Πιάνουν δουλειά τα drones για πυρκαγιές και «άλλα»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΠιάνουν δουλειά τα drones για πυρκαγιές και «άλλα»Παρασκευή, Ιούλιος 24, 2015 - 15:41

Επτά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ρίχνει η ΕΛ.ΑΣ. στη μάχη για τον έγκαιρο εντοπισμό δασικών πυρκαγιών. Πρόκειται για τα drones που προμηθεύτηκε από βιομηχανία του Ισραήλ τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως είχε αποκαλύψει η «Espresso» ήδη απότον Ιούνιο του 2014.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΘΕΟΔΟΣΗ Π. ΠΑΝΟΥ

Πολύ σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, ώστε να δέχεται πλήρη εικόνα και ήχο από τα συγκεκριμένα drones κατά τη διάρκεια της πτήσης

τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα επόμενα 24ωρα θα «σηκωθούν» στον ουρανό της Αττικής τα πρώτα δύο από τα συνολικά επτά μη επανδρωμένα αεροσκάφητης ΕΛ.ΑΣ., τα οποία θα περιπολούν κυρίως πάνω από τα περιαστικά δάση της Αττικής, με σκοπό να εξασφαλίζουν έγκαιρη ειδοποίηση για τυχόν πυρκαγιές που θα εκδηλώνονται.

Με τη δυνατότητα που τους παρέχει ο τεχνολογικός εξοπλισμός τους, τα drones μπορούν να καλύπτουν μια περιοχή έκτασης άνω των δύο τετραγωνικών χιλιόμετρων και να καταγράφουν εικόνα και ήχο με μία μόνο περιστροφή. Παράλληλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν κάθε κίνηση σε μια ευρεία περιοχή κοντά στην εστία της φωτιάς, με σκοπό να εντοπίζουν αμέσως οποιοδήποτε όχημα ή μοτοσικλέτα απομακρύνεται με ταχύτητα από το σημείο και οι επιβάτες του θεωρούνται ύποπτοι για το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Οι εικόνες και οι ήχοι που θα καταγράφει το drone κοντά στην εστία εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς θα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ώστε να κινητοποιούνται αμέσως οι επίγειες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., δηλαδή οι μοτοσικλετιστές της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και τα περιπολικά της Αμεσης Δράσης. Ετσι οι αστυνομικοί θα έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν τα ύποπτα οχήματα και να διενεργούν ελέγχους στους επιβαίνοντες.

Επιπλέον, σύμφωνα με έγγραφα που έχει στα χέρια της η «Espresso», η ΓΑΔΑ απλώνει δίχτυ προστασίας στα βουνά της Αττικής για την ολοκληρωμένη προστασία τους από περιστατικά εμπρησμού. Μάλιστα έχει δοθεί εντολή να πραγματοποιούνται νυχθημερόν εντατικές περιπολίες, τόσο αμιγώς από την Αστυνομία όσο και μεικτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πυκνές περιπολίες γίνονται καθημερινά στις περιοχές της Ακρόπολης, του Φιλοπάππου και του άλσους Πετραλώνων, αλλά και στις Αφίδνες μέχρι το Κατσιμίδι και τους γύρω επαρχιακούς δρόμους, στη Μαλακάσα, τη Συκάμινο και τον Κάλαμο.

Στα υπόλοιπα προάστια οι περιπολίες αφορούν τις περιοχές Γαλατσίου, Παπάγου, Χολαργού, Παιανίας και Γλυκών Νερών, ενώ για τον Υμηττό περιλαμβάνονται οι περιοχές, Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη, Αργυρούπολη και Γλυφάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα