Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο μετέφερε τα Χριστούγεννα τον... Νοέμβριο

22:50 10/11/2013 - Πηγή: TNSite

Μάλιστα ο ίδιος φρόντισε να φωτίσει το προεδρικό μέγαρο και ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι της χώρας θα λάβουν τα μπόνους και το χριστουγεννιάτικο δώρο, σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα, στις 10 και 11 Νοεμωρίου. Προεκλογικό τρικ;

Η αντιπολίτευση τον κατακρίνει από τη δική της μεριά και αναφέρει πως τα ποσά αυτά θα πληρωθούν την 1η Δεκεμβρίου, μία εβδομάδα πριν την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών που θα λάβουν χώρα στις 8 Δεκεμβρίου.

"Τα πρώιμα Χριστούγεννα είναι η καλύτερη τονωτική

ένεση για όποιον θέλει να φτιάξει τα πράγματα και να καταπολεμήσει τη βία και τις ταραχές" είπε στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος ο Μαδούρο.

Την προηγούμενη εβδομάδα άλλωστε, ο Μαδούρο ίδρυσε και υπουργείο για την "κοινωνική ευτυχία" προκειμένου, όπως είπε, να ανεβάσει το ηθικό των πολιτών της χώρας του.

Κύριο αντικείμενό του θα είναι να συντονίζει προγράμματα και δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας. Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει στο παρελθόν ο Μαδούρο, το όνομα του υφυπουργείου αυτού αποτελεί έναν φόρο τιμής στον Τσάβες αλλά και τον εθνικό ήρωα της χώρας Σιμόν Μπολιβάρ. Εξάλλου, στο επιτελείο του νέου υφυπουργείου εντάσσεται και ο προσωπικός γιατρός του τέως προέδρου Ούγκο Τσάβες.

Σημειώνεται ότι περίπου 30 προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας τρέχουν στη χώρα τα τελευταία 14 χρόνια. Δικαιούχοι των προγραμμάτων αυτών είναι άτομα τρίτης ηλικίας, άποροι, άτομα με ειδικές ανάγκες, άνθρωποι που ζουν στο δρόμο.

Μαδούρο: Πολεμά τις τιμές στέλνοντας τον στρατό

Εν τω μεταξύ, και τον... στρατό επιστρατεύει πλέον ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση ο διάδοχος του Ούγκο Τσάβεζ ζήτησε το Σάββατο από δυνάμεις της εθνοφρουράς να καταλάβουν αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών, να συλλάβουν τους διευθυντές της και να αναγκάσουν τους υπευθύνους της να πωλούν φθηνότερα τα προϊόντα τους.

Η κίνηση Μαδούρο είχε σαν αποτέλεσμα έξω από τα καταστήματα της εταιρίας να συνωστισθούν εκατοντάδες πολίτες με... άγριες διαθέσεις "παζαριών", ενώ σε ένα από τα καταστήματα της αλυσίδας, στην πόλη Βαλένθια, προκλήθηκε πραγματική λεηλασία.

"Ο πληθωρισμός μάς σκοτώνει. Δεν ξέρω αν αυτός είναι ο σωστός τρόπος, αλλά κάτι πρέπει να γίνει", δηλώνει (στον Guardian) ο Κάρλος Ρανγχέλ ένας από τους τουλάχιστον 500 ανθρώπους που στήθηκαν στις ουρές έξω από ένα κατάστημα της αλυσίδας στο Καράκας.

Ο Μαδούρο, που κατηγορεί τους πλούσιους επιχειρηματίες αλλά και τους κεντροδεξιούς αντιπάλους του ότι διεξάγουν εναντίον της χώρας ύπουλο οικονομικό πόλεμο με τη στήριξη της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η κατάληψη της αλυσίδας ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου στην πανεθνική προσπάθεια κατά των "κερδοσκόπων".

Η κίνηση Μαδούρο εναντίον της Daka ήταν το αποκορύφωμα των προειδοποιήσεων που είχε ο ίδιος απευθύνει εναντίον των εταιριών καλώντας τες να ρίξουν τις τιμές τους ενόψει της χριστουγεννιάτικης αγοράς.

Παραπέμπει δε στις πρακτικές του προκατόχου του, Ούγκο Τσάβεζ, ο οποίος στα 14 χρόνια διακυβέρνησής του, δεν έχανε την ευκαιρία με αιφνιδιαστικά τηλεοπτικά διαγγέλματα προς το έθνος να ανακοινώνει εθνικοποιήσεις και απαλλοτριώσεις, στέλνοντας στρατιώτες για να προστατεύσουν πετρελαϊκά πεδία, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αλλά και σούπερμάρκετ.

(Με πληροφορίες από: thehindu.com, Έθνος)

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα