«Βελτίωση στους ελέγχους των στοιχείων για τα κράτη- μέλη της ΕΕ»

23:29 10/12/2013 - Πηγή: TNSite
Σε έκθεσή του, που δημοσιεύθηκε σήμερα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εστιάσει τους ελέγχους της στις βασικές συνιστώσες του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ΑΕΕ) που διαβιβάζουν τα κράτη μέλη, καθώς και σε εκείνες στο πλαίσιο των οποίων υπάρχει ο κίνδυνος η ποιότητα των στοιχείων να είναι χαμηλή.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΕΕΣ, οι συστάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση σκοπό έχουν να συμβάλουν, αφενός, στον ορθό υπολογισμό των εισφορών των κρατών μελών στον προϋπολογισμό της ΕΕ

επί τη βάσει ακριβοδίκαιης παρουσίασης των στοιχείων και, αφετέρου, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εργασιών της Επιτροπής. Η τελευταία έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για δράση.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους και άλλα έσοδα, εκ των οποίων αυτά που προέρχονται από το ΑΕΕ των κρατών μελών έχουν αυξηθεί περίπου από το 50% του προϋπολογισμού το 2002 (46 δισεκατομμύρια ευρώ) στο 70% το 2012 (98 δισεκατομμύρια ευρώ). Οι οφειλόμενοι βάσει του ΑΕΕ ίδιοι πόροι συνιστούν την πηγή εισοδήματος που απαιτείται για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού. Τυχόν υπερεκτίμηση (ή υποεκτίμηση) του ΑΕΕ για συγκεκριμένο κράτος μέλος συνεπάγεται μείωση (ή αύξηση) των αντίστοιχων εισφορών των λοιπών κρατών μελών.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα