σόιμπλε) εγκρίνουν πακέτο διάσωσης.

«Ο λαός εξεγείρεται»: Οι διαδηλώσεις παραλύουν τη χώρα. Οι Ελληνες απελπίζονται. Χάνουν τις δουλειές τους, μισθοί και συντάξεις μειώνονται. Εξαιτίας του προγράμματος λιτότητας-διάσωσης η οικονομία πλήττεται μαζικά. Η χώρα χρειάζεται περισσότερα χρήματα το 2011. Περνάει νέο πακέτο διάσωσης με ακόμη περισσότερους περιορισμούς.

«Ενα ιδιοτελές δώρο»: Το χρέος είναι δυσβάσταχτο για την Ελλάδα. Οι Ελληνες διαπραγματεύονται επί μήνες με τον Γιόζεφ Ακερμαν, εκπρόσωπο των ιδιωτών δανειστών της χώρας. Τον Μάρτιο του 2012 η Ελλάδα απαλλάσσεται από το ήμισυ των χρεών της, με την ελπίδα να αποπληρώσει τα υπόλοιπα.

«Η επίσκεψη της καγκελαρίου»: Είναι η βασίλισσα της Ευρώπης; Η Μέρκελ ταξιδεύει στην Αθήνα το 2014, όπου στο μεταξύ κυβερνά ο Σαμαράς, για να εκτιμήσει την κατάσταση: η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, αλλά για τους πολίτες δεν έχουν αλλάξει πολλά. Υπερβαίνουν το 25% οι άνεργοι, ο αριθμός των απογοητευμένων αυξάνεται.

«Ενας αριστερός ήρωας»: Επανάσταση στις κάλπες. Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2015. Υπόσχεται το τέλος της λιτότητας και μεταρρυθμίσεις. Η ευφορία είναι μεγάλη, καθώς πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει η ελπίδα μιας νέας αρχής, χωρίς την παλιά ελίτ που κατέστρεψε τη χώρα.

«Η μάχη με την τρόικα»: Αντί να πολεμήσουν τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, Τσίπρας και Βαρουφάκης ρίχνονται στη μάχη ενάντια στους δανειστές προκειμένου να ξεφορτωθούν το χρέος. Αποτυγχάνουν και στο τέλος μένουν όλοι λαβωμένοι. Η κρίση εκτοξεύεται, το Grexit είναι προ των πυλών, οι τράπεζες κλείνουν.

«Ο ευρωπαϊκός θρόνος»: Δραματικές εβδομάδες για τους Ευρωπαίους. Η Ελλάδα εγκαταλείπει τις διαπραγματεύσεις και πηγαίνει σε δημοψήφισμα ενάντια σε αυτό που εκείνη αντιλαμβάνεται ως επιβολή. Υβρίζει τη Μέρκελ ως σκληρή κυρίαρχο της Ευρώπης. Ομως επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συμφωνία επέρχεται τελικά και η χρεοκοπία αποτρέπεται, προς το παρόν. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη; Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, κανείς δεν ανεβαίνει στον θρόνο. Ούτε καν η καγκελάριος. Και κανείς Ευρωπαίος πολιτικός δεν μπορεί να βρει συμβιβαστικά λόγια για να περιγράψει πώς ήταν, πώς είναι και πώς θα εξελιχθεί η Ευρώπη.


Keywords
Τυχαία Θέματα