5+1 βήματα για μείωση της υπέρτασης

ΥΓΕΙΑ5+1 βήματα για μείωση της υπέρτασηςΤρίτη, Σεπτέμβριος 20, 2016 - 17:44

Με ποιους τρόπους θα ρίξετε σταθερά και σε βάθος χρόνου την αρτηριακή πίεση

Με ποιους τρόπους θα ρίξετε σταθερά και σε βάθος χρόνου την αρτηριακή πίεσηΥποφέρετε από υπέρταση και θέλετε να βελτιώσετε την κατάσταση της υγείας σας;

Θα χρειαστεί να ακολουθήσετε με συνέπεια πιο υγιεινές συνήθειες, προκειμένου να μειώσετε σταθερά και σε βάθος χρόνου την αρτηριακή πίεση. Οι ειδικοί διακρίνουν έξι βασικά βήματα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα: Κατάλληλη διατροφή (πιθανώς με μία ειδική δίαιτα, όπως είναι η λεγόμενη

DASH), περιορισμός της κατανάλωσης νατρίου, τακτική άσκηση, περιορισμός στις κακές συνήθειες (τσιγάρο, ποτό και καφέ), καλός ύπνος και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Τα οφέλη της δίαιτας DASΗ είναι, λίγο ή πολύ, γνωστά. Πρόκειται άλλωστε για μια διατροφή ειδικά φτιαγμένη για την υπέρταση, που περιλαμβάνει τουλάχιστον 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, αντίστοιχες μερίδες ξηρών καρπών και οσπρίων, 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά, άπαχο κρέας και λιπαρό ψάρι. Απαγορευτική θεωρείται η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και τηγανητών, ενώ συνιστάται ο περιορισμός του κόκκινου κρέατος. Οσο για την κατανάλωση νατρίου, κοινώς τον περιορισμό του αλατιού στη διατροφή, οι ειδικοί συμβουλεύουν όχι μόνο να αποφεύγετε να προσθέτετε αλάτι στο φαγητό αλλά να μην καταναλώνετε -όσο αυτό είναι εφικτό- έτοιμες τροφές, που συχνά έχουν αρκετό αλάτι, όπως τα αλλαντικά, οι πίτσες, το πολύ τυρί και κάποιες φορές το ψωμί!

Υπνος

Εχει επίσης διαπιστωθεί ότι ένας επτάωρος καλός βραδινός ύπνος έχει το καλύτερο αποτέλεσμα κατά της υπέρτασης. Αυτό συμβαίνει -το πιθανότερο- επειδή ο ύπνος μειώνει τις ορμόνες του στρες. Η γυμναστική (ένα 40λεπτο μέτριας άσκησης τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα) μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και καταπολεμά την παχυσαρκία, που έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει την πίεση. Τέλος, μειώστε το αλκοόλ, την καφεΐνη και κόψτε τελείως το τσιγάρο. Στην περίπτωση που θα χρειαστεί να ακολουθήσετε φαρμακευτική αγωγή, πάντοτε έπειτα από τη συμβουλή του γιατρού, τα φάρμακα κατά της υπέρτασης χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: θειαζιδικά διουρητικά, αναστολείς των διαύλων ασβεστίου, αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης ή α-ΜΕΑ και αποκλειστές των υποδοχέων της αγγειοτασίνης ΙΙ.

Keywords
Τυχαία Θέματα