«Υπηρέτης της εξουσίας του ο Ερντογάν»

17:35 4/6/2013 - Πηγή: TNSite
Οι διαδηλώσεις στην Τουρκία, τα αίτια αλλά και οι προεκτάσεις της κοινωνικής έντασης απασχολούν τις γερμανικές εφημερίδες.

«Υπηρέτη της εξουσίας του» χαρακτηρίζει τον Ερντογάν η Süddeutsche Zeitung παρατηρώντας ότι ακόμη και ορισμένα μέλη της κυβέρνησης αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Η εφημερίδα του Μονάχου σχολιάζει: «Αισθάνεται κανείς ότι η μεγάλη αγάπη προς τον Ερντογάν έχει εξανεμιστεί. Η πρόθεσή του να αλλάξει το Σύνταγμα, ώστε να μπορέσει να γίνει πρόεδρος το 2014, δεν εγκρίνεται από όλους στο AKP. Αυτοί οι επικριτές ενδέχεται σύντομα να υψώσουν τη φωνή τους. Τον επόμενο χρόνο διεξάγονται και περιφερειακές εκλογές και τότε ένα AKP απρόθυμο να συμβιβαστεί θα μπορούσε να χάσει ακόμη και την Κωνσταντινούπολη. Αυτό θα ήταν μάλιστα η αρχή του τέλους για το μύθο του κόμματος του Ερντογάν».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά ότι «η ανέλιξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη και η οικονομική της εκτίναξη αποτελούν επίτευγμα του Ερντογάν. Ωστόσο η επιτυχία του ‘πήρε τα μυαλά’. Το κύμα διαμαρτυρίας είναι η απάντηση σε μία πολιτική, η οποία εκλαμβάνεται ολοένα περισσότερο ως λανθασμένη. Ακόμη και πολλοί ευσεβείς μουσουλμάνοι απορρίπτουν το νόμο για το αλκοόλ, που περιορίζει την πώλησή του. Πολλοί φοβούνται ότι η περιπετειώδης πολιτική του Ερντογάν ως προς τη Συρία θέτει σε κίνδυνο την εσωτερική ασφάλεια. Και η αντίσταση στην ανάθεση των μεγάλων έργων σε ευνοούμενους του Ερντογάν γίνεται ολοένα μεγαλύτερη. Οι διαδηλώσεις είναι ο φραγμός που χρειαζόταν ο Ερντογάν εδώ και καιρό. Τελευταία συναναστρεφόταν μόνο με yes men».

Δείτε εδώ όλα τα θέματα για τις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα